fbpx

Nieuwbouw Neele-Vat: duurzaam, energiezuinig en met zorg gemonteerd

Logistieke dienstverlener Neele-Vat groeit en daarom zijn een nieuwe kantoorcampus en een nieuw distributiecentrum gebouwd in Pernis. Het warehouse meet circa 38.000 m2, met daar bovenop een kantoor van zo’n 7.000 m2. Doordat het kantoor is gedraaid, is deze zowel gericht op de snelwegen A15 en A4 als op de Eemhaven en Waalhaven. Bovendien kan het dak van de hal multifunctioneel worden ingezet voor vergroening, parkeren en zonnepanelen. Hiermee wordt invulling gegeven aan de duurzame ambitie van Neele-Vat, die ook is doorgetrokken naar de binnenzijde. De luchttechnische installaties van de Schilt Bedrijven sluiten hier perfect op aan.


Duurzaamheid & energiezuinigheid

In onderaanneming van Installatiebedrijf Van Rennes hebben Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek de productie, levering en montage van circa 3.000 m2 rechthoekig en 2.000 m1 rond kanaalwerk verzorgd. “Gekozen is voor thermisch verzinkt stalen kanalen, die zeer hoog scoren op het vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid”, vertelt projectleider Ben Stierman. “Zowel de rechthoekige als ronde luchtkanalen voldoen aan luchtdichtheidsklasse Luka C. Een uitdaging was vooral de montage van de kanalen in de distributiehal, die op 16 meter hoogte bevestigd moesten worden.”

Luchttechnische installaties bij Neele-Vat: geheel verzorgt door de Schilt Bedrijven uit Meerkerk.

De duurzame ambitie van Neele-Vat is doorgetrokken naar de binnenzijde. De luchttechnische installaties van de Schilt Bedrijven sluiten hier perfect op aan.

Just-in-time levering van alle luchttechnische componenten

Als voorraadhouder van marktleider TROX stonden de Schilt Bedrijven tevens in voor de just-in-time levering van alle luchttechnische componenten, zoals de kleppensecties, brandkleppen, wandroosters, frontroosters, volumeregelaars, geluiddempers en kanaalroosters. “Ook verzorgden we de montage van de ventilatorconvectoren in het loodskantoor, evenals de Rodaflex Isophon III overstroomflexibels in het warehouse”, aldus Stierman. “De flexibele slangen – die tevens beschikken over geluiddempende eigenschappen – garanderen dat alle gebruikte binnenlucht centraal kan worden afgezogen. Ook vanuit de afgesloten ruimtes.” In de MER-ruimte plaatste Schilt Airconditioning luchtgekoelde splitsystem inverterunits geschikt voor wandmontage en in het kantoor-warehouse is een VRF R2-systeem voor koelen en verwarmen gemonteerd, allen van het fabricaat Mitsubishi Electric.


 “Dankzij de Schilt Bedrijven zijn wij verzekerd van één aanspreekpunt en één leverancier voor de complete luchttechnische installatie”, vertelt Peter Jacobs,   Manager Projecten bij Installatiebedrijf Van Rennes. “Zeer prettig is bovendien dat de Schilt engineers zelf het tekenwerk opzetten en een stuk   projectengineering verzorgen. Daarmee worden wij maximaal ontzorgd. Wij voeren geregeld samen projecten uit, en dat is niet voor niets. De medewerkers   op kantoor én op de bouw denken goed met ons mee. En ook de montage van de luchtkanalen is van een kwalitatief zeer hoog niveau.


Warmtepompen voeden de HR luchtbehandelingskasten en de klimaatplafonds | Schilt Bedrijven Meerkerk: luchttechnische installaties

De warmtepompen voeden niet alleen de HR luchtbehandelingskasten, maar ook de klimaatplafonds.

Uitgebreide meet- en regelinstallatie

In totaal zijn vijf luchtbehandelingskasten geïnstalleerd, vertelt Jacobs: drie op het dak en twee in de technische ruimte. “Alle kasten zijn voorzien van warmteterugwinning door middel van een warmtewiel of kruisstroomwisselaar. Duurzaam is bovendien dat wij de nieuwbouw hebben uitgerust met een Priva meet- en regelinstallatie en gebouwbeheersysteem.” Collega en projectleider David Middelkoop: “Alle energieverdelers zijn voorzien van kWh-meters en worden uitgelezen met behulp van het gebouwbeheersysteem. Hierdoor kan Neele-Vat exact zien hoe hoog het verbruik is én hierop anticiperen. Ook is overal duurzame DALI LED-verlichting geïnstalleerd. De verlichting in de stellingpaden is gekoppeld aan DALI bewegingsmelders. Hier dimmen de armaturen automatisch terug naar 10% wanneer geen beweging wordt waargenomen.” In de kantoren zijn 120 bewegingsmelders voorzien, die tevens gestuurd worden met het DALI-systeem en gekoppeld zijn met het Priva regelsysteem. En ook voor de gangverlichting is een koppeling gemaakt met Priva, om de verlichting in en uit te schakelen. “Zodra ’s avonds het alarm wordt ingeschakeld, gaat overal automatisch de verlichting uit. Zo wordt energieverspilling voorkomen.”

Dakinstallatie met zonnepanelen op dak Neele-Vat | Schilt Bedrijven Meerkerk: luchttechnische installaties

De dakinstallatie staat nu nog alleen, maar wordt binnenkort vergezeld door grote aantallen zonnepanelen


De klimaatinstallaties, zonwering en verlichting in de kantoortuinen en spreekkamers kunnen eenvoudig met behulp van naregelingen en een bedienpaneel op de wand worden bediend. “Bijzonder in het hoofdkantoor is ook het vloerkokersysteem, dat flexibele indelingen in de toekomst mogelijk maakt”, aldus Middelkoop. “Omdat de vloerkokers al voor het storten van de zandcementdekvloer gemonteerd moesten worden, waren wij al in een zeer vroeg stadium op de bouw aanwezig.”


Kantoor op 16 meter hoogte

Om grote hoeveelheden bekabeling te voorkomen, is gekozen voor een uitgebreid railkokersysteem met aftakkasten in het warehouse, vertelt Middelkoop. “Vanaf hier worden ook de kantoren gevoed, waarvan de begane grondvloer zich op ca. 16 meter (!) hoogte bevindt.” Jacobs: “Het kantoor staat op het dak van het warehouse. Hierdoor waren de aanvoer van materialen en de afbouwwerkzaamheden complex. We hebben zoveel mogelijk materialen met kranen en door het raam naar binnen gebracht. Ook heeft De Vries en Verburg Bouw transportmiddelen zoals een transportlift ter beschikking gesteld, waarvan veelvuldig gebruik is gemaakt door alle partijen.” Het nieuwe distributiecentrum met hoofdkantoor is aan het eind van het tweede kwartaal opgeleverd. Dit betekent echter niet dat Installatiebedrijf Van Rennes al weg is uit Pernis. “Op dit moment wordt het dak van de nieuwbouw volgelegd met zonnepanelen”, aldus Middelkoop. “Hiervoor plaatsen wij nog separate verdelers, die opgewekte energie terugvoeden naar het railkokersysteem. Daarmee wordt ook de energielevering zo duurzaam mogelijk ingevuld.”


Artikel geplaatst in vakmagazine installatie & bouw nummer 06 2022