fbpx

EMA Amsterdam

In het financiële hart van onze hoofdstad staat het European Medicines Agency, oftewel EMA Amsterdam. Het EMA-gebouw is een kantoorpand met conferentiecentrum van 19 verdiepingen. Binnen circa 30 weken hebben Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek een compleet luchtkanalensysteem gerealiseerd in dit gebouw. Een mooi project dat de nodige uitdagingen met zich meebracht.

Begin februari 2019 begonnen Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek, onder leiding van projectleider Ben Stierman, aan het nieuwbouwproject EMA Amsterdam. In opdracht van de installateurs Van Dorp Installaties en Van Galen Klimaattechniek (inmiddels samengegaan met Van Dorp Installaties) leverden en monteerden de Schilt Bedrijven het complete luchtkanalensysteem.

Brexit

EMA was gevestigd in Londen maar vanwege de Brexit is het bedrijf naar Amsterdam verhuisd. Het was dus van belang dat zij voor de daadwerkelijke Brexit een eigen pand hadden.

Tijdsdruk

“Het is niet voor ieder bedrijf weggelegd, dat durf ik wel te stellen” zegt Ben Stierman over de tijdsdruk die bij dit project kwam kijken. “Op zaterdag en in de vakanties werkten onze monteurs gestaag door”. We doen alles om ervoor te zorgen dat het project succesvol en op tijd wordt afgerond. Dagelijks liepen er vijftien tot twintig Schilt-monteurs op de bouw, tussen soms wel 400 andere bouwvakkers. Onder andere deze drukte leverde de nodige problemen op. “Het grootste probleem was het verticale transport, er was één buitenlift voor personen en dat zorgde voor hele lange rijen” vertelt Ben. “Op zaterdagen waren de goederenliften minder druk bezet; wat er normaal in een dag gedaan werd, konden we nu in twee uur doen”. Ondanks deze hectiek is alles op tijd afgekomen. Ben noemt het zelf een: “Prestigeproject.”

“De kracht van Schilt zijn de korte lijnen; we zitten allemaal op dezelfde locatie dus je kan snel schakelen” 

Ben Stierman

Projectleider

EMA Amsterdam

BREEAM ‘Excellent’ project

De Schilt Bedrijven zijn vaker werkzaam in kantoorpanden, maar de EMA was een speciaal project. Niet alleen wegens de tijdsdruk, maar ook wegens de milieueisen. “Dit project was een BREEAM ‘Excellent’ project, wat inhoudt dat de kilometers van de vrachtwagens bijgehouden worden, het afval werd gescheiden en er FSC gecertificeerd hout toegepast moest worden. De toegepaste isolatie diende volgens ISO 14001 geproduceerd te zijn. Omdat dit gebouw onder toezicht staat van hetRijksvastgoedbedrijf waren er ook specifieke eisen, zoals eerstelijns keuringen. Er dienden bijvoorbeeld foto’s gemaakt te worden van voor en na montage van honderden brandkleppen” aldus Ben. 


Daarbij werd er bij dit project gebruik gemaakt van een ander soort isolatietechniek. Wegens de grootte van de kanalen was uitwendig isoleren niet mogelijk. We hebben daarom gekozen om gebruik te maken van een R-vent speed kanaal voor de schachten, omdat de R-vent speed een kanaal en isolatie in één is.

EMA Schilt luchtkanalen

Feilloze planning

Ben is gemiddeld één keer per week op de bouw, voor o.a. vergaderingen. Maar ook in de weekenden liet Ben zijn gezicht zien: “Als de jongens op zaterdag gingen werken, reed ik regelmatig even langs met saucijzenbroodjes bijvoorbeeld”. Verder hield Ben in de gaten of alles via de planning verliep en of er netjes werd gewerkt. Wanneer het project is opgeleverd zit de taak van Ben er zo goed als op.


Compleet luchtkanalensysteem in 30 weken tijd gemonteerd

Mede doordat de Schilt Bedrijven een eigen werkplaats hebben, kon dit project succesvol en in een zeer korte tijd worden afgerond. “De kracht van Schilt zijn de korte lijnen; we zitten allemaal op dezelfde locatie dus je kan snel schakelen” vertelt Ben. “Als ik op donderdag om een kanaalwerk vraag, is deze op vrijdag af en dat is natuurlijk heel bijzonder. Bij externen moet je er vaak twee of drie weken op wachten en daar heb je bij dit soort projecten de tijd niet voor”. Hetzelfde geldt voor de benodigde appendages. De meeste appendages leveren we bij Schilt uit voorraad. Dat maakt dat we heel snel kunnen schakelen.

EMA Amsterdam is op 15 november 2019 opgeleverd. Onderstaande video geeft de snelle veranderingen van de bouw weer.

Gerelateerde projecten

  • Schilt_Amsterdam_196A2130_Danzigerkade 85
    Danzigerkade 85, Amsterdam
  • schilt_10.17.0578_JG_Corbion_DJI_0080
    Corbion Purac, Gorinchem
  • schilt_4e_Gymnasium_Schilt_196A9983_HR
    4e Gymnasium, Amsterdam

Persoonlijk advies

Bent u geïnteresseerd in de producten en/of diensten van Schilt Luchtkanalen of Schilt Luchttechniek,
vraag dan informatie aan via onderstaand formulier.

Leo 't Jong

Leo 't Jong

Addy Buijserd

Addy Buijserd