fbpx

Hotel en beleving: binnenklimaat belangrijke factor

De economie trekt verder aan, de hotelbranche groeit al een aantal jaren op rij weer en de concurrentie in deze bedrijfstak neemt toe. In de trendrapporten is te zien dat de consument bij de keuze van een hotel steeds vaker de focus legt op de ‘beleving’ van het hotel. Belangrijk dus als hotel-ondernemer om hierop adequaat in te spelen, om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden.

De ‘belevingsconsument’ is gevoelig voor een fraai aangekleed hotel, met een fijne atmosfeer. Het binnenklimaat in het hotel is daarbij een belangrijke factor, dat een groot verschil kan maken. Een comfortabel binnenklimaat is immers van grote invloed op een goede nachtrust en een plezierige verblijfservaring. Met name een constante temperatuur en voldoende ventilatie zijn van belang om gasten uitgerust weer wakker te laten worden en een comfortabel gevoel te geven tijdens hun verblijf.

Hilton Amsterdam Airport Schiphol

Hilton Amsterdam Airport Schiphol

Klimaatinstallaties in hotels: aandachtsgebieden voor de installateur

Omdat er in de hotellerie veel aandacht is voor de brandveiligheid, ligt ook de klimaatinstallatie in deze branche altijd onder een vergrootglas. Om problemen met de brandweer te voorkomen, is het belangrijk om te kiezen voor de juiste brandafscheiding en te zorgen dat de toegepaste brandkleppen aan de juiste certificeringen voldoen. 


Een hotel bevat uiteraard niet alleen hotelkamers, maar een heel scala aan verschillende typen ruimtes, die vaak zeer uiteenlopende eisen hebben als het gaat om temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie. Denk bijvoorbeeld maar eens aan conferentiezalen, fitnessruimtes, keukens etc. Belangrijk om rekening mee te houden bij aanschaf, ontwerp en inregeling van een klimaatinstallatie in een hotel.

Een ander belangrijk gegeven in de hotelbranche is de locatie van het hotel. In dicht bebouwde gebieden wordt er steeds vaker voor gekozen om een pand met een andere bestemming om te bouwen tot hotel. Dit levert veelal een authentieke sfeer op in het gebouw en zorgt ervoor dat de toerist dichtbij een stadscentrum of andere bezienswaardigheden kan verblijven. Voor de installateur zorgt dit voor andere uitdagingen dan bij een nieuwbouw situatie. Wordt een bestaand pand omgebouwd tot hotel, dan is in de regel vooraf een grondig onderzoek nodig naar de vraag welke aanpassingen een eventuele bestaande klimaatinstallatie nodig heeft om te voldoen aan de actuele normen en eisen. In het geval van het ombouwen van een bestaande installatie met (bijvoorbeeld) nieuwe componenten, is een uitgebreide engineeringsfase aan het begin van het project noodzakelijk. Na de installatie vergt in zo’n geval de testfase meer dan gemiddeld tijd en aandacht.

Uiteraard komt het ook voor dat er in een bestaand (ouder) pand een compleet nieuwe installatie aangelegd moet worden die past in en bij het pand. In de regel levert dat uitdagingen op ontwerpniveau op. Maar er zijn in zo’n situatie meestal ook specifieke vraagstukken tijdens de realisatie op te lossen. Klimaatinstallaties opbouwen in een pand in een dichtbebouwde omgeving brengt bijvoorbeeld met zich mee, dat delen en componenten van de installatie vaak niet (lang) opgeslagen kunnen worden. Omdat er bijvoorbeeld weinig ruimte is. In zo’n geval is levering kort voor de montage een absolute must. Iets om rekening mee te houden als installateur bij de planning van het project.

Tips voor adviseurs

In de hotelbranche zijn de eisen rondom koeling, verwarming en ventilatie niet alleen erg belangrijk, ook de koppeling met gebouwbeheersystemen wordt steeds crucialer. Hotels beschikken bijvoorbeeld vaak over een Hotel Management Systeem: een gebouwbeheersysteem toegespitst op de functies van een gebouw dat als hotel in gebruik is. Zo’n systeem zorgt er onder meer voor dat kamers die ingecheckt zijn een geactiveerde klimaatinstallatie hebben. Kamers die niet bezet zijn, worden automatisch door het Hotel Management Systeem naar een neutraal binnenklimaat gebracht. Zodat ze niet onnodig energie verbruiken. Om het grote verbruik van energie in hotels terug te dringen, kan sowieso geadviseerd worden om duurzame oplossingen in te zetten, zoals WTW-units, warmtepompen, zonnepanelen etc.

Ook een belangrijk punt in de klimaatinstallatie in een hotel is het gebruiksgemak waarmee de installatie bediend kan worden. Hotelmedewerkers moeten door middel van een optimaal ingeregeld systeem de handen vrij hebben van de installatie, zodat ze de focus kunnen houden op het verzorgen van de gast. Die gast moet daarnaast - tot op zekere hoogte - zo eenvoudig mogelijk invloed hebben op het klimaat in de hotelkamer, zodat hij of zij bijvoorbeeld zelf de temperatuur aan kan passen.

Als adviseur is het ook goed om aan te kaarten bij de opdrachtgever dat verschillende ruimtes in het hotel specifieke en ook sterk verschillende klimaateisen kunnen hebben. Zo moet de keukeninstallatie hete afvoerdampen aan kunnen en gelden specifieke eisen voor bijvoorbeeld conferentieruimtes. Op deze website delen wij meer informatie over onder andere de klimaateisen in horecakeukens op de branchepagina
‘Retail & Horeca’.

Moxi Hotel Amsterdam

Het binnenklimaat in hotels en de Schilt Bedrijven

De Schilt Bedrijven bewijzen al vele jaren specialist te zijn als het gaat om de klimaatinstallaties in de hotellerie. Onze opdrachtgevers kiezen voor ons met de wetenschap dat onze ervaring ervoor zorgt dat we weten welke eisen er door hotels aan de klimaatinstallatie gesteld worden. Zo kan de opdrachtgever zich focussen op het optimaliseren van de gastexperience en hoeft men zich geen zorgen te maken over het klimaat op de kamer.

Opdrachtgevers in de hotellerie kiezen voor de de flexibiliteit van de Schilt Bedrijven, met onze eigen voorraadmagazijnen aan luchttechnische componenten van marktleider TROX en de belangrijkste airconditioningproducten van onder meer Panasonic en LG. Onze eigen luchtkanalenproductie en onze eigen LUKA-gecertificeerde monteurs zorgen er in samenwerking met de eigen transportdienst voor dat projecten snel en vloeiend verlopen. De levering van de producten kan zo just-in-time gebeuren, wat de logistiek op de bouwplaats vereenvoudigt en verbetert. Met ons maakt u de keuze om een hotel onder ultieme controle te verbouwen of realiseren.

Gerealiseerde projecten waar de Schilt Bedrijven aan hebben bijgedragen zijn het Overamstel Hotel in Amsterdam en de eyecatcher van Hilton bij Schiphol.

Gerelateerde projecten:
  • schilt_Corendon_196A9401
    Corendon Village, Amsterdam
  • Inntel Hotels Amsterdam Landmark
  • schilt_Schilt_Amsterdam_196A2257_Volkskrantgebouw_Volkshotel
    Volkshotel, Amsterdam
Persoonlijk advies

Bent u geïnteresseerd in de producten en/of diensten van Schilt,
vraag dan informatie aan via onderstaand formulier.

Leo 't Jong

Leo 't Jong

Addy Buijserd

Addy Buijserd