fbpx

Airco als verwarming: een slimme keuze?

Bij een airco denken we vaak aan een lekker koel briesje in huis tijdens een warme zomerdag. Steeds meer mensen gebruiken hun airco echter ook om hun huis (bij) te verwarmen tijdens de koude winterdagen. Dit kan aanzienlijk schelen in uw stookkosten, zeker met de huidige hoge gasprijzen in het achterhoofd. Hoe werkt dit? Is een airco als verwarming energiezuinig? Welke voordelen brengt dit met zich mee? U ontdekt het in dit blogbericht!

Dit komt er ter sprake in deze blog:

Hoe gaat het verwarmen met airco?

Een veel gestelde vraag is: hoe werkt een airco als verwarming? Verwarmen met een airco houdt in dat het systeem warmte uit de buitenlucht onttrekt en aan de binnenlucht afstaat. We spreken dan ook over een lucht/lucht warmtepomp. Op het eerste gezicht lijkt het dan ook onmogelijk dat het systeem warme buitenlucht onttrekt als het een paar graden onder nul is, maar niets is minder waar. Het absolute nulpunt is 0 Kelvin, wat gelijk staat aan -273 graden Celsius. Is het buiten dus -10°C? Dan bevat de buitenlucht nog steeds warmte die door het warmtepompsysteem naar binnen kan worden getransporteerd en waarmee kan worden verwarmd. Voor dit proces is elektrische energie benodigd, waardoor dus elektrisch wordt verwarmd, in plaats van door het stoken van gas.

Inmiddels kan met bijna iedere airco op de markt ook worden verwarmd. Wat betreft het geluid die de units produceren zit er geen noemenswaardig verschil tussen een airco in verwarmings- of koelbedrijf.

Is een airco als verwarming comfortabel?

Het comfort in een ruimte is afhankelijk van meerdere zaken, waaronder de temperatuur en de luchtvochtigheid. In Nederland is er sprake van een zeeklimaat waardoor de relatieve luchtvochtigheid (RV) vaak hoog ligt. Warme lucht kan veel meer vocht bevatten dan koude lucht. Gaat u een warme ruimte (voelbaar) koelen? Dan stijgt de relatieve luchtvochtigheid. Om te voorkomen dat de ruimte vochtig en klam wordt zal het vocht uit de ruimte moeten worden gehaald. Een prettig bijeffect van koelen is dat door condensatie ook ontvochtiging plaatsvind, waardoor de RV daalt en ervoor zorgt dat de ruimte veel comfortabeler aanvoelt.

Bij het verwarmen van een ruimte geldt dat een airco direct kan verwarmen middels luchtverwarming. De beleving van luchtverwarming is echter compleet anders dan bij radiatorwarmte. Dit omdat bij luchtverwarming de warme lucht rechtstreeks de ruimte in wordt geblazen, waar de radiator de warmte veel gelijkmatiger uitstraalt. Het zal dus gewenning vragen van de gebruiker van de ruimte. Met een airco kan een ruimte wel in hele korte tijd op temperatuur gebracht worden. Dit kan extra prettig zijn in ruimtes die onregelmatig of kort gebruikt wordt.

‘Het kan interessant zijn om te investeren in een airco als verwarmingsbron. De Overheid schrijft hier middels de EIA regeling subsidie voor uit. Meer informatie over deze subsidieregeling vindt u in dit document van Panasonic Heating & Cooling Solutions.’


De airco als hoofdverwarming

In sommige gevallen fungeert de airco als hoofdverwarming. Omdat warme lucht opstijgt is het voor een airco moeilijker om de vloer mee te verwarmen. Dit heeft als gevolg dat de temperatuur bij de grond kan verschillen van de temperatuur bij het plafond. Als we retailbedrijven als voorbeeld nemen, dan willen we niet dat de temperatuur op de hoogte van de unit wordt gemeten. De binnenunits bevinden zich vaak op het plafond, terwijl de klanten en werknemers op de vloer lopen.

Hoewel de binnenunits dus zodanig zijn afgesteld dat de uitgeblazen warme lucht zo ver mogelijk naar beneden (bij het koelen juist zo hoog mogelijk) wordt geblazen, blijkt het moeilijk om koudeval van ramen af te vangen en de begane grond te verwarmen. Wij raden daarom op een begane grond vloer aan om te combineren met vloerverwarming. Op een verdieping is dit niet nodig omdat de vloer wordt opgewarmd door de warmte die tegen het plafond drukt van de begane grond. Een optie is bijvoorbeeld om tijdens de hele koude dagen te verwarmen middels uw CV installatie en in het voor- en najaar de airco te gebruiken als hoofdverwarming. In deze seizoenen levert de airco ook het hoogste rendement.

Het rendement tijdens verwarmingsbedrijf

Het COP-getal geeft een goede indicatie van het energieverbruik van een airconditioningsysteem als het gaat om verwarmen (in dit eerdere blogbericht leest u meer over het energieverbruik van een airco). De COP geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid warmte die het systeem produceert en de hoeveelheid energie die het daarvoor gebruikt. Heeft een airco een COP-waarde van 4? Dan levert hij 4 kW aan warmte terwijl hij slechts 1 kW elektriciteit verbruikt. Dit is een stuk hoger dan bij een elektrische kachel die je in het stopcontact doet: deze heeft namelijk een COP-waarde van 1. Het verbruik om met een airco te verwarmen is dus zeer gering. 

Het rendement is wel afhankelijk van de buitentemperatuur. Bij extreem warme of koude temperaturen daalt het rendement namelijk. De COP-waarde die u terugvindt op het energielabel van een airco zijn gebaseerd op Eurovent-condities. Bij deze condities wordt uitgegaan van een buitentemperatuur van 7 °C en een binnentemperatuur van 20 °C. Eurovent keurt prestaties en specificaties van klimaatsystemen volgens de Europese norm.

De invertertechnologie is ook bevorderend voor het rendement. Mocht u de airco op verwarmen zetten, dan zal de airco zijn compressor laten draaien op basis van uw gewenste temperatuur. Na het bereiken van deze temperatuur zorgt de inverter ervoor dat deze temperatuur behouden wordt door zachtjes te blijven draaien. Voorheen bevatten airco’s vaak een aan-uitschakelaar, wat inhoudt dat de airco direct weer op volle toeren gaat werken als de temperatuur daalt of stijgt ten opzichte van de gewenste temperatuur.

Meer weten over verwarmen met een airco?

Heeft u meer vragen over de airco als verwarming of wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten.

Lees ook onze andere blog over airconditionings:

Persoonlijk advies

Bent u geïnteresseerd in de producten en/of diensten van Schilt Airconditioning,
vraag dan informatie aan via onderstaand formulier.

Jan de Man

Jan de Man

Joost Roeland

Joost Roeland

Ricardo Rozendaal

Ricardo Rozendaal

Nick Vervoorn