fbpx

Ventilatie gebouwen: hoe goed is de ventilatie in uw gebouw geregeld?

U verkleint de kans op besmetting met luchtweginfecties zoals kinkhoest en verkoudheid door goed te ventileren. Zorg daarom dat de ventilatie in uw gebouw op orde is. Hoe u dat aanpakt? Dat ontdekt u in de Ventilatiewijzer.

de Schilt Bedrijven Ventilatiewijzer

Gymworld Zoetermeer

Goede ventilatie gebouwen blijft enorm belangrijk

Als gebouwbeheerder of -eigenaar bent u ervoor verantwoordelijk en moet u kunnen aantonen dat de ventilatie in uw gebouw(en) goed is. Dat was voor de pandemie al heel belangrijk, maar nu nog meer. Zowel in schoolgebouwen, gebedshuizen, sportverenigingen en kantoren als op andere locaties waar mensen samenkomen. Met goede ventilatie verkleint u niet alleen de kans op besmetting met luchtweginfecties zoals kinkhoest of verkoudheid. Het zorgt ook voor een gezond en prettig binnenklimaat. Waarin mensen optimaal kunnen werken, leren, zorgen en samenkomen.

Maar hoe weet u nu of uw ventilatiesysteem goed werkt? Welke eisen gelden er? En wat moet u doen als het systeem niet op orde is? Dat alles leest u in onze handige Ventilatiewijzer!

De noodzaak van goede ventilatie in gebouwen

Zodat iedereen veilig op uw locatie kan zorgen, werken, leren en samenkomen

Goede ventilatie in gebouwen:

  • Beperkt de overdracht van luchtweginfecties;
  • Voorkomt hoofdpijn, vermoeidheid of concentratieproblemen;
  • Is bovendien verplicht volgens het Bouwbesluit 2012.

Als gebouweigenaar bent u verantwoordelijk voor het welzijn en de veiligheid van iedereen die uw locatie bezoekt. Met een up-to-date, goed functionerend ventilatiesysteem waarborgt u dat. Als u nog geen ventilatiesysteem heeft, helpen de Schilt Bedrijven u. We bekijken de situatie, vinden een passend systeem en installeren dat voor u. Als u al wel een systeem heeft, controleren – en indien nodig, verbeteren – we dat, zodat u aan alle eisen en richtlijnen voldoet. Lees er meer over in de Schilt Bedrijven Ventilatiewijzer.

Sträter Utrecht

Welke eisen gelden voor ventilatie gebouwen?

Ventilatie is het 24 uur per dag verversen van de lucht in een ruimte. Ondertussen weten we allemaal dat goede ventilatie de verspreiding van ziektekiemen en luchtweginfecties tegengaat.

Er zijn voor ventilatie geen extra regels opgesteld door de overheid. De Rijksoverheid, het RIVM en het LCI verwijzen allemaal naar het Bouwbesluit uit 2012. Daarin staan de eisen en richtlijnen voor luchtverversing in gebouwen. U moet kunnen aantonen dat u hieraan voldoet. Het Bouwbesluit is wel beknopt in zijn eisen. Om comfort en een veilige situatie te waarborgen, nemen de Schilt Bedrijven in ons advies daarom altijd meer factoren mee en zorgen we dat we ruim aan de eisen voldoen. Dit levert u een installatie op die beter rendeert en presteert. We leggen u in de Ventilatiewijzer uit wat dat voor u betekent.

Voor elke gebouw een passende ventilatie

Per gebouw en per gebruiksfunctie gelden verschillende richtlijnen voor luchtverversing. De Schilt Bedrijven helpen u om ook in uw situatie 100% aan het Bouwbesluit te voldoen. We komen bij u langs op locatie, inventariseren de situatie en werken de nodige verbeteringen uit.

ventilatie gebouwen - Voorkant school

Scholen

Lang niet alle scholen ventileren op de juiste manier. Ramen open en jassen aan tijdens de les is in ieder geval (zeker in de winter) geen goede oplossing. Zorg voor een goed werkend ventilatiesysteem. In onze Ventilatiewijzer speciaal voor scholen lees je hier meer over. 

ventilatie gebouwen - gebedshuizen

Gebedshuizen

Kerken, moskeeën en andere gebedshuizen zijn vaak oudere gebouwen, die niet goed kunnen worden geventileerd. Toch is dat daar heel belangrijk om de verspreiding van virussen te voorkomen.

ventilatie gebouwen - sportlocaties

Sportlocaties

Naast de eisen uit het Bouwbesluit heeft het NOC-NSF extra normen voor overdekte sportaccommodaties. Welke zijn dat en hoe voldoet u daaraan? U leest er meer over in de Ventilatiewijzer.

ventilatie gebouwen - kantoren

Kantoren

Personeel op kantoor moet goed en gezond kunnen werken. Daar heeft u een optimaal functionerend ventilatiesysteem voor nodig.

ventilatie gebouwen - verenigingen

Verenigingsgebouwen en buurthuizen

Op plekken waar allerlei verschillende groepen samenkomen is het belangrijk dat hun gezondheid wordt gewaarborgd. Daarom is goed ventileren hier essentieel.

Kinderdagverblijf

Kinderdagverblijven

Virussen en bacteriën verspreiden zich in kinderdagverblijven vaak snel. Goede ventilatie is daar daarom ook zeker heel belangrijk.

locatie van een restaurant

Overige ventilatie gebouwen

Ook bij verpleeghuizen, tandartsen, fysiotherapeuten, kapsalons, uitvaartondernemingen en op andere overdekte locaties waar mensen samenkomen is goede ventilatie belangrijk.

de Schilt Bedrijven Ventilatiewijzer

De Schilt Bedrijven Ventilatiewijzer

Maak uw gebouw veilig en gezond. In onze Ventilatiewijzer vindt u onder andere:

  • De huidige richtlijnen
  • Aandachtspunten voor ventilatie uit ‘Afdeling 3.6 Luchtverversing’ van het Bouwbesluit
  • Extra informatie en achtergrondartikelen over specifieke richtlijnen voor bepaalde gebouwtypen
  • Alle stappen die de Schilt Bedrijven uitvoeren om een gebouw te laten voldoen aan de ventilatie-eisen uit het Bouwbesluit
  • Extra tips om de ventilatie in uw gebouw te verbeteren
Vraag direct gratis de Schilt Bedrijven Ventilatiewijzer aan

Ontdek hoe u bezoekers een veilig en gezond binnenklimaat biedt

Liever direct contact opnemen? Bel naar 0183 35 25 44