fbpx

Luchtkanalensysteem AFAS Experience Center is duurzaam, energie-efficiënt en zeer stil

AFAS wil haar Experience Center in Leusden zo toekomstbestendig mogelijk ontwikkelen en bouwen. De gebouwinstallaties spelen hierin een belangrijke rol. Warmte en koude voor de nieuwbouw wordt duurzaam opgewekt door een WKO-installatie, die gekoppeld is aan twee watergekoelde warmtepompen. Voor de klimatisering van de verschillende ruimten wordt in de basis gebruik gemaakt van ventilatielucht, in combinatie met plafondverwarming en -koeling in de kantoor-, demonstratie- en opleidingsruimten. De ruimten met veel glas in de gevel(s) en/of daken worden aanvullend voorzien van vloerverwarming en -koeling.

De nieuwbouw van 62.000 m² omvat een hoofdgebouw, diverse tussengebouwen voor demonstraties, sport en opleidingen, een restaurant, een ondergrondse parkeergarage en een parkachtige tuin. Daarnaast wordt een theatergebouw gerealiseerd onder een halve glazen bol, met ruimte voor 800 zitplaatsen. Het complete luchtkanalensysteem voor het AFAS Experience Center wordt geëngineerd, geleverd en gemonteerd door de werkmaatschappijen Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek.

Geluidsarm en energiezuinig

“In opdracht van installateur HOMIJ Technische installaties leveren en monteren wij circa 12.000 m² rechthoekig en 5.000 m¹ rond kanaalwerk in verzinkt staal, waarmee het AFAS Experience Center straks geluidsarm en energiezuinig wordt geklimatiseerd”, vertelt commercieel marketing manager Leo ’t Jong. “Exact conform de Luka C-certificeringscriteria en inclusief de tussen te bouwen TROX-componenten, zoals kleppensecties, constant volumeregelaars, VAV-regelaars, naverwarmers en geluiddempers. Het betreft een complexe installatie met vier technische ruimten, waarvan er één maar liefst 7 meter hoog is en vol luchtkanalen hangt.”

Uitwerking in BIM

De Schilt bedrijven kregen de opdracht voor het AFAS Experience Center begin februari gegund. “Met het Revit-ontwerp van HOMIJ Technische Installaties als onderlegger hebben wij het luchtkanalensysteem tot in detail uitgewerkt en geoptimaliseerd”, vertelt ’t Jong. “Na akkoord hebben we onze productie- en werktekeningen uit het BIM-model gegenereerd, waardoor faalkosten, meerkosten en vertragingen op dit project tot een minimum worden beperkt.” Alle luchtkanalen worden just-in-time en met eigen transportmiddelen naar de bouwlocatie vervoerd, vertelt hij. “In mei 2020 leveren we onze installatie op.”

Artikel geplaatst in: Installatie & Bouw nr 6 2019