fbpx

Bioscopen: klimaatinstallaties een sleutelfactor bij de klantbeleving

De bioscopen in Nederland draaien goed. Ondanks de toenemende mogelijkheden om thuis op de bank een bioscoopervaring te creëren met een groot aanbod aan films en steeds meer ingeburgerde diensten als Netflix en on demand video. Er komen dan ook nog altijd bioscopen bij en ook het aantal bioscoopbezoekers groeit. Inmiddels zijn er zo’n 150 bioscopen, die jaarlijks samen meer dan 36 miljoen bioscoopkaartjes verkopen. Oude bioscoopzalen worden verbouwd en gemoderniseerd. Nieuwe bioscopen zijn steeds vaker zogenaamde multiplexen: grote panden die meestal aan de rand van de stad gevestigd zijn en 8 tot 16 zalen tellen. Soms worden de ruimtes ook verhuurd voor andere doelen, zoals congressen, seminars, beurzen etc.

Eens te meer voorzien bioscoopexploitanten dat het belangrijk is om te blijven innoveren om qua beleving voor te blijven op de “thuisbioscopen”, voorzien van hifi set, een 4K scherm en de streamingsdiensten. In een markt waarin zoveel concurrentie heerst om de gunst van de klant, is daarmee de totale bioscoopbeleving en dus ook het comfort van de gast in de zalen bijna net zo belangrijk geworden als een aantrekkelijk filmaanbod.

De ervaring leert dat het creëren van een comfortabel klimaat in een bioscoopzaal niet altijd eenvoudig is. De bezetting van een bioscoopzaal kan immers per gebruiksmoment enorm verschillen. Om iedereen in de zaal, vol of niet vol, een prettig klimaatcomfort te bieden, zoeken bioscoopeigenaren naar een flexibele klimaatinstallatie. Een installatie die zich qua temperatuur en ventilatie eenvoudig aanpast aan de mate van activiteit in de afzonderlijke zalen.

Flexibiliteit en snelheid belangrijk voor de installateur

Als installateur is het een voordeel om voorbereid te zijn op de (ver)bouwdrang die op dit moment heerst onder bioscoopexploitanten. Zij willen immers nú inspringen op de veranderende marktomstandigheden en voldoen aan de groeiende vraag. Vaak worden plannen voor nieuwe bioscopen daarom snel realiseerbaar gemaakt en moet de bouw binnen een relatief korte termijn zijn afgerond. Dat vraagt om flexibiliteit van de installateur, die leidt tot een snelle levering en installatie van het systeem.

De adviseur moet op zoek naar de juiste mix van comfort en duurzaamheid

Van de adviseur bij een nieuw- of verbouw van een bioscoop wordt verwacht dat er vanaf de tekentafel een juiste mix gevonden wordt tussen comfort en duurzaamheid. Een onopvallende rol voor de klimaatinstallatie, met een krachtige uitwerking op de beleving voor de bezoeker in de zaal is daarbij belangrijk.

In een bioscoopomgeving is het belangrijk bij het ontwerp dat de kanaalstukken, componenten en roosters van de klimaatinstallatie volledig weggewerkt zijn of op een neutrale manier zijn toegepast. Alles wat visuele afleiding kan bieden in een zaal, leidt immers de aandacht van de bezoeker af van het scherm en kan zijn of haar bioscoopbeleving negatief beïnvloeden. Maar het gaat niet alleen om de visuele beleving. Ook de geluidsbeheersing is een belangrijk aspect in het ontwerp en de engineering van een klimaatinstallatie in een bioscoop. Het geluid van de installatie mag uiteraard geen hinder vormen voor de bezoeker van de film.

Voor een goede totaalbeleving van de bioscoop is het tenslotte van belang dat ook de foyer en het restaurant of de bar van de bioscoop hetzelfde klimaatcomfort bieden. Dit is immers ook de plek waar de bioscoopexploitant extra inkomsten genereert.


Het binnenklimaat in bioscopen en de Schilt bedrijven

De Schilt bedrijven hebben als specialist alles in huis om een bioscoop van een uitmuntende klimaatinstallatie te voorzien. De drie werkmaatschappijen Airconditioning, Luchtkanalen en Luchttechniek werken nauw met elkaar samen om een professionele installatie met de beste materialen neer te kunnen zetten. Wij werken dan ook uitsluitend met A-merken.

De ervaring die wij al meer dan 45 jaar hebben opgedaan bij bioscoopprojecten, maar ook in vele andere branches zetten wij in om het comfort van de bioscoopbezoeker op de eerste plaats te zetten. Omdat we weten dat de vraag naar meer bioscoopzalen op dit moment groot is, kunnen de Schilt bedrijven snel schakelen. Met name dankzij onze eigen engineering-, productie-, montage- en serviceafdeling kan er snel geleverd worden.

Uniek is het voorraadhouderschap van de Trox componenten in Nederland. In ons uitgestrekte magazijn ligt dan ook een groot assortiment aan roosters, brandkleppen, regelkleppen, geluidsdempers en overige luchttechnische componenten op voorraad. Vanuit Meerkerk, centraal gelegen in Nederland, voorzien we flexibel en snel met onze eigen transportafdeling de bouwplaats van leveringen.

Gerelateerde projecten:

  • C-Cinema bioscoop Roosendaal
Persoonlijk advies

Bent u geïnteresseerd in de producten en/of diensten van Schilt,
vraag dan informatie aan via onderstaand formulier.

Leo 't Jong

Leo 't Jong

Addy Buijserd

Addy Buijserd

Gerelateerde projecten