fbpx

Een baan als luchtkanalenmonteur: “Samen werken aan de mooiste bouwprojecten”

Frank Wiegman is luchtkanalenmonteur bij Schilt Luchtkanalen. Voor hij in het familiebedrijf terecht kwam, is hij bij Defensie in dienst geweest en vervolgens als zelfstandige de klimaattechniek en montage ingerold. En daar zit hij goed op zijn plek! Frank neemt ons mee in zijn werk en dagelijkse reilen en zeilen.

Prikkelt het verhaal van Frank jou? Dan nodigen we je uit om eens te kijken naar onze vacatures luchtkanalenmonteur of  hulpmonteur luchtkanalen. Frank is namelijk op zoek naar nieuwe collega’s!

Werken op mooie locaties

We ontmoeten Frank op de bouw in Eindhoven. Tegen het centrum van de stad aan wordt op dat moment de laatste hand gelegd aan project De Bunkertoren, een grote nieuwbouwtoren bovenop de oude Bunker van de TU Eindhoven. Frank werkt samen met een aantal collega’s al zo’n 2 jaar aan dit project. De Schilt Bedrijven installeren hier het complete luchtkanalensysteem.

Hoe is de sfeer op zo’n bouwlocatie?

“Het werken op een bouwlocatie als deze is erg leuk. Het is een bijzonder project op een bijzondere locatie in het midden van Eindhoven”, begint Frank. “Dit is toch ook wel een flinke bouwplaats. Naast het samenwerken met collega’s heb ik dan ook veel contact met andere bouwvakkers en installateurs. Je leert elkaar zo toch kennen. Ondanks dat we met elkaar veel werkzaamheden tegelijk moeten uitvoeren en coördinatie dus belangrijk is, hebben we ook veel lol met elkaar en is er op zo’n bouw een hoop te beleven.” Dat merken we gauw genoeg als we met Frank op de lift staan te wachten naar een hogere verdieping: “Neem jij de trap maar ff, das beter voor je!”, grapt hij een ander toe. Een paar verdiepingen hoger maakt de lift een tussenstop en laat Frank zien niet te beroerd te zijn om een stukadoor, die ook de lift in moet, even te helpen zijn spullen in te laden.

Interview Frank Wiegman-3

Welke projecten springen er voor jou uit?

“Ik vind het fijn om zelf mee te kunnen denken over de oplossing. Dat wordt ook vaak van me gevraagd. Daarom herinner ik me onder meer een project waarbij de oplossing die de engineering had uitgedacht, in de praktijk minder goed uit bleek te komen. In overleg met de opdrachtgever kwam ik met een alternatief waarop de opdrachtgever direct zei: ‘Da’s goed, we doen het zoals jij het zegt.’ Zo zorgen we er samen voor dat het eindresultaat zo mooi mogelijk wordt en zo goed mogelijk werkt.”

Op de 30ste verdieping, met uitzicht over het Centraal Station, het Philips Stadion, het Evoluon en de rest van Eindhoven vertelt Frank: “Ik kom vaak op bijzondere plekken, zoals deze. Dat geeft toch een kick. Op een van de klussen hiervoor, compleet iets anders, kwam ik bijvoorbeeld terecht in een grote villa in Huizen. Ik verwonderde me natuurlijk over de luxe van het huis, maar de eigenaar was heel vriendelijk en ‘normaal’. Hij was vaak erg geïnteresseerd in mijn werkzaamheden en dat maakte het voor mij ook een heel gaaf project om te doen. Je kunt dus wel zeggen dat ik een heel diverse baan heb.” 

Je bent vroeger als zzp’er actief geweest. Waarom ben je nu al zo’n tijd in dienst bij de Schilt Bedrijven?

“Dat is simpel, het is gewoon een heel fijn bedrijf om bij te werken”, zegt Frank overtuigend. “Alles is goed voor me geregeld. Ik heb de juiste gereedschappen tot mijn beschikking en die zijn altijd van de hoogste kwaliteit en goed onderhouden. Dat werkt gewoon heel prettig. Laatst ben ik nog voorzien van een nieuwe werkbus, zo kom ik altijd soepel en verzorgd op de bouwlocatie aan. En niet onbelangrijk: bij de Schilt Bedrijven zijn mijn primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden gewoon goed geregeld.”

Interview Frank Wiegman-1

Waarom zou jong talent ook voor een baan in montage van klimaattechniek moeten kiezen?

“Nou ook gewoon omdat dat nodig is: uiteindelijk worden wij ook ouder en moet een nieuwe generatie ons werk overnemen, al is dat voor mij nog een tijdje weg”, zegt Frank. “Maar het vak heeft mij ook gepakt: het is gaaf om aan de meest aansprekende bouwprojecten van Nederland je steentje bij te dragen. Niet in de laatste plaats geeft het voldoening als je met je handen een oplossing in een lastige situatie kunt vinden. Dat maakt techniek en werken in de montage divers en een mooi vak!”

Frank is nog op zoek naar nieuwe collega’s. Wil jij ook werken als luchtkanalenmonteur op de meest aansprekende en uiteenlopende bouwprojecten van Nederland? Bekijk dan snel onze vacatures!

> Ontdek de vacature ervaren luchtkanalenmonteur

> Ontdek de vacature hulpmonteur luchtkanalen