fbpx

Waarom ventileren (juist nu) belangrijk is

Met 6 tips om goed geventileerd uw werkdag door te komen

Nederland werkt massaal gedwongen vanuit huis vanwege de coronacrisis. Voor vele thuiswerkers is dit een compleet nieuwe situatie, we zijn simpelweg niet gewend om vanuit onze woning de kost te verdienen. Daarom zoeken we ons al improviserend een weg door deze nieuwe, huidige werkelijkheid. Allereerst zorgen we ervoor dat we wel vanaf een degelijke werkplek onze to do lijstjes voor de dag af kunnen werken. De elektronica-omzet van de grote webwinkels is de laatste weken sky high: we meten onszelf allemaal een eigen thuiswerkplek aan met extern Ultra HD scherm, voldoende GB’s aan opslagcapaciteit en een ergonomisch verantwoorde muis om blessures aan de pols te voorkomen. Ook worden we via onder andere LinkedIn geadviseerd om zoveel mogelijk ons zelfde ritme (alsof we gewoon naar kantoor kunnen) aan te houden. Kruip niet in uw trainingspak achter de laptop, maar kleed u normaal aan, houd pauze op dezelfde momenten als op kantoor en lunch niet te ongezond (of ongezonder dan normaal gesproken).

Een verandering van de normale situatie voor veel thuiswerkenden waar we echter minder over lezen, is de verandering in het binnenklimaat van de werkplek. In veel -maar zeker niet alle- moderne kantoren wordt de lucht waarin we werken goed geconditioneerd en ervaren we geen tot weinig hinder van een verslechterende luchtkwaliteit. En dat is belangrijk. Diverse onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat een optimale luchtkwaliteit bijdraagt aan onze productiviteit. We presteren kortweg beter in een ruimte met schone lucht.

Daarnaast heeft de luchtkwaliteit ook nog eens invloed op ons ziekteverzuim. En zeker in deze tijden willen we onszelf graag gezond en in topconditie houden.

Wat is dan een optimaal binnenklimaat?

Als we kijken naar het klimaat (naast het klimaat zijn voor een optimaal binnenmilieu ook licht en geluid belangrijk) zijn er twee belangrijke pijlers die bijdragen aan de kwaliteit van dit binnenklimaat:

1: Thermisch binnenklimaat
Kort door de bocht: is de temperatuur op orde, niet te hoog of te laag, en is deze eenvoudig te beïnvloeden? Zit u niet op de tocht?

2: Luchtkwaliteit
Wordt er voldoende verse lucht aangevoerd en wordt vervuilde lucht zo goed, snel en veel mogelijk afgevoerd?

En het mooie is: op beide factoren hebben we een hoop invloed. We willen vandaag eens in gaan op de luchtkwaliteit, want deze ligt momenteel onder een vergrootglas. Zo meet bijvoorbeeld het RIVM dat ruim 26% van aan het binnenmilieu gerelateerde klachten gaan over ‘Problemen met de ademhalingswegen’ (Bron RIVM). Met een coronavirus dat op de loer ligt én dat veelal klachten geeft aan diezelfde luchtwegen, wilt u er natuurlijk zelf alles aan doen om de longen en gerelateerde organen in optimale conditie te houden.

En het zorgen voor schone lucht is daarin een belangrijke speler. Om ervoor te zorgen dat de lucht die u inademt zuiver blijft of wordt, is er één simpele remedie: op een juiste manier ventileren.

waarom-ventileren-juist-nu-belangrijk-is-binnenklimaat
waarom-ventileren-juist-nu-belangrijk-is-raam-open

Wat is ventileren?

Ventileren is kort gezegd het ‘spoelen van de lucht’. Door te zorgen voor een afvoer van verontreinigde lucht en een aanstroom van schone, verse lucht houden we de luchtkwaliteit zo optimaal mogelijk. Ventileren is dan ook een continu proces, zorg ervoor dat u constant ventileert. Alleen zo zorgt u ervoor dat de balans constant positief blijft.

Ventileren doen we overal, zo ook in onze woningen waar we massaal thuiswerken op dit moment. Ventileren kan op verschillende manieren. Zo ventileren sommige woningen via een WTW-unit, die er volledig mechanisch voor zorgt dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en schone, gefilterde lucht wordt ingeblazen. Het is vaak beter om dit systeem niet te verstoren door onder andere ramen en deuren ook open te zetten. We zien ook veel systemen waarbij mechanisch lucht wordt afgevoerd en op natuurlijke wijze buitenlucht wordt toegevoerd door gevelroosters (vaak in de kozijnen verwerkt). Oudere huizen in Nederland zijn vaak voorzien van slechts natuurlijke ventilatie. De natuur regelt in deze systemen dus zowel de inblaas als de afvoer van de lucht.

De luchtkwaliteit en dus de ventilatie kan door externe factoren verstoord worden. Dit is een van de puntjes waar we als mensen invloed op hebben. Zo zijn wij, de homo sapiens, grote uitstoters van CO2. Belangrijk om te weten in relatie tot het binnenklimaat op uw thuiswerkplek. Ook kunt u zich voorstellen dat de omgeving van uw huis ook van invloed is op het binnenklimaat. In stedelijke omgevingen, met veel vervuilende externe factoren, is het lastiger om een goed binnenklimaat te realiseren dan in een landelijk gelegen gebied.

6 tips om uw werkdag goed geventileerd door te komen

1 – Zet uw ventilatie op een zo hoog mogelijke stand
2 – Controleer of ventilatieroosters (helemaal) open staan!
3 – Met een weerstation waarbij u de CO2-concentratie kunt meten kunt u in de gaten houden hoe schoon de lucht op uw werkplek is en mogelijk extra ventileren.
4 – Ga in uw pauze een tijdje naar buiten, zo pakt u zelf wat frisse lucht en geeft u uw werkplek ook tijd om te ademen. En als u dan toch even buiten bent, zet dan de boel binnen goed tegen elkaar open om even flink door te luchten!
5 – Zorg dat uw systemen schoon zijn. De filters van uw WTW-unit of ventilators kunt u vaak gemakkelijk afnemen met een droge doek (of u zuigt ze uit met de stofzuiger). Is de boel teveel vervuild? Zorg dan dat de filters vervangen worden of laat onderhoud uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf!
6 – Veel mensen bij elkaar zorgt al gauw voor een verhoogde hoeveelheid CO2: zorg dus dat u en uw huisgenoten in verschillende ruimtes in huis een werkplek inrichten. Extra voordeel: zo wordt u ook niet gestoord tijdens uw meeting via Microsoft Teams;)

"CO2 meten we in ppm. Goede kwaliteit binnenlucht bevat minder dan 0,1 procent volume C02 (zo’n 1000 ppm). Om er nog een dimensie aan toe te voegen, de grenswaarde is 0,12% vol (1200 ppm)."


Neem contact met ons op

Meer weten over het ventileren van uw werkplek of kantoor? Neem contact op met de Schilt Bedrijven en vraag informatie aan via onderstaand formulier.