fbpx

Projectleider Rini aan het woord: ”In deze functie is geen dag hetzelfde.”

Wat doet een projectleider installatietechniek? Rini Couwenberg is al 15 jaar werkzaam bij de Schilt bedrijven als projectleider. In die periode heeft hij tal van projecten in goede banen geleid. In dit artikel vertelt hij over zijn vak en over zijn opgedane ervaringen. “Ik ben best een beetje trots als ik naar de projecten kijk waar we aan hebben bijgedragen.” Ontdek zo of een baan als projectleider installatietechniek bij de Schilt bedrijven iets voor jou is! (Of bekijk direct onze vacature als je al overtuigd bent.)

Hoe ben je bij de Schilt bedrijven terecht gekomen?

“Ik ben begonnen als tekenaar bij het AMC in Amsterdam, dat heb ik een jaar of 5 gedaan. Daarna heb ik 8 jaar gewerkt als calculator bij OC Verhulst. Als calculator had ik veel contact met de klant omdat we bij de klant vrij hoog in de hiërarchie zaten. Zij belden dan op van: “We hebben een klus, kun je eens komen kijken?” Zodoende was ik regelmatig te vinden bij projecten en raakte ik steeds meer bekend met de gang van zaken op de bouw. Later werd ik projectleider bij OC Verhulst, om uiteindelijk projectleider te worden bij de Schilt bedrijven. Inmiddels ben ik hier al 15 jaar werkzaam.”

Hoe ziet een dag van een projectleider eruit bij de Schilt bedrijven?

“Daar vraag je me wat. Het is vrij lastig om een typische dag te omschrijven, omdat geen dag hetzelfde is. Normaal gesproken breng je ongeveer de helft van je werktijd door op kantoor en de andere helft van de tijd ben je op de weg of bij projecten. Je weet dit echter nooit van tevoren. Natuurlijk heb je wel een planning, maar er kan elk moment wat tussenkomen. Dit zorgt er wel voor dat het werk allesbehalve eentonig is. Het is dus belangrijk dat je snel kunt schakelen. Veel beslissingen dien je zelf te maken, dus er komt een hoop zelfstandigheid bij kijken. Als er een order binnenkomt, kun je deze zelf ontleden en indelen aan de hand van de planning en wensen van de klant. Daarna is het zaak om je bezig te houden met het bewaken van de voortgang van het project.”

Naast dat er een hoop zelfstandigheid bij komt kijken, communiceer je veel met anderen, toch?

“Zeker. Als projectleider communiceer je veel met de tekenaar en de werkvoorbereider, maar ook met de afdelingen inkoop en verkoop. Natuurlijk werk je ook nauw samen met de opdrachtgever waardoor je constant belangen aan het afwegen bent. Door een juiste balans te vinden worden alle partijen helemaal tevredengesteld.

Je monteur spreek je iedere dag. Met de monteur bespreek je bijvoorbeeld de planning en de voortgang van het project, de problemen die zich voordoen en inmeetwerkzaamheden. Maar eigenlijk communiceer en werk je met iedereen die van belang is bij het project. Uiteindelijk doe je het natuurlijk met z’n allen, dus is het belangrijk dat iedereen zijn taak goed uitvoert. Soms lijkt het alsof de nadruk ligt op dingen die niet helemaal lekker lopen tijdens een project. Ik vind het daarom belangrijk dat je als projectleider complimenten uitdeelt aan iedereen die zijn werk goed doet. Dat draagt bij aan een positieve en goede werksfeer.”

Communicatieve vaardigheden zijn dus behoorlijk belangrijk bij deze functie. Welke competenties zijn verder belangrijk volgens jou?

