fbpx

Gomarus Zaltbommel

Er zat flink wat tijdsdruk op de realisatie van het nieuwe Gomarus-gebouw in Zaltbommel. De nevenvestiging van de reformatorische scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs biedt een plek aan zo’n 500 tot 600 leerlingen, die voorheen een flink eind moesten fietsen naar Gorinchem, waar de hoofdvestiging zit. Het project ging van start in januari 2018 en moest, omdat de school open moest met de start van het nieuwe schooljaar 2018/2019, afgerond zijn voor de bouwvak. Dat lukte en begin september 2018 werd het gebouw in Zaltbommel feestelijk geopend, tijdens een evenement waarbij onder andere onderwijsminister Slob aanwezig was. 

De Schilt bedrijven waren in opdracht van Kin Installatietechniek verantwoordelijk voor de volledige productie, levering, montage, inregeling en inbedrijfstelling van de ventilatie- en luchtbehandelingsinstallatie in het schoolgebouw. Er is gekozen voor luchtbehandelingskasten en luchttechnische componenten van het merk TROX.

Naast de klimaatinstallatie beschikt de school over zuurkasten, een flessenkast en afzuigkappen ten behoeve van de praktijklessen. Ook de afzuigsystemen met specifieke dakventilatoren hiervoor zijn door de Schilt bedrijven geleverd en gemonteerd. In diverse praktijklokalen is er door de school zelf een houtmotafzuiginstallatie geplaatst. Ten behoeve van een goede luchthuishouding zijn hiervoor door de Schilt bedrijven de benodigde overstroomroosters geselecteerd, geleverd en gemonteerd. In de beginfase van het project is bovendien het ontwerp in nauwe samenspraak met de betrokken installateur geoptimaliseerd.


Onderwijsgebouw: speciale klimaateisen

Eén van de meest kenmerkende eigenschappen van een ventilatie- en luchtbehandelingsinstallatie in een school of ander vergelijkbaar onderwijsgebouw is een variabele bezetting. Schoollokalen worden immers in de regel slechts een beperkt deel van de tijd gebruikt. Om in zo’n geval het gebouw duurzaam en energiezuinig te kunnen beheren, is het belangrijk dat de werking van de klimaatinstallatie eenvoudig steeds wordt aangepast aan de wisselende bezetting van de verschillende ruimtes. Daarnaast gelden er met betrekking tot een onderwijsgebouw meestal speciale geluidseisen. Leerlingen en docenten mogen geen geluidsoverlast uit de luchtroosters ervaren. Daar moet dus in het ontwerp al rekening mee worden gehouden. Voor de Schilt bedrijven zijn dit voorbeelden van situaties waar we prima raad mee weten.

“Dat wij kunnen ontzorgen in het toeleveren van een luchtbehandelings-systeem en in het optimaliseren van een installatie tot en met het inregelen is typerend voor ons bedrijf”

Marco Sallaerts

toenmalig projectleider

Volledige ontzorging

De klimaatinstallatie in het Gomarus schoolgebouw is door de Schilt bedrijven niet alleen geleverd en geïnstalleerd, maar ook ingeregeld. Eén van de belangrijkste redenen dat wij bij dit project zijn betrokken, is volgens projectleider Marco Sallaerts het feit dat de Schilt bedrijven volledige ontzorging bieden. “Dat wij kunnen ontzorgen in het 100% toeleveren van een luchtbehandelingssysteem en in het optimaliseren van een installatie tot en met het inregelen”, is volgens hem dan ook echt “typerend voor ons bedrijf”.

Een deel van de ontzorging betrof in dit geval ook het inrichten van de technische ruimte. Deze was, evenals de ruimtes boven de plafonds in dit gebouw, erg krap. De Schilt bedrijven hebben ervoor gezorgd dat alle componenten van het klimaatsysteem toch pasten in de daarvoor bestemde ruimtes.


Uitdagende weersomstandigheden

Een grote uitdaging bij dit project waren de weersomstandigheden. Omdat het een nieuwbouwproject betrof en we door de tijdsdruk heel kort op de bouw werkten, werden de luchtkanalen direct na het leggen van de kanaalplaatvloeren gemonteerd. Het gebouw was op dat moment nog verre van wind- en waterdicht. We hadden te maken met vrieskou, regen en lekwater. Dat betekende volgens Sallaerts dat er voorzieningen moesten worden genomen om de kanalen en componenten tegen deze elementen te beschermen. Er werd dan ook letterlijk door weer en wind gewerkt aan dit project: een gezond en daarnaast ook energiezuinig gebouw. Sallaerts: “En dat is uitstekend gelukt”.


Gerelateerde projecten

  • Een optimaal binneklimaat in het MFA Noorderhuis te Noordeloos
    Noorderhuis, Noordeloos
  • De Schilt bedrijven realiseren een gezond binnenklimaat in het zorggebouw Bernhoven
    Bernhoven, Uden
  • AFAS Experience Center
    AFAS Experience Center Leusden

Persoonlijk advies

Bent u geïnteresseerd in de producten en/of diensten van Schilt Airconditioning,
vraag dan informatie aan via onderstaand formulier.

Leo 't Jong

Leo 't Jong

Addy Buijserd

Addy Buijserd