fbpx

Energiezuinige Luchttechniek en warmtepompen voor Nieuw Kralingen Business

Aan de Verlegde Bosdreef in Rotterdam wordt de laatste hand gelegd aan Nieuw Kralingen Business. Dit nieuwe bedrijventerrein van circa 30.000 m2 BVO biedt plaats aan een bouwmarkt van ca. 4.000 m2 met daar bovenop een sport- en boulderzaal, 16 gestapelde bedrijfsunits, een opslaglocatie voor particulieren en een zelfstandig kantoor van c.a. 2.500 m2. De Schilt businessunits Schilt Luchtkanalen en Schilt Airconditioning produceerden, leverden en monteerden de energiezuinige luchttechnische installaties en warmtepompen voor zowel de bedrijfsunits, sport- en boulderzaal als het kantoor.


Duurzame en energiezuinige installatie

Schilt Bedrijven werd al in een vroeg stadium door Easy Controls Installatietechniek betrokken, om mee te denken over een duurzame en energiezuinige installatie voor Nieuw Kralingen Business. “Onze opdracht startte met de bedrijfsunits, waarvoor we zowel de luchtkanalen als luchttechnische componenten hebben geleverd en gemonteerd”, vertelt Jan de Man,  Business Unit Manager bij Schilt Airconditioning. “Bovendien zijn alle 16 units door ons voorzien van een luchtgekoelde warmtepomp en warmteterugwinunit.” Kort hierna volgde de sport- en boulderzaal, waarvoor Schilt Bedrijven naast de luchtkanalen en luchttechnische componenten ook 4 luchtgekoelde Hybride VRF-Y systemen met bijbehorende hydromodules en 14 ventilatorconvectoren heeft geleverd. “In het kantoor ten slotte realiseerden wij een casco installatie met luchtkanalen, luchttechnische componenten, 6 luchtgekoelde HVRF-systemen incl. bijbehorende HBC-controllers en een luchtgekoelde warmtepomp ten behoeve van de vloerverwarming voor de entree.”

Kanaalwerk

In totaal heeft Schilt Bedrijven circa 500 m² rechthoekig kanaalwerk en 700 m¹ rond kanaalwerk (Spirobuis) geleverd voor Nieuw Kralingen Business. “Een deel van dit kanaalwerk is uitwendig geïsoleerd met Alukraft”, vertelt De Man. “Circa 58 m² luchtkanaalwerk op het dak is voorzien van Stucco beplating.” Ook leverde Schilt Bedrijven circa 270 m¹ aan flexibel kanaalwerk en zijn rond de 125 ronde regelkleppen toegepast. Meest bijzonder zijn echter de Hybride VRF-systemen. “Uniek aan deze systemen is dat de leidingen tussen de HBC-controllers en ventilatorconvectoren als enige in de markt voorzien zijn van water in plaats van een koudemiddel. Hierdoor wordt de koudemiddelinhoud in de gebouwen flink gereduceerd en is de milieu-impact van het systeem veel lager dan bij systemen waarbij alleen met koudemiddel wordt afgevuld.”

Duurzaamheid en VINCI Energies

Schilt Bedrijven maakt sinds december 2022 deel uit van VINCI Energies, waarvoor duurzaamheid een belangrijke pijler is. “Environment is één van onze commitments. De oplossingen die onze businessunits leveren, dragen actief bij aan de energietransitie en het verminderen van CO2-emissies. Innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen zijn hiervoor onmisbaar. Het project Nieuw Kralingen Business is daar een mooi voorbeeld van.”    


Artikel geplaatst in vakmagazine Installatie & Bouw nummer 02 2024