fbpx

Geluiddemper luchtkanaal: voorkom geluidsoverlast door de klimaatinstallatie

De functie van geluiddempers 

Geluid is helaas een onvermijdelijk bijproduct bij het verplaatsen van lucht in een luchtkanalensysteem. In de meeste gevallen zijn ventilatoren de hoofdoorzaak van installatiegeluid, maar ook installatiecomponenten zoals brand- en luchtregelkleppen kunnen ongewenst geluid voortbrengen.

In bijna elke klimaatinstallatie vinden we geluiddempende componenten terug om de geluidsoverlast, geproduceerd door het systeem en door invloeden van buitenaf, tot een minimum te reduceren. Componenten als brandkleppen, regelsystemen of luchtbehandelingskasten produceren geluid binnen de klimaatinstallatie. Geluiden die als hinderlijk kunnen worden ervaren als ze niet bestreden worden. Vaak worden daarom vlak achter deze componenten geluidwerende voorzieningen getroffen. Ontbreekt een geluiddemper, dan kunnen de geluiden via de luchtkanalen getransporteerd worden en in andere ruimtes hinder of overlast geven. Geluiddempers in klimaatinstallaties zorgen er dus voor dat akoestische eisen gehaald worden voor specifieke ruimtes binnen het project.

Geluiddemper luchtkanaal: waar op te letten

Het type geluiddemper dat in de situatie toegepast kan worden, is afhankelijk van meerdere factoren. De geluiddemper moet allereerst voldoen aan de gevraagde dempingswaarden en een laag drukverlies hebben. Verder is het wenselijk om de afmetingen van de demper zo klein mogelijk en zo dicht mogelijk bij de afmetingen van het omliggende kanaalwerk te houden.

Binnen het TROX programma van Schilt Luchttechniek zijn met name de coulissendempers ‘MSA’ geschikt voor hoge demping in het lage frequentiebereik en coulissendempers ‘XSA’ voor demping in het hoge frequentiebereik. De coulissen zijn ook los leverbaar als type ‘MKA’ en ‘XKA’ en zijn bij ons ruimschoots op voorraad. In samenwerking met onze werkplaats zijn we in staat om in veel gevallen binnen korte tijd complete coulissendempers te leveren.

Om geluidsreductie te bewerkstelligen in het ronde kanaalwerk, heeft TROX verschillende types in het programma. Het meest geleverde model is het type ‘CA’. Dit is een demper van verzinkt staalplaat in verschillende dempingsdikten, diameters en lengtematen. Het type ‘CB’ is een vergelijkbare demper met een extra geluidsabsorberende kern. Van beide types voeren wij een voorraad in de meest gangbare afmetingen. Binnen het leveringsprogramma vinden we ook nog het type ‘CS’ en de flexibele demper ‘CF’. Ook is de kunststof demper ‘CAK’ leverbaar.

Naast het TROX assortiment zijn er binnen ons Rodaco programma ook verschillende flexibele geluiddempers te leveren die intern geproduceerd worden. De Aero-Aluphon demper is vergelijkbaar met de TROX CF demper en is snel leverbaar, ook in afwijkende lengte-afmetingen.

Sommige specifieke situaties vragen om extra geluiddempende eisen. Met name in ruimtes zoals kantoren, laboratoria of woonhuizen is geluidsoverlast niet gewenst. De geluiddempers zullen hier dus zorgvuldig geselecteerd dienen te worden. Schilt Luchttechniek adviseert en helpt u bij de juiste keuze. 

Het leveringsprogramma van Schilt Luchttechniek omvat de volgende geluiddempende componenten:

 • TROX XKA, RKA en MKA coulissen
 • TROX TX, XSA en MSA coulissen-geluiddempers
 • TROX CA, CB, CF, CAK en CS ronde geluiddempers
 • Aero-Aluphon geluiddempers
 • Rodaphon geluiddempende overstroomroosters
 • Rodaflex Isophon III geluiddempende flexibele aansluitslangen
 • geluiddempende buitenluchtroosters
 • INNO dempingselementen
Ontdek welke geluiddemper u nodig heeft om aan de geluidseisen te voldoen 
 • Wij bekijken welke geluiddemper u nodig heeft
 • Meer dan 40 jaar ervaring
 • Vandaag besteld betekent doorgaans morgen al in huis
Ronde dempers
DocumentatieDatumDownload
Ronde Geluiddemper Trox CAK   (pdf)29-11-2019
Ronde Geluiddemper Trox CB   (pdf)29-11-2019
Ronde Geluiddemper Trox CS   (pdf)29-11-2019
Ronde Geluiddemper Trox CA   (pdf)23-09-2020
Rechthoekige dempers
DocumentatieDatumDownload
Coulissendemper Trox MSA   (pdf)29-11-2019
Coulissendemper Trox XSA   (pdf)29-11-2019
Flexibele dempers
DocumentatieDatumDownload
Flexibele Ronde Geluiddemper Trox CF   (pdf)29-11-2019
Gerelateerde producten:

Luchtroosters zorgen binnen een klimaatinstallatie voor de verspreiding van luchtstromen uit de luchtkanalen in de ruimte of voeren juist lucht af via…

Lees verder

Smeltroosters of opschuimroosters zijn brandwerend. Ze zorgen ervoor dat bij brand of brandvorming de opening tussen de lamellen in het rooster brandwerend…

Lees verder

Buitenluchtroosters zorgen voor de aanvoer van grote hoeveelheden verse buitenlucht naar de klimaatinstallatie in een gebouw en voor de afvoer van lucht…

Lees verder

Persoonlijk advies

Bent u geïnteresseerd in de producten en/of diensten van Schilt Luchttechniek,
vraag dan informatie aan via onderstaand formulier.

Erik Dost - Sales Luchttechniek

Erik Dost

Ronald Groeneveld - Sales Luchttechniek

Ronald Groeneveld

Frans van Dijk - Sales Luchttechniek

Frans van Dijk

Sven Hordijk - Sales Luchttechniek

Sven Hordijk