“Een stukje leiderschap. Je kunt natuurlijk altijd leiderschap- of managementcursussen volgen om jezelf dit aan te leren, maar het is prettig als je van nature al een beetje een leider bent. Je moet er ook gemotiveerd voor zijn. Zelf haal ik deze motivatie uit tevreden klanten en succesvolle projecten. Als je door Nederland rijdt en je ziet overal gebouwen en panden waar je zelf aan hebt bijgedragen, maakt je dat toch wel een beetje trots. Klantgerichtheid is ook erg belangrijk. Het is geven en nemen in een samenwerking, dus je moet je ook kunnen verplaatsen in de klant, zijn of haar wensen begrijpen en daarop anticiperen.”

Welk project vond je het meest bijzonder om te doen? Wat maakte het project zo leuk/bijzonder?

“Dan moet ik goed nadenken hoor. We hebben een aantal projecten gedaan die er voor mij wel uitspringen. De oplevering bij het AFAS Experience Center in Leusden gaf een heel voldaan gevoel. In dat gebouw zitten kantoorruimtes, theaterzalen en sportzalen. Het realiseren van een duurzaam, stil en energie-efficiënt luchtkanalensysteem was dan ook niet gemakkelijk, maar het eindresultaat was echt heel mooi. Helaas zie je niet veel meer van ons werk, aangezien we de luchtkanalen en componenten uit het zicht hebben gemonteerd. Dat je er niets van ziet is dus eigenlijk een groot compliment, maar stiekem wel jammer.”

Projectleider installatietechniek

Is dit dan ook wat het vak zo mooi maakt?

“Een van de vele dingen die het vak mooi maken is dat je op plekken komt waar je anders nooit was gekomen. Ik ben ooit bij Dupont in Luxemburg geweest. Die fabriek werd toen helemaal vanaf de grond gebouwd, dat was wel speciaal. De TU in Eindhoven was ook heel leuk. Een aantal studenten waren onderzoekjes aan het doen met blauw licht. Ze hebben ons hierover het een en ander uitgelegd, heel interessant. Zij vonden het leuk om te kijken wat wij allemaal deden, dus daar hebben we ook over verteld.

Maar terugkomend op je vraag, het opleveren van projecten geeft inderdaad een heel goed gevoel. Je vertegenwoordigt toch een groot bedrijf tijdens zo’n project. Dat is erg gaaf en werkt motiverend. Uiteindelijk heb je het met zijn alle toch weer voor elkaar gekregen en ben je echt trots op de hele organisatie.”

Wat maken de Schilt bedrijven zo fijn om voor te werken?

“Naast dat je een auto en telefoon van de zaak krijgt, zijn de faciliteiten gewoon erg goed. Je werkt op een modern kantoor met een sportzaal en een bedrijfscafé voor de vrijdagmiddagborrel. Er zijn meerdere lunchplekken aanwezig, waaronder een grote kantine met een terras. De bedrijfskok maakt regelmatig lekkere broodjes klaar en er is een personeelsvereniging die veel leuke activiteiten organiseert.

Bovendien zijn we een gezond bedrijf en groeien we nog altijd erg snel. Werknemers hebben veel doorgroeimogelijkheden waardoor iedereen zich kan blijven ontwikkelen. Ook zijn we erg betrokken met elkaar, wat past bij een echt familiebedrijf. Tot slot is de werksfeer gewoon erg prettig, anders had ik het hier geen 15 jaar volgehouden!”

Wat adviseer je mensen die geïnteresseerd zijn in een baan als projectleider installatietechniek?

“Als je de benodigde kwaliteiten en competenties hebt en op zoek bent naar een dynamische, uitdagende baan, twijfel dan niet om binnen te stappen!”

Lijkt een baan als projectleider installatietechniek jou wel wat? Neem dan contact met ons op of bekijk hier de vacature van projectleider installatietechniek (luchtkanalen).

Direct solliciteren

  • Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 15 MB.
Ilse van Tol

Heb je vragen? Neem contact op met: 
Ilse van Tol (personeelsmanager) 
tel. 0183-352544 
www.schiltbedrijven.nl

.