fbpx

Welk vermogen airconditioning heb ik nodig voor mijn ruimte?

Hoeveel  vermogen  een airconditioningsysteem nodig heeft, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de grootte van de ruimte die u wilt koelen en/of verwarmen en waar deze ruimte gelegen is. Schijnt de zon bijvoorbeeld de hele dag op de kamer? Samen met deze en nog een aantal andere factoren bepalen we welk vermogen airco u nodig heeft. We leggen u uit hoe het zit.

Vermogen airco berekenen met behulp van Schilt Airconditioning
Vermogen airco berekenen

Bepalende factoren voor de hoeveelheid vermogen van de airconditioning

Op basis van de gebruiksfunctie, afmetingen van de ruimte, oriëntatie, zonbelasting, isolatiewaarde en eventuele andere warmtebronnen in de ruimte wordt bepaald hoeveel vermogen airconditioning er nodig is om uw ruimte te koelen of te verwarmen.

Vermogen airco berekenen

Er zijn verschillende formules waarmee u zelf een inschatting kunt maken van hoeveel capaciteit de ruimte nodig heeft. We willen benadrukken dat dit steeds gaat om een inschatting, voor advies op maat kunt u uiteraard contact met ons opnemen. De meest gebruikelijke en betrouwbare inschatting maakt u met behulp van onderstaande stappen.

Stap 1: Bereken de inhoud van de ruimte

Deze berekent u in kubieke meters, dus lengte x breedte x hoogte.

Voorbeeld: u zoekt een airconditioningsysteem voor een slaapkamer, die 4 meter lang, 3 meter breed en 2,5 meter hoog is.  Dan is de som: 4 x 3 x 2,5 = 30m3.

Stap 2: De juiste vermenigvuldigingsfactor

Omdat er meer factoren van belang zijn dan alleen de afmetingen van de ruimte, zijn er drie verschillende vermenigvuldigingsfactoren. U gebruikt de factor die past bij uw ruimte.

Vermenigvuldigingsfactor 35: het gaat hier over goed geïsoleerde ruimtes met weinig ramen. De ruimte blijft in de zomer koel en er zijn weinig warmtebronnen aanwezig zoals computers en andere elektronische apparatuur. De te koelen ruimte heeft geen plat dak.

Vermenigvuldigingsfactor 40: deze factor staat voor een redelijk geïsoleerde ruimte. De ruimte heeft veel ramen en er zijn warmtebronnen aanwezig.

Vermenigvuldigingsfactor 45: hier is er sprake van ruimtes zoals zolderverdiepingen, ruimtes met een plat of schuin dak. Er zijn veel ramen en er staat veel apparatuur. 

Stap 3: uitslag van stap 1 x uitslag van stap 2

Vermenigvuldig de uitkomst van stap 1 met de vermenigvuldigingsfactor uit stap 2.

Voorbeeld: 30m3 x factor 45= 1350 Watt = 1,35 kW.

Dit betekent dat u een airconditioningsysteem nodig heeft met een vermogen van 1,5 kW. 

Wat is BTU?

Naast kilowatt is de term BTU ook gebruikelijk bij het bepalen van het vermogen van  airconditioningsystemen. BTU staat voor British Thermal Units. In airco specificaties wordt het koelvermogen van een airconditioning vaak aangegeven in kW of BTU. Omrekenen doet u met de volgende verhouding: 1 kilowatt staat gelijk aan 3412 BTU.

Levensduur van een airconditioning

Zonder de juiste apparatuurselectie is het bereiken van het gewenste comfortniveau haast onmogelijk. Het airconditioningsysteem moet dan te hard werken. Dit zorgt voor slijtage aan het systeem en verkort de levensduur. Daarbij schiet uw energieverbruik fors omhoog. 

Het is dus erg belangrijk dat u zich goed laat adviseren door specialisten om te bepalen welk vermogen airco u nodig heeft. Bij Schilt Airconditioning werken experts met jarenlange ervaring met airconditioningsystemen. Voor vragen over het te selecteren vermogen airco of andere zaken kunt u contact met hen opnemen, ze helpen u graag.

vermogen airco berekenen

Neem contact op met de specialisten van Schilt Airconditioning