fbpx

World Refrigeration Day

Vandaag, 26 juni is het World Refrigeration Day. Op deze dag wordt de koeltechniek op een positieve wijze onder de aandacht gebracht. Zo wordt er bijvoorbeeld ingezoomd op de bijdrage aan de wereldvoedselvoorziening en de grote inspanningen om te verduurzamen. Koeltechniek stelt mensen in staat om comfortabel te wonen, reizen en werken. Het thema dit jaar? ‘Cooling Champions: Cool Careers for a better world’.

Dat koeltechniek een belangrijke rol speelt in onze maatschappij blijkt wel uit de cijfers: op dit moment draaien er wereldwijd rond de 5 miljard koelsystemen, airconditioning systemen en warmtepompen. Dit bracht de International Institute of Refrigeration (IIR) in 2019 naar buiten. De jaarlijkse omzet die wordt gegenereerd met de verkoop van deze systemen werd destijds geschat op zo’n 500 miljard euro. Naast dat deze systemen bijdragen aan onze gezondheid, comfort en productiviteit dragen zij ook bij aan de opslag van bijvoorbeeld geneesmiddelen en data.

Koeltechniek wordt namelijk ook gebruikt om vaccins en medicijnen koel te houden. De temperatuur heeft immers directe invloed op de stabiliteit en houdbaarheid van vaccins en medicijnen. Het koel houden van geneesmiddelen is dus niet alleen essentieel tijdens de opslag, maar ook tijdens het transportproces.

Ook bij de opslag van data speelt koeltechniek een belangrijke rol: vrijwel alle patch- en datakasten staan in een geconditioneerde ruimte om de servers en andere netwerkapparatuur te beschermen tegen oververhitting. Mochten deze systemen wel oververhit raken, vergroot dit de kans op storingen met alle gevolgen van dien.

Cooling Champions: Cool Careers for a better world

In 2021 staat World Refrigeration Day in het thema van de arbeidsmarkt in de koeltechniek-, airconditioning- en warmtepomp industrie. Het doel van de campagne is om jonge mensen te motiveren en inspireren om mee te denken over de huidige uitdagingen op dit gebied. Een van deze uitdagingen is het ontwerpen en implementeren van geavanceerde koeltechnologieën om te voldoen aan duurzaamheidseisen en daarmee bij te dragen aan een duurzame samenleving.

Er zijn ruim 15 miljoen mensen werkzaam in de koelsector. Deze ‘kampioenen in koeling’ zijn bijvoorbeeld werkzaam als ingenieur, technisch specialist, onderzoeker, onderwijzer, monteur of beleidsdeskundige. Ook bij de Schilt bedrijven zijn wij voortdurend op zoek naar cooling champions. Wil jij ook professional in air worden? Bekijk dan onze openstaande vacatures of  doe spontaan een open sollicitatie!