fbpx

Optimaal comfort dankzij modulaire klimaatoplossing

Het buitendeel van een klimaatsysteem plaatsen is, vanwege strenge geluidsnormen en esthetische redenen, niet altijd mogelijk. De LG Multi V Modular biedt uitkomst in dit soort situaties. Schilt Airconditioning plaatste dit systeem in samenwerking met klimaatspecialist en LG-distributeur Centercon onlangs in de showroom van Tulp Keukens in woonboulevard Villa Arena.

Als huisinstallateur van De Mandemakers Groep verzorgen de Schilt Bedrijven uit Meerkerk al vele jaren de koel- en verwarmingsinstallaties voor de winkels van deze keuken- en woongigant. Eén van de formules van DMG is Tulp Keukens. Tulp Keukens richt zich met in Nederland geproduceerde maatwerkkeukens op het hogere segment. Inmiddels zijn er twaalf vestigingen, verspreid over heel Nederland.

Hoge comforteis  

Aan Schilt werd gevraagd om de winkel in Villa Arena van een nieuw klimaatsysteem te voorzien. “Het bestaande systeem bestond uit cv en topkoeling”, vertelt Jan de Man, directeur van Schilt Airconditioning. “Dat biedt met name ’s zomers onvoldoende comfort. Keukenkopers brengen gemiddeld maar liefst zes uur in de showroom door en dan wil je je als klant wel prettig voelen. Ook wilde men een betere energieprestatie. Een VRF systeem is de meest geschikte oplossing, alleen waar laat je in dit geval het buitendeel? Villa Arena wil geen buitengevel die vol hangt met buitendelen . Dit leidde tot de keuze voor de LG Multi V Modular, geleverd door onze partner Centercon.”

Compact en geluidsarm

De in 2018 geïntroduceerde Multi V Modular bestaat uit twee separate delen, de compressor en condensormodule. De compressormodule is compact gebouwd (58x70x50 cm) en heeft een dusdanig laag geluidsniveau dat hij overal binnenin een pand kan worden geplaatst. De condensormodule is standaard voorzien van een ocean black coating en kan worden geïnstalleerd boven het verlaagde plafond en aangesloten op bijvoorbeeld een gevelrooster. De hoge efficiëntie van het Multi V M systeem leidt tot een aanzienlijke energiebesparing. Daarnaast is het een systeem met een hoge flexibiliteit: per systeem kunnen er tien afzonderlijk bedienbare binnenunits gekoppeld worden.

“We zien steeds vaker situaties waarin buitenopstellingen niet meer mogelijk zijn”, vertelt Martijn ter Braak, accountmanager van Centercon. “Daarvoor is de Multi V Modular een ideale oplossing. LG heeft een breed leveringsprogramma en met de kennis binnen Centercon kunnen wij elke vraagstelling en technische uitdaging aan.”

Aansluiting op roosters

Het installeren van het systeem in de showroom van Tulp verliep soepel, vertelt De Man. “De achterwand van de winkel grenst aan de buitengevel. Hierin zijn om de zoveel meter roosters, bedoeld voor klimaatinstallaties, aangebracht. Daar konden we de vier condensorunits rechtstreeks op aansluiten. Er was een ruime technische ruimte voorhanden: daar hebben we de vier compressorunits geplaatst.” Het systeem is voorzien van de centrale regeling AC Smart. Hiermee kan Schilt de installatie op afstand monitoren en regelen. “Daarmee kunnen we oneigenlijk gebruik, wat afbreuk zou doen aan de energiezuinigheid van het systeem, voorkomen.”

One-stop-shopping

Schilt werkt al meer dan tien jaar samen met Centercon voor de DMG Groep. Dat bevalt De Man goed. “Centercon zorgt voor een goede ondersteuning op projecten en levert een uitstekende service. Een groot voordeel is bovendien dat ze alles levert om systemen te monteren, zoals de koelleidingen, componenten en opstellingsframes. One-stop-shopping dus, waardoor we maar met één partij te maken hebben, één factuur krijgen en de zekerheid hebben dat alles op elkaar aansluit.”

Artikel geplaatst in: Installatie & Bouw nr 6 2019