fbpx

Een VRF-systeem: wat is het en wat zijn de voordelen?

Een VRF-systeem: wat is het precies? Wat zijn de voordelen? Die vragen krijgen we bij Schilt Airconditioning regelmatig. Begrijpelijk, want een VRF-/VRV-systeem is een steeds populairder energiezuinig airconditioningsysteem met veel mogelijkheden. Een slimme keuze dus als u op zoek bent naar een nieuw hoofdverwarmingssysteem. In dit blog vertellen we u er meer over.

Wat is een VRF-systeem?

Een VRF-/VRV-systeem is een energiezuinig airconditioningsysteem dat complete gebouwen kan koelen en/of verwarmen. VRF staat voor Variable Refrigerant Flow en VRV staat voor Variable Refrigerant Volume. Dit houdt in beide gevallen in dat de hoeveelheid koudemiddel, en daarmee de capaciteit binnen het systeem, kan variëren. Zo’n installatie bestaat uit meerdere binnenunits en een of meerdere buitenunits. Afhankelijk van de systeemkeuze kunt u dus op hetzelfde moment in de ene ruimte koelen en in de andere ruimte verwarmen.

Een VRF-/VRV-installatie gebruikt u als hoofdverwarming en kan ook nog gekoppeld worden aan vloerverwarming voor meer comfort. Steeds meer mensen kiezen voor deze installatie vanwege de combinatie van koelen, verwarmen en ventileren. Er zijn zelfs mogelijkheden om warm tapwater te bereiden.

Voor wat voor toepassingen is een VRF-systeen geschikt?

Over het algemeen plaatst u VRF-/VRV-systemen in de grotere gebouwen. Denk hierbij aan kantoren, hotels, (sport)scholen, restaurants, laboratoria, ziekenhuizen etc. Een VRF-/VRV-systeem is zeer geschikt voor dit soort gebouwen omdat u met één systeem meerdere ruimten koelt en verwarmt. De temperatuur kan daarbij per ruimte worden bepaald.

Energiezuinig en mogelijk af te trekken van de fiscale winst

Een groot voordeel van VRF-/VRV-systemen is dat ze energiezuinig koelen en verwarmen. Omdat ze kunnen verwarmen, worden ze aangemerkt als warmtepompen. Hierdoor komen de meeste installaties in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA-regeling). Met deze regeling stimuleert de overheid energiezuinig ondernemen. Hierbij is het voor ondernemers mogelijk om tot maximaal 45% van hun investeringen in duurzame of energiezuinige installaties af te trekken van de fiscale winst. Met deze belastingaftrek krijgt een ondernemer gemiddeld 11% van zijn investering terug! 

Een bijkomend voordeel is dat uw vastgoed stijgt in waarde. Sinds 2015 is het verplicht dat uw pand een energielabel heeft. Dankzij een goed klimaatsysteem, zoals een VRF-systeem, kunt u uw pand een tot twee stappen laten stijgen op het energielabel. Een hogere positie betekent lagere energiekosten, wat weer aantrekkelijk is voor de volgende huurder/koper.

Verhoog de productiviteit

Veel mensen staan niet zo stil bij het belang van een goed en comfortabel binnenklimaat, maar het is nu misschien wel belangrijker dan ooit. Een VRF-systeem zorgt namelijk voor minder ziekteverzuim. Ook wordt de kans op verspreiding van eventuele virussen hiermee beperkt. Daarbij resulteert een goed en comfortabel binnenklimaat ook in hogere productiviteit. Dit geldt zowel op kantoren als op bijvoorbeeld de sportschool.

De voordelen van een VRF-/VRV-systeem op een rij

  • Gelijktijdig koelen, verwarmen en zelfs ventileren
  • Energiezuinig
  • Breed inzetbaar: kantoren, hotels, (sport)scholen, restaurants, laboratoria, ziekenhuizen etc.
  • Geschikt als hoofdverwarming: koel/verwarm het complete gebouw
  • Mogelijkheid voor aanmerking EIA (energie-investeringsaftrek)
  • Breed assortiment binnenunits bij Schilt Airconditioning

Assortiment Schilt Airconditioning

Bij de Schilt bedrijven leveren we bijna alle A-merken VRF-/VRV-systemen. Denk hierbij aan Mitsubishi Electric, Daikin, Panasonic, Toshiba en LG. Door de keuze van verschillende fabrikanten kunnen wij voor iedere situatie de juiste oplossing bieden. 

Schilt Airconditioning is STEK- en PED-gecertificeerd. STEK is een garantie voor kwalitatief, veilig en duurzaam werken. PED is de Europese norm m.b.t. drukapparatuur die zich concentreert op de veiligheid van installaties. Onze monteurs zijn hiermee bevoegd voor het leveren en monteren van een VRF-systeem en u bent verzekerd van kwaliteit en veiligheid.

Neem contact op met onze specialisten voor een mooi advies op maat. Vul daarvoor heel eenvoudig onderstaand formulier in

Neem contact op met Schilt Airconditioning