fbpx

Ventilatie op kantoor: erg belangrijk, maar lang niet altijd op orde

In lang niet alle gebouwen is de ventilatie goed op orde. Uit onderzoek blijkt dat slechte luchtkwaliteit zeker van invloed is op de gezondheid van uw medewerkers. Dit is al langer een probleem, maar sneeuwt eigenlijk constant onder, krijgt niet de juiste prioriteit of wordt genegeerd. Tot de Covid-19 pandemie uitbrak. Daarom gaan we hier wat dieper in op het onderwerp: ventilatie op kantoor!

We gaan het in deze blog hebben over de volgende onderwerpen:

Waarom is goede ventilatie op kantoor zo belangrijk?

Een gebouw moet behaaglijk en veilig aanvoelen. Ventileren is daar een belangrijk onderdeel van. Aandacht voor het buitenklimaat is er voldoende, maar het bewustzijn over een gezond binnenklimaat is beperkt. Een slechte luchtkwaliteit heeft een negatieve invloed op de gezondheid van uw medewerkers. Minder concentratie, moeheid en problemen met ademen, het kan allemaal te maken hebben met een ongezond binnenklimaat. Dit resulteert weer in minder productiviteit en meer verzuim van uw medewerkers, cijfers waar u als ondernemer of leidinggevende toch vaak op vaart. Toch staat het verbeteren van het binnenklimaat niet bovenaan de prioriteitenlijst van veel gebouweigenaren. Goed ventileren helpt de luchtkwaliteit te verbeteren en beperkt ook de verspreiding van virusdeeltjes. Naast goede ventilatie, wat bijdraagt aan de luchtkwaliteit, zijn de volgende factoren ook belangrijk voor een gezond en comfortabel binnenklimaat:

  • Akoestische kwaliteit
  • Thermische kwaliteit
  • Visuele kwaliteit

Denk hier bijvoorbeeld aan licht, geluid en tocht. Al deze zaken dragen bij aan de prestaties, gezondheid en productiviteit van uw medewerkers. Ze zijn belangrijk voor het gevoel, de behaaglijkheid en het welzijn van uw personeel. Zo kan de ventilatie bijvoorbeeld goed op orde zijn, maar als de ruimte erg donker is en het tocht er, dan voelt die als nog niet behaaglijk en veilig aan.

Hoeveel m3 te ventileren op kantoor?

Volgens de huidige norm van het Bouwbesluit moeten kantoorruimten minimaal voldoen aan een luchtverversing van ongeveer 25 m³/uur per persoon. De huidige norm van de Arbo ligt daarentegen iets hoger met 30 m³/uur per persoon bij licht fysiek inspannende werkzaamheden en 50 m³/uur bij fysiek zwaarder inspannende werkzaamheden. Bij een vergaderruimte ligt dit getal een stuk lager (ongeveer 15 m³/uur per persoon), omdat hier vaak toch maar kort verbleven wordt.

Maar nu we dit weten, hoeveel ventilatieroosters moeten we dan plaatsten om de genoemde luchtverversingen te halen? Daar is lastig een eenduidig antwoord op te geven. Elke situatie is anders.  Belangrijker is de doorspoeling van de lucht in de ruimte door de positie van de ventilatieroosters goed te bekijken. Dit om er voor te zorgen dat de verse lucht die binnenkomt ook daadwerkelijk de mensen bereikt. Schilt Bedrijven adviseert: meer is altijd beter; meer frisse lucht!

De Schilt Bedrijven Ventilatiewijzer - Alles wat u moet weten over goed ventileren

De Schilt Bedrijven Ventilatiewijzer

Volgens het Bouwbesluit 2012 wordt de ventilatiecapaciteit berekend per persoon aanwezig in de ruimte. Standaard is dat ongeveer 25 m³/uur per persoon aan frisse lucht. Dit is de minimale eis waaraan voldaan moet worden. Daarnaast gelden vanuit het Bouwbesluit nog andere eisen en zijn er specifieke gebouwgebonden eisen.

Meer daarover leest u in onze Schilt Bedrijven Ventilatiewijzer.

Ventilatie op kantoor is maatwerk

Elke ruimte of situatie vraagt om een andere oplossing, hier is geen standaardformule voor. Belangrijke vraagstukken zijn namelijk: wat is de grootte van de ruimte? Wat is de functie van de ruimte? En hoeveel mensen moeten erin verblijven? Als we dit in kaart hebben gaan we kijken hoe dit te realiseren is. Waar kunnen we apparatuur opstellen? Welke voorzieningen zijn er benodigd? Van nieuwbouwwoning tot kantoor/bedrijfspand, scholen, retail en alles wat daar tussenin zit, de Schilt Bedrijven zijn zeer breed georiënteerd en kunnen hier allemaal in voorzien. Meedenken met de klant en zeer doelgericht te werk gaan, dat is waar de Schilt Bedrijven zich mee onderscheiden.

Energiezuinig ventileren

Ventileren kost energie: motoren en ventilatoren draaien om de lucht in beweging te krijgen. Tegenwoordig wordt daarom gebruik gemaakt van energiezuinige gelijkstroommotoren. De warme lucht die u afvoert, dient ook weer aangevuld te worden met warmte. Dit betekent dat we moeten bijstoken. Gelukkig ventileren hedendaagse systemen gebalanceerd met warmteterugwinning. Dit doen ze met een rendement van maar liefst 80% tot 90%. De warme luchtstroom die afgevoerd wordt komt dan langs de verse toevoer luchtstroom van buiten waardoor deze minder bijverwarmd hoeft te worden.

Energiezuinig ventileren op kantoor door gebruik van gelijkstroommotoren: gebalanceerd ventileren met warmteterugwinning

Een andere manier om energiezuinig te ventileren is vraaