fbpx

Johan Cruijff ArenA

Het is de grootste verbouwing sinds de opening in 1996: de Johan Cruijff ArenA is bezig met een flinke transformatie. Het project, dat ‘ArenA 2020’ wordt genoemd, is bedoeld om het stadion toekomstbestendig te maken, door onder andere de kwaliteit en de toegankelijkheid te verbeteren. Het plan is zelfs om de ArenA het duurzaamste en innovatiefste stadion van de wereld te maken. 

De oostkant het multifunctionele stadion, waarin niet alleen wordt gevoetbald, maar waarin ook concerten en allerlei andere evenementen plaatsvinden, is ondertussen klaar en de Schilt Bedrijven hebben aan die realisatie een belangrijke bijdrage geleverd. Wij waren als onderaannemer van Unica verantwoordelijk voor de levering en montage van het duurzame luchtkanalensysteem en alle luchttechnische componenten van TROX.

“​We hebben een eigen productiefaciliteit, waardoor we snel kunnen leveren” 

Marco Sallaerts

Toenmalig projectleider

Voetbal en concerten

Werken in een multifunctioneel stadion dat constant in bedrijf is, brengt de nodige uitdagingen met zich mee. De Schilt Bedrijven begonnen met de werkzaamheden in het voetbalseizoen. Tijdens de tweewekelijkse wedstrijden die er plaatsvonden, moesten steeds alle materialen zorgvuldig worden opgeborgen, om te voorkomen dat uitbundige supporters ermee aan de haal zouden gaan. Na het voetbalseizoen begonnen de concerten. Voor de Schilt Bedrijven was het concert van de Toppers in het voorjaar van 2018 een grote deadline.

Een flink deel van de klimaatinstallatie is geïnstalleerd in de sanitaire ruimtes in het stadion. Daarom moest de installatie functioneel zijn voor het Toppers concert.schilt-johan-cruijff-arena

Glasgow ‘72 Lounge

Na het Toppers concert volgden vele andere grootse muzikale evenementen. Bij de resterende werkzaamheden kwam ook nog de levering en installatie van het luchtbehandelingssysteem voor de nieuwe Glasgow ‘72 Lounge. Een deelproject dat pas later ontstond. Hiervoor moest een strakke planning gevolgd worden. Voor de benodigde koeling en verwarming van deze zaal hebben de Schilt Bedrijven in korte tijd twee fraaie klantspecifieke koel- en verwarmingsunits gebouwd en geïnstalleerd. De klimaatinstallaties zijn merendeels uitgevoerd als zichtwerk, waardoor er extra aandacht gevraagd werd voor de afwerking.


Feilloze planning

Er moest voor dit gehele project ontzettend goed gepland worden. Projectleider Marco Sallaerts van de Schilt Bedrijven vertelt: “Je moet zorgen dat je tussen de concerten door de werkzaamheden doet en dat alles steeds weer op tijd opgeruimd is.” Dat betekent dat de transporten om die evenementen heen moesten worden gepland en dat je, in de periodes dat je niets kunt aanleveren bijvoorbeeld, genoeg andere werkzaamheden te doen hebt.

Logistiek gezien was het ook een uitdaging dat er geen bouwlift aanwezig was bij het stadion. Veel werkzaamheden vonden plaats op de hogere verdiepingen. Dat betekende dat alle spullen met een goederenlift of hijskraan moesten worden verplaatst. Sallaerts: “Het is in zo’n situatie gewoon kanalen ophangen zoals we gewend zijn, maar de cruciale vraag hierbij is: hoe krijg je ze op de juiste plek?” Vaak werd er ter plekke op de werkvloer door de monteurs van de Schilt Bedrijven besloten hoe iets zou worden getransporteerd. Een groot aanpassingsvermogen en een belangrijke mate van inventiviteit waren in dit geval dus nodig. “Een kolfje naar onze hand”, aldus Sallaerts.


Voldoende montage- en productiecapaciteit

Het al even genoemde restaurant was een toevoeging die pas tijdens het project bekend werd. Dit soort wijzigingen doen zich regelmatig voor tijdens projecten. Dankzij voldoende montage- en productiecapaciteit zijn de Schilt Bedrijven, net als bij dit project in goede harmonie met onze opdrachtgever Unica, in staat om zulke wijzigingen soepel te verwerken. “We hebben een eigen productiefaciliteit, waardoor we snel kunnen leveren”, stelt Sallaerts. Die snelle levering, eigen productiecapaciteit en transportmogelijkheden en natuurlijk vakkundige monteurs zijn voor hem kenmerkend voor de Schilt Bedrijven en zoals hij zelf zegt: “en dat is dan ook precies de reden waarom we ook dit project succesvol hebben kunnen afronden”. Gerelateerde projecten

  • ups-eindhoven
    UPS Distributiecentrum, Eindhoven
  • schilt-stapelbakker-beesd-02
    Stapelbakker Mariënwaerdt, Beesd
  • schilt_REC-A_Schilt_196A0057_HR
    REC-A, Amsterdam

Persoonlijk advies

Bent u geïnteresseerd in de producten en/of diensten van Schilt Airconditioning,
vraag dan informatie aan via onderstaand formulier.

Leo 't Jong

Leo 't Jong

Addy Buijserd

Addy Buijserd