fbpx

Industriële ventilatie: flexibiliteit en duurzaamheid steeds belangrijker

Nederland heeft een bruisende industriële sector. Dat valt onder meer af te leiden uit de Purchasing Managers’ Index (PMI) van de NEVI, een van de grootste inkoopverenigingen ter wereld. De PMI geeft een indruk van het vertrouwen dat inkoopmanagers in de industrie hebben. Het indexcijfer is de laatste jaren hoog en neemt nog steeds toe, wat een uiting is van een grote mate van vertrouwen in de industriële ontwikkeling. Die ontwikkeling geeft aan dat er voor spelers in de industrie veel kansen liggen. Steeds korter wordende productlevenscycli maken het voor bedrijven in de industrie in deze groeiperiode echter ook steeds belangrijker om voorop te lopen in innovatie van zowel producten als processen. Dat vraagt om fabriekshallen en andere industriële gebouwen die flexibel ingericht en eenvoudig aangepast kunnen worden. Zeker ook als het gaat om de industriële ventilatie in deze gebouwen.

Naast flexibiliteit is ook duurzaamheid een belangrijk thema als het gaat om luchtbehandelingsinstallaties in industriële omgevingen. Binnen de industrie is als eerste de noodzaak van duurzaam produceren en ondernemen voelbaar. Grondstoffen raken uitgeput, energiekosten rijzen de pan uit en de CO2-uitstoot is enorm. Mede daardoor legt de overheid het vergrootglas op industriële bedrijven. Voor veel ondernemers is het om die reden heel belangrijk dat ook bedrijfsondersteunende systemen, zoals de klimaatbehandelingsinstallatie, milieuvriendelijk en duurzaam zijn.

Industriële ventilatie geïnstalleerd door de Schilt Bedrijven bij Corbion Purac in Gorinchem

Corbion Purac te Gorinchem

De rol van de installateur in de industriële ventilatie

De rol van de installateur in de industriële ventilatie is een belangrijke. De complexiteit van de luchtbehandeling in een dergelijke omgeving vraagt bij de aanschaf, installatie en inregeling dan ook om een scherp oog voor:

 • Luchtbehandelingsinstallaties die voldoende kracht hebben om niet alleen een of meer complete fabriekshallen, maar ook individuele werkplekken op de juiste temperatuur te houden en te voorzien van voldoende frisse lucht;
 • Een secure en precieze afzuiging van afvalstromen uit de productie, zodat vervuilde lucht niet in de verkeerde ruimtes terecht komt;
 • Een verantwoorde afvoer van vervuilde lucht. Waar de industrie aan de ene kant bruikbare producten voor de consument aflevert, komen er aan de andere kant vaak ook ongewenste stoffen vrij. Stoffen die een gevaar kunnen vormen voor de luchtkwaliteit in de ruimtes en daardoor mogelijk zelfs voor de medewerkers, grondstoffen of het eindproduct. Om te zorgen dat de zuivere lucht niet geïnfecteerd wordt met deze stoffen, is het belangrijk om deze gecontroleerd af te voeren en de gevaarlijke stoffen door middel van een passend filtersysteem uit te filteren. Zo ontstaat geen gevaar voor de gezondheid en wordt de productielijn niet onderbroken.
Industriële ventilatie bij Inspectorate te Rotterdam

Inspectorate te Rotterdam

Het komt nogal eens voor dat projecten in de industrie een ingewikkelde expeditieprocedure hebben. Expediteurs, maar ook installateurs, dienen vaak vooraf aangemeld te zijn voor de levering en uiteenlopende veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Er zijn zelfs industriële bedrijven die de expediteur en de installateur verplichten om vooraf een instructievideo te bekijken in verband met de veiligheid, alvorens een fabrieksterrein betreden mag worden. Daarnaast komt het voor dat er met kwetsbare producten wordt gewerkt. In het geval van een consumptieproduct is onder meer de voedselveiligheid belangrijk, wat weer andere aanvullende eisen geeft.

Door al dit soort specifieke eisen is het belangrijk om de expeditie van industriële ventilatie in een industriële omgeving goed voor te bereiden en de juiste expediteur te kiezen. Een expediteur die de producten zowel veilig als just-in-time af kan leveren. Dat laatste is aan de orde omdat er vaak weinig ruimte is om luchtkanalen en luchttechnische componenten met veel volume tijdelijk op te slaan.

Inspectorate Rotterdam: industriële ventilatie

Inspectorate te Rotterdam

Aandachtspunten voor de adviseur in de industriële omgeving

Adviseurs die opdrachtgevers in een industriële omgeving adviseren, hebben rekening te houden met specifieke zaken die hierin een rol spelen. (Brand)veiligheidsrisico’s, geluidsaspecten, onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid van de installaties zijn factoren die juist in een industriële omgeving extra aandacht vragen.

Zorg er bij de beschrijving van industriële ventilatie in industriële omgevingen in ieder geval voor dat er gekozen wordt voor klimaatsystemen met luchtkanalen en luchttechnische componenten die aan alle standaardeisen van de NEN voldoen. Kijk daarnaast zeker ook naar aanvullende maatregelen. In sommige gevallen dienen luchtkanalen voorzien te zijn van een thermische isolatie of moeten brandkleppen een langere branddichtheidsklasse hebben. Bij het afvoeren van brandgevaarlijke stoffen moeten deze uiteraard gescheiden afgevoerd worden en op een zorgvuldige manier gefilterd.

 

Brandveiligheidsrisico’s van industriële ventilatie

Het werken met machines, (gevaarlijke) grondstoffen, afvalstoffen en zware systemen voor energievoorziening geven relatief grote (brand)veiligheidsrisico’s in industriële omgevingen. Het is daarom belangrijk om de specifieke eisen voor wat betreft brandveiligheid voor het industriebedrijf in kaart te brengen en daar de juiste oplossing bij te kiezen bij de advisering aan opdrachtgevers.

Geluidsaspecten van industriële ventilatie

In industriële omgevingen (loodsen, bedrijfshallen, fabriekspanden etc.) kan veel lawaai ontstaan. Dit kan zich eenvoudig via de luchtkanalen door het gebouw verspreiden, tot in ruimtes waar dit niet gewenst is als hier onvoldoende rekening mee gehouden wordt. Denk bijvoorbeeld aan kantoorruimtes. Goede berekeningen en passende maatregelen vooraf zijn daarom van belang om hinder en klachten na de installatie van de klimaatsystemen te voorkomen.

Onderhoudsvriendelijkheid van de installatie

Met de keuze voor een klimaatsysteem van hoge kwaliteit waarin voornamelijk A-merken worden toegepast, is de noodzaak nog steeds om na ingebruikname service en controle toe te passen. De klimaatinstallatie voert vaak heftige stoffen af en kan dus gemakkelijk vervuild raken. Daarom is het belangrijk om vooraf te adviseren om voldoende te investeren in de onderhoudsvriendelijkheid van de installatie.

Duurzaamheid en subsidies: Luka Klasse C

Klimaatinstallaties die voldoen aan de Luka luchtdichtheidsklasse C voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van duurzaamheid. Installaties die voldoen aan de Luka Klasse C leveren een forse energiebesparing per jaar op. Bovendien zijn er voor Luka Klasse C subsidies beschikbaar (EIA). Deze zijn zowel aan te vragen voor nieuwbouwprojecten als voor renovatieprojecten.


Industriële ventilatie en de Schilt Bedrijven

Onze medewerkers hebben de specifieke kennis, kunde en ervaring van industriële ventilatie in huis om uw projecten in de industrie tot een goed einde te brengen. Door ons brede productenscala kunnen wij alle specifieke eisen aan de (duurzame) klimaatinstallaties in fabriekspanden, productiehallen of laboratoria aanpakken en op een veilige manier implementeren.

Wij werken uitsluitend met A-merken van de hoogste kwaliteit (waaronder TROX, Panasonic en LG). Hierdoor voldoen onze oplossingen aan de hoogste eisen op het gebied van brandveiligheid en duurzaamheid. Daarnaast zijn wij VCA gecertificeerd, STEK erkend, PED gecertificeerd en lid van de Luka. Met een eigen montage- en serviceteam, ondersteund door een vast team van inleners, zijn wij flexibel in te zetten op elk moment en op iedere willekeurige locatie.

In onze eigen werkplaats produceren wij kanaalwerk op maat en kunnen we de luchttechnische componenten uit ons eigen TROX voorraadmagazijn aanpassen aan uw projectwensen. Onze eigen expeditie zorgt ervoor dat de materialen vervolgens just-in-time op de locatie worden afgeleverd. Wij weten precies wat nodig is om veilig en volgens de geldende voorschriften af te kunnen leveren. Wij hebben in ons ruim 40-jarig bestaan dan ook op de meest uitdagende plaatsen in Nederland (en daaromheen) veilig, snel en soepel af kunnen leveren, waaronder in hartje Amsterdam en Rotterdam, op de Maasvlaktes en op Schiphol.

Wij hebben onder andere de hoogwaardige klimaatinstallatie gerealiseerd van het productiecentrum van Royal Friesland Campina in Borculo.

Royal Friesland Campina Borculo
Royal Friesland Campina te Borculo

Gerelateerde projecten:
 • schilt_10.16.0426_RC_Campina_196A7690
  Productiecentrum FrieslandCampina, Borculo
 • schilt_Schilt_Inspectorate_196A4631
  Inspectorate, Rotterdam
 • schilt_10.17.0578_JG_Corbion_DJI_0080
  Corbion Purac, Gorinchem
Persoonlijk advies

Bent u geïnteresseerd in de producten en/of diensten van Schilt,
vraag dan informatie aan via onderstaand formulier.

Leo 't Jong

Leo 't Jong

Addy Buijserd

Addy Buijserd