fbpx

The Minister, Rijswijk: Nieuwe luchttechnische installaties in een vertrouwde jas

Op de plek van de voormalige Winston Churchill Tower, waar ooit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was gevestigd, voegt The Minister 24 exclusieve ‘Sky apartments’, 66 ‘Prime apartments’ en 220 huurappartementen toe aan het woningaanbod van Rijswijk. Het gebouw uit 1971 is voor zijn nieuwe functie volledig gestript en opnieuw ingedeeld. Bovendien is de oude installatieverdieping verwijderd, zodat bovenop het gebouw drie extra verdiepingen toegevoegd konden worden. Om een moderne en duurzame installatie in te passen in een bestaand gebouw uit 1971, was niet eenvoudig. Zeker niet omdat de constructie, plafondhoogtes en hoogwaardige uitstraling van de appartementen behouden moest blijven. Daarom zijn diverse balkverstevigingen en metalstud plafonds aanbracht. Bijvoorbeeld om een naadloze inpassing van de luchttechnische installaties te borgen.


Gezond en comfortabel binnenklimaat in alle appartementen

In opdracht van werktuigbouwkundig installateur Bink uit Kaatsheuvel zorgden de Schilt Bedrijven Luchtkanalen, Luchttechniek en Airconditioning voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in alle appartementen. “Voor de luchtbehandeling in de appartementen zijn twee schachten (toevoer en retour) gemaakt”, vertelt Ben Stierman, projectleider bij Luchtkanalen. “Aan de basis van het installatiesysteem staan twee TROX luchtbehandelingskasten met energielabel A, die we op het dak van The Minister hebben geplaatst. Vervolgens zijn de kasten meet- en regeltechnisch aangesloten door Airconditioning.”

Luchttechnische installatie

De luchtbehandelingskasten en het kanaalwerk zijn met behulp van twee buitenliften en een torenkraan naar de juiste plekken op of in het gebouw gehesen.

De kasten zijn met behulp van circa 1.100 m2 PIR/POL dakkanaalwerk, circa 2.100 m2 rechthoekig kanaalwerk en circa 9.000 m1 rond kanaalwerk gekoppeld aan de VAV combi-units in de appartementen, vertelt hij. “Alle toevoerkanalen zijn geïsoleerd met steenwol (Rockwool 133). Hierdoor worden warmteverlies en condensvorming voorkomen.” In navolging van bovengenoemde werkzaamheden, heeft Luchttechniek alle appendages en roosters/rozetten geleverd. Van rechthoekige brandkleppen tot ronde brandkleppen, constant volumeregelaars, jaloeziekleppen, de coulissen voor de PIR/POL dakkanalen, ruim 1.100 wandroosters met regelaars en ruim 1.000 rozetten. “Vlak voor de oplevering is een druktest uitgevoerd voor het kwaliteitscertificaat”, aldus Stierman. “Dit heeft geleid tot een Luka luchtdichtheidsklasse C (ATC 3) volgens NEN-EN 1507:2006 & 12237:2003.”


De luchtbehandelingskasten en het kanaalwerk zijn met behulp van twee buitenliften en een torenkraan naar de juiste plekken op of in het gebouw gehesen. “Grootste uitdaging tijdens dit verticale transport was de harde wind aan de kust, waar we met extra verankeringen een goede oplossing voor hebben gevonden.”  


Artikel geplaatst in vakmagazine Installatie & Bouw nummer 05 2023