fbpx

Onderhoud

Onderhoud: voor een langere levensduur, een lager energieverbruik en beperking van uw aansprakelijkheid!

Met tijdig en goed onderhoud heeft uw apparatuur een aanzienlijk langere levensduur en is het energieverbruik lager. Een sterk vervuild luchtfilter kan bijvoorbeeld de energiekosten zomaar met 20 tot 30% verhogen.

Naast een langere levensduur en een lager energieverbruik voorkomt preventief onderhoud de slijtage van componenten. Ook wordt het milieu optimaal beschermd, doordat de emissie van koelmiddel tot een absoluut minimum wordt beperkt. Een belangrijk gegeven, want de wetgeving stelt u als gebruiker verantwoordelijk en aansprakelijk voor uw airconditioninginstallatie. Tenzij u geen nalatigheid kan worden verweten omdat u een erkende onderneming heeft ingeschakeld voor het periodiek onderhoud aan uw airconditioninginstallatie.

Schilt Airconditioning is gecertificeerd (BRL 100) voor het uitvoeren van installatie- en onderhoudswerkzaamheden aan uw airconditioninginstallatie en staat ingeschreven onder het STEK registratienummer S0169.

We beschikken over een team specialisten dat accuraat en kundig preventief onderhoud uitvoert. Al onze servicemedewerkers beschikken over de juiste opleiding en trainingen en zijn gecertificeerd volgens de beoordelingsrichtlijn voor het certificaat F-gassen voor personen (BRL 200).

Een monteur verhelpt een airconditioningstoring

Wel een klimaatsysteem, maar nog geen onderhoudscontract?

Als u in het bezit bent van een bestaand klimaatsysteem (ook wel koelsysteem of airconditioningsysteem genoemd), dan komen wij graag bij u langs om opname te doen en een inventarisatie te maken van de installatie(s) op uw locatie.

Aan de hand van onze opname bekijken we samen met u of het eerste onderhoud op basis van regie moet worden uitgevoerd. Dit kan te maken hebben met zware vervuiling, met defecte installaties en mogelijk benodigde reparaties. We stellen u vooraf op de hoogte over de te verwachten kosten om de installaties weer klaar voor gebruik te maken. We evalueren de werkzaamheden na afloop, waarna we de gemaakte kosten berekenen op basis van werkelijk gemaakte werkuren, voorrijkosten en gebruikte materialen.

Door intensief gebruik of door vervuiling met bepaalde stoffen kan het voorkomen dat het nodig is om de installaties vaker te onderhouden dan de wettelijke bepalingen voorschrijven. Denk bijvoorbeeld aan stoffen van bijvoorbeeld een fabriek, van zoute lucht door zeewater of van fijnstof bij tandartspraktijken.

In overleg met u sturen wij u een passende aanbieding toe voor het uitvoeren van onderhoud, waarbij wij rekening houden met wettelijke bepalingen, omgevingsfactoren en uiteraard uw specifieke eisen en wensen.

Over het algemeen worden airconditioninginstallaties bij particulieren minder intensief gebruikt dan bij bedrijven. Daarom adviseren wij dan ook om onderhoud aan airconditioninginstallaties voor particulier gebruik één keer per twee jaar uit te voeren.

Een nieuw klimaatsysteem van Schilt Airconditioning onderhouden levert 5 jaar garantie op!

Bij installaties die wij nieuw leveren en monteren ontvangt u direct na montage een aanbieding voor een onderhoudscontract dat past bij uw situatie. Als u hiervan gebruikt maakt, dan wordt door Schilt Airconditioning de garantietermijn van de materialen en uitgevoerde werkzaamheden bij montage verlengd van 3 naar 5 jaar.

Een bestaand klimaatsysteem op regie-basis onderhouden

U kunt een afspraak maken met onze afdeling planning voor het uitvoeren van onderhoud op regie-basis. U neemt in dat geval contact op met onze afdeling planning. Tijdens dat gesprek stellen we u een aantal vragen over bijvoorbeeld het aantal installaties, de werkplek en de uitvoering van het onderhoud. Indien wenselijk plannen we aansluitend een datum voor het uitvoeren van onderhoud aan de installaties. Na afloop ontvangt u van ons een factuur voor de gemaakte werkuren, voorrijkosten en de gebruikte materialen.

Wij adviseren u na onderhoud op regie-basis een onderhoudscontract af te sluiten, zodat uw installaties steeds tijdig onderhouden worden en in optimale conditie blijven.

De airconditioning service van Schilt biedt onderhoud aan een installatie
Airconditioning service van Schilt Airconditioning

Wat kan ik zelf doen om mijn airconditioning in topconditie te houden?

Onze systemen zijn onderhoudsvriendelijk. De installaties zijn van de buitenkant eenvoudig opgebouwd en dus gemakkelijk te reinigen. Wij adviseren u om de binnenunit van een airconditioning regelmatig schoon te houden. Zorgt u er wel voor dat de installatie is uitgeschakeld en de timerfunctie uitstaat voordat u begint met het reinigen:

 • verwijder het filter en maak deze schoon met een doek;
 • neem de binnenkant van de kap van de unit af met een licht vochtige doek;
 • houd de ommanteling van de unit schoon en neem deze af met een licht vochtige doek;
 • de lamellen van de luchtuitblaas kunnen voorzichtig worden afgenomen;
 • zorg ervoor dat er geen objecten direct voor de luchtuitblaas worden geplaatst, zodat de koele lucht een vrije uitstroom behoudt.

 

Hoe ziet een onderhoudsbeurt eruit?

De werkzaamheden, die per keer aan uw installatie worden uitgevoerd, omvatten:

 • controle algemene werking;
 • controle elektrische aansluiting;
 • controle opgenomen stroom;
 • reinigen luchtfilter;
 • controle condensafvoer;
 • reinigen roosters en condensorbatterij;
 • reinigen verdamper/condensor;
 • controle koudemiddelinhoud;
 • controle dichtheid klimaatsysteem;
 • reinigen condensopvangbak;
 • reinigen ventilatorwaaier en controle van de bevestiging op de motoras;
 • controle trillingsdempers.

Van bovenstaande werkzaamheden maken we een koeltechnische (meet) rapportage, die we in het aanwezige logboek opslaan. Zo kunt u deze documenten eenvoudig en overzichtelijk overleggen bij een eventuele controle door de milieudienst.

Airconditioning storing melden
Persoonlijk advies

Bent u geïnteresseerd in de producten en/of diensten van Schilt,
vraag dan informatie aan via onderstaand formulier.

Peter Druijff

Peter Druijff

Lenneke Hammer

Lenneke Hammer

Arianne Heinenberg

Arianne Heinenberg

Stefan van Houwelingen

Stefan van Houwelingen

Cor Moerkerken

Cor Moerkerken

John van de Weetering

John van de Weetering