fbpx

Duurzaam en hoogwaardig luchtkanalensysteem voor DuPont Industrial Biosciences

Het nieuwe Europese hoofdkantoor en laboratoriumgebouw van DuPont Industrial Biosciences in Leiden is ontworpen en gebouwd conform de BREEAM-NL ‘Excellent’ certificeringscriteria. Onder andere een WKO-installatie, warmtepompen, diverse warmteterugwinningsvoorzieningen én een uitgekiend luchtkanalensysteem dragen hieraan bij. In opdracht van installateur Roodenburg hebben de Schilt werkmaatschappijen Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek het complete luchtkanalensysteem voor de kantoor- en laboratoriumruimtes geproduceerd, geleverd en gemonteerd. Een deel van de luchtkanalen en luchttechnische componenten is in het zicht gebleven, wat hoge eisen stelde aan de afwerking.

“In totaal hebben wij circa 3.300 m² rechthoekig en 1.500 m¹ rond kanaalwerk geproduceerd, geleverd en gemonteerd, conform Luka luchtdichtheidsklasse C en reinheidsklasse L (kantoren) en M (laboratoria)”, vertelt Leo ’t Jong, commercieel marketing manager bij de Schilt bedrijven. “Bovendien hebben we bijbehorende TROX-componenten voor onze rekening genomen. Van de brandkleppen, kleppensecties, naverwarmers en volumeregelaars tot met de plafondroosters. In de keuken hebben we 35 m² RVS kanaalwerk gemonteerd en op het dak hebben we 750 m² rechthoekig kunststof PIR/POL dakkanaalwerk aangebracht en aangesloten op de luchtbehandelingskasten. Hiermee was Roodenburg verzekerd van één aanspreekpunt en één leverancier voor de complete luchttechnische installatie.”

De samenwerking nam een hoop zorgen weg voor wat betreft bestellen, levertijden en logistiek, vertelt Erwin de Vries, werkvoorbereider bij Roodenburg. “We hebben ruime ervaring met Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek. De bedrijven zijn zeer proactief en hebben ook de voorbereiding, projectleiding en uitvoering van dit project heel voortvarend opgepakt.” Ben Stierman, projectleider bij Schilt Luchtkanalen: “We voeren al ruim 30 jaar gezamenlijk projecten uit. Zo hebben we recent de transformatie van De Oliphant tot The Sharing Tower (Amsterdam) en de realisatie van kantorengebouw The Cloud (Amsterdam) gerealiseerd. Op dit moment zijn we druk bezig met de bouw van FORUM (Rotterdam).”

In het hoofdkantoor en laboratoriumgebouw van DuPont Industrial Biosciences is een groot deel van de luchtkanalen in de laboratoriumruimtes in het zicht gebleven. “Dit scheelde in de planning en coördinatie, maar stelde wel hoge eisen aan de afwerking”, vertelt De Vries. “Vanwege de grote luchthoeveelheden die verplaatst moeten worden, zijn de luchtkanalen zeer prominent in de ruimte aanwezig.” Stierman: “In dit project zijn luchtkanalen toegepast met een afmeting van 1.800 x 1.400 mm. Voor de akoestische isolatie is gekozen voor Soundac geluidwerende isolatie.” De Vries. “De luchtkanalen zijn heel mooi en strak gemonteerd. Deze complimenten hebben we ook ontvangen van onze opdrachtgever.”

 

Artikel geplaatst in vakmagazine Installatie & Bouw nr 03 2020