fbpx

Stadhuis, Almelo

Het nieuwe Stadhuis van Almelo is één van de bijzondere projecten die de Schilt bedrijven hebben mogen uitvoeren. In Almelo voldeed het oudere “huis van de stad” al langere tijd niet meer. De ruimtes waren verouderd, er was een ruimtegebrek, het gebouw voldeed niet meer aan de gebruiksvraag en ook de brandveiligheid was onvoldoende op orde. Dus werd er uiteindelijk besloten om een geheel nieuw gemeentehuis te gaan bouwen.

In het nieuwe complex, een hoogbouw van 19 verdiepingen, heeft zich inmiddels een moderne gemeente gevestigd. Er is bewust gekozen voor een werkomgeving van flexplekken om ‘Het Nieuwe Werken’ mogelijk te maken. Ondanks de ruim 500 fte is er toch een omgeving gecreëerd die zich kenmerkt door kleinschaligheid en beschutting. De medewerkers en bezoekers kunnen naar gelang hun werkzaamheden op dat moment kiezen uit verschillende soorten werkplekken. Zo zijn er concentratie-cellen aan de buitenzijde en grote open overlegruimtes en ontmoetingsplaatsen in de huiskamers.

Uiteindelijk hebben wij in zo’n project heel veel plezier van het one-stop-shopping principe dat we bij de Schilt bedrijven kunnen bieden.” 

Ben Stierman

projectleider

Bekroond met een Breaam Excellent Certificaat

De nieuwbouw is in een tijdspanne van 22 maanden gerealiseerd en de gemeente was volledig operationeel in 24 maanden. De Schilt bedrijven waren verantwoordelijk voor de levering en montage van alle luchtkanalen en de luchttechnische componenten van TROX. Tijdens de gehele uitvoering van het project stond duurzaamheid hoog in het vaandel. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in de toekenning van een Breaam Excellent Certificaat. Het stadhuis in Almelo was met een score van 77% het meest duurzame van Nederland.

Ook de Schilt bedrijven hebben hieraan bijgedragen door onder meer de klimaatinstallatie volgens Luka C te installeren. Het verkrijgen van een Breaam Excellent Certificaat houdt ook in dat er zo min mogelijk transportbewegingen gemaakt dienen te worden. De Schilt bedrijven konden de leveringen beperken door vanuit de eigen productie en voorraadmagazijnen via de interne transportdienst de leveringen zo efficiënt mogelijk te bundelen en in te plannen. “Hierdoor zijn we in staat geweest om met minder transportbewegingen toch snel en just-in-time aan de bouwplaats te leveren”, licht projectleider Ben Stierman toe. Gelukkig is de afstand tussen Meerkerk en Almelo ook in deze situatie overbrugbaar: “Het gaat erom de leveringen en montageploegen goed te managen, onze monteurs zaten bijvoorbeeld in de kost. Het projectmanagement wat ik op locatie diende te voeren heb ik zoveel mogelijk gebundeld, zo was ik niet constant op en neer aan het rijden.”stadhuis almelo

Stadhuis Almelo: een uitgelezen Schilt-project

Stierman vindt het project op het lijf van de Schilt bedrijven geschreven: “We hebben te maken met een zelfvoorzienend pand. Zo zijn er, naast verschillende soorten werkplekken, ruimtes gerealiseerd die geschikt zijn voor ontspanning. Daarnaast heeft het pand een eigen keuken en restaurant.” Al deze ruimtes hebben een verschillende comfortvraag. Erik Dost van Schilt Luchttechniek heeft samen met de opdrachtgever (van Losser Installaties Rijssen B.V.) een compleet palet van TROX-componenten geselecteerd, zodat elk soort ruimte optimaal aan de comfortvraag kon voldoen. “Uiteindelijk hebben wij in zo’n project heel veel plezier van het one-stop-shopping principe dat we bij de Schilt bedrijven kunnen bieden; onze montageploeg staat niet stil en we kunnen snel inspelen op kleine aanpassingen of veranderingen in de planning.”

stadhuis-almelo-schilt

Vloerroosters van TROX veelvuldig toegepast in hoogbouw

De hoogbouw van het pand heeft een bijzondere aanpak gehad als het gaat om de klimaatinstallatie. “Hier zijn veel TROX-vloerroosters toegepast. Nog bovenop het kanalensysteem, dat dus in de vloer zit, werd een zogenaamde computervloer gelegd, wat ervoor zorgde dat onze werkzaamheden extra secuur uitgevoerd moesten worden”, aldus Stierman. “Omdat er repeterende verdiepingen waren, hebben we besloten om eerst een prefab mal en monsteruiteenzetting van de installatie neer te zetten. Toen we hierop gefinetuned hebben, konden we de installatie ook op andere verdiepingen gemakkelijk herhalen en zo telkens hetzelfde resultaat bewerkstelligen.”


Een prachtige ervaring

Voor de Schilt bedrijven is het een prachtige ervaring geweest mee te werken aan een secuur gepland project als het Stadhuis Almelo. “Het is een mooie prestatie van alle partijen dat het Stadhuis binnen 22 maanden is opgeleverd en na 24 maanden volledig operationeel draaide”, besluit Stierman. Daarnaast heeft het project een belangrijke maatschappelijke rol vervuld door te bouwen met een ‘Social Return on Investment’, wat inhoudt dat alle partijen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven zich in het project te mengen.


Gerelateerde projecten

  • Inntel Hotels Amsterdam Landmark
  • schilt_Schilt_UMC__196A1031
    UMC, Utrecht
  • schilt_4e_Gymnasium_Schilt_196A9983_HR
    4e Gymnasium, Amsterdam

Persoonlijk advies

Bent u geïnteresseerd in de producten en/of diensten van Schilt Airconditioning,
vraag dan informatie aan via onderstaand formulier.

Leo 't Jong

Leo 't Jong

Addy Buijserd

Addy Buijserd