fbpx

Geluiddemper luchtkanaal: voorkom geluidsoverlast door de klimaatinstallatie

De functie van geluiddempers 

Geluid is helaas een onvermijdelijk bijproduct bij het verplaatsen van lucht in een luchtkanalensysteem. In de meeste gevallen zijn ventilatoren de hoofdoorzaak van installatiegeluid, maar ook installatiecomponenten zoals brand- en luchtregelkleppen kunnen ongewenst geluid voortbrengen.

In bijna elke klimaatinstallatie vinden we geluiddempende componenten terug om de geluidsoverlast, geproduceerd door het systeem en door invloeden van buitenaf, tot een minimum te terug te brengen. Componenten als brandkleppen, regelsystemen of luchtbehandelingskasten produceren geluid binnen de klimaatinstallatie. Geluiden die als hinderlijk kunnen worden ervaren als ze niet bestreden worden. Vaak worden daarom vlak achter deze componenten geluiddempers in luchtkanalen geplaatst. Ontbreekt een geluiddemper, dan kunnen de geluiden via de luchtkanalen getransporteerd worden en in andere ruimtes hinder of overlast geven. Geluiddempers in luchtkanalen zorgen ervoor dat akoestische eisen gehaald kunnen worden.

Ronde geluiddemper luchtkanaal

Geluiddemper luchtkanaal: waar op te letten

Het type geluiddemper dat in de situatie toegepast kan worden, is afhankelijk van meerdere factoren. De geluiddemper moet allereerst voldoen aan de gevraagde dempingswaarden en een laag drukverlies hebben. Verder is het wenselijk om de afmetingen van de demper zo klein mogelijk en zo dicht mogelijk bij de afmetingen van het omliggende kanaalwerk te houden.

Binnen het TROX-programma van Schilt Luchttechniek zijn met name de coulissendempers type MSA geschikt voor hoge demping in het lage frequentiebereik en coulissendempers type XSA voor demping in het hoge frequentiebereik. De coulissen zijn ook los leverbaar als type MKA en XKA en zijn bij ons ruimschoots op voorraad. In samenwerking met onze werkplaats zijn we in staat om in veel gevallen binnen korte tijd complete coulissendempers te leveren.

Om geluidsreductie te bewerkstelligen in het ronde kanaalwerk, heeft TROX verschillende types in het programma. Het meest geleverde model is het type CA. Dit is een demper van verzinkt staalplaat in verschillende dempingsdikten, diameters en lengtematen. Het type CB is een vergelijkbare demper met een extra geluidsabsorberende kern. Van beide types voeren wij een voorraad in de meest gangbare afmetingen. Binnen het leveringsprogramma vinden we ook nog het type CS en de flexibele demper type CF. Ook is de kunststof demper type CAK leverbaar.

Sommige specifieke situaties vragen om extra geluiddempende eisen. Met name in ruimtes zoals kantoren, laboratoria of woonhuizen is geluidsoverlast niet gewenst. De geluiddempers dienen hier dus zorgvuldig geselecteerd te worden. Schilt Luchttechniek adviseert en helpt u bij de juiste keuze.

Naast het TROX-assortiment zijn er binnen ons Rodaco-programma ook verschillende flexibele, geluiddempende ventilatieslangen beschikbaar, die bij Schilt geproduceerd worden. De Aero-Aluphon demper is vergelijkbaar met de TROX CF demper en is snel leverbaar, ook in afwijkende lengte-afmetingen. Lees meer over flexibele geluiddempende ventilatieslangen.

Wilt u direct een aanvraag doen voor geluiddempers, zodat u deze doorgaans al binnen 1 werkdag geleverd krijgt? Neem dan contact met ons op!

Het leveringsprogramma van Schilt Luchttechniek omvat de volgende geluiddempende componenten:

 • TROX XKA, RKA en MKA coulissen
 • TROX TX, XSA en MSA coulissen-geluiddempers
 • TROX CA, CB, CF, CAK en CS ronde geluiddempers
 • Aero-Aluphon geluiddempers
 • Rodaphon geluiddempende overstroomroosters
 • Rodaflex Isophon III geluiddempende flexibele aansluitslangen
 • Geluiddempende buitenluchtroosters
 • INNO dempingselementen
Ontdek welke geluiddemper u nodig heeft om aan de geluidseisen te voldoen 

 • Wij bekijken welke geluiddemper u nodig heeft
 • Meer dan 45 jaar ervaring
 • Vandaag besteld betekent doorgaans morgen al in huis
Ronde dempers
DocumentatieDatumDownload
Ronde Geluiddemper Trox CA   (pdf)23-09-2020
Ronde Geluiddemper Trox CAK   (pdf)29-11-2019
Ronde Geluiddemper Trox CB   (pdf)29-11-2019
Ronde Geluiddemper Trox CS   (pdf)29-11-2019
Rechthoekige dempers
DocumentatieDatumDownload
Coulissendemper Trox MSA   (pdf)29-11-2019
Coulissendemper Trox XSA   (pdf)29-11-2019
Flexibele dempers
DocumentatieDatumDownload
Flexibele Ronde Geluiddemper Trox CF   (pdf)29-11-2019
Gerelateerde producten:

Flexibele ventilatieslangen, eventueel met geluiddempende functie, worden toegepast om luchtroosters aan te sluiten op het luchtkanalensysteem. De flexibele ventilatieslangen van Schilt Luchttechniek…

Lees verder

Brandklep ventilatiekanaal: voorkom verspreiding van rook en vuurInformatieAssortimentDocumentatieAanvragenMeer informatieBrandklep aanvragen ❯Meer informatieBrandklep ventilatiekanaal: de functieAls er brand uitbreekt, sluit een brandklep ventilatiekanalen…

Lees verder

Jalouziekleppen: luchtstromen effectief inregelen of afsluitenAssortimentProductselectieDocumentatieAanvragenMeer informatieJalouzieklep aanvragen ❯Meer informatieJalouziekleppen worden met name toegepast in aftakkingen van rechthoekige luchtkanaalsystemen en zijn bedoeld…

Lees verder

Persoonlijk advies

Wilt u meer informatie over welke geluiddemper voor uw project de juiste keuze is? Heeft u een vraag over de levertijden, leveringsopties en prijzen? Of wilt u een geluiddemper aanvragen? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.

Erik Dost - Sales Luchttechniek

Erik Dost

Ronald Groeneveld - Sales Luchttechniek

Ronald Groeneveld

Frans van Dijk - Sales Luchttechniek

Frans van Dijk