fbpx

Duurzaam, gezond én comfortabel wonen, werken en verblijven in Plesmanduin

In 1949 vond in Den Haag de officiële opening plaats van het eerste KLM-hoofdkantoor. Ruim 70 jaar later transformeert het monumentale gebouw naar een uniek complex met stadswoningen, appartementen, penthouses en loftwoningen, waar mensen van alle leeftijden duurzaam, gezond én comfortabel kunnen wonen, werken en verblijven. De luchtbehandelingsinstallatie levert hier een belangrijke bijdrage aan.



Als vaste onderaannemer van Roodenburg ontwerpen, produceren, leveren en monteren de Schilt Bedrijven Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek een compleet en duurzaam luchtkanalensysteem voor de woningen in bouwdeel B, C, D1 en D2. Hierbij nemen zij ook de luchttechnische componenten van marktleider TROX mee, zoals de brandkleppen, volumeregelaars en rozetroosters. Daarnaast staan de Schilt Bedrijven uit Meerkerk in voor de aansluiting op de WTW-units in de penthouses/loftwoningen. In navolging van alle woningen zullen zij bovendien de luchtbehandeling van de kantoren en commerciële ruimtes verzorgen, op termijn gevolgd door bouwdeel A (hotel) en de drie nieuwbouwappartementen.

In totaal produceren, leveren en monteren de Schilt Bedrijven circa 1.870 m2 rechthoekig en 4.785 m1 rond kanaalwerk in Plesmanduin.

In totaal produceren, leveren en monteren de Schilt Bedrijven circa 1.870 m2 rechthoekig en 4.785 m1 rond kanaalwerk in Plesmanduin.

Monumentale waarde

De ontwikkeling van Plesmanduin startte al enkele jaren geleden, vertelt projectleider Gerard Bos. “In de voorbereidende fase en in bouwteamverband hebben wij de diverse mogelijkheden voor de luchtbehandeling onderzocht. Met oog voor de monumentale waarde van het gebouw én de technische uitdagingen hebben wij toegewerkt naar een technisch en financieel haalbare en maakbare installatie. Een flinke opgave, vanwege de bijzondere constructie van het gebouw.” Alle verdiepingen beschikken bijvoorbeeld over dubbele betonvloeren met daartussen een holle (kruip)ruimte. “We hebben gekeken of we deze ruimtes konden benutten voor onze luchtkanalen, maar al gauw bleek dat dit te arbeidsintensief zou zijn. Datzelfde geldt voor de toepassing van zakkanalen in de bestaande schachten. Daarom hebben we besloten om in ieder bouwdeel een nieuwe centrale schacht te creëren, zonder in te boeten aan nuttig bewoonbare ruimte.”

De Schilt Bedrijven ontwerpt unieke concepten voor het monteren van de TROX brandkleppen

Een uniek en zelf ontworpen concept voor het monteren van de benodigde TROX brandkleppen.

Optimale brandscheiding én akoestiek

“Vanaf de schachten en langs de zogenaamde betonnen ‘duct’ loopt een kanaaltracé naar de diverse woningen”, vertelt Bos. “Hierbij maken we optimaal gebruik van de hoogte die in het monumentale gebouw beschikbaar is. Alle kanalen worden uit het zicht weggewerkt achter verlaagde plafonds, waarbij rozetroosters voorzien in de toevoer van voldoende verse lucht.” Om per woning een optimale brandscheiding te borgen, maken de Schilt Bedrijven gebruik van brandkleppen met flexibele manchetten. “Ook hebben we nadrukkelijk aandacht besteed aan de akoestiek.”

“In totaal produceren, leveren en monteren wij circa 1.870 m2 rechthoekig en 4.785 m1 rond kanaalwerk”, aldus Bos. “Groot voordeel van ronde luchtkanalen is de snelle montage. Bovendien is de stroming/flow in deze kanalen perfect in balans. Turbulentie van lucht is nauwelijks aan de orde, wat de akoestiek ten goede komt. En ook hoogwaardige isolatiematerialen en geluidsabsorberende luchtretourslangen dragen bij aan zeer lage geluidsniveaus.” Op de plaatsen waar ronde kanalen niet mogelijk zijn, monteren de Schilt Bedrijven rechthoekige kanalen van slechts 7 cm hoog en met wederom een hoogwaardige geluidsisolatie. Hierdoor gaan gezondheid én comfort perfect hand in hand.

Roodenburg en de Schilt Bedrijven voeren al meer dan 30 jaar gezamenlijk projecten uit. Naast Plesmanduin werken beide bedrijven intensief samen in o.a. de Dreeftorens en Orato Offices in Amsterdam en het nieuwe kantoor voor Johnson & Johnson in Leiden. 


Artikel geplaatst in vakmagazine installatie & bouw nummer 02 2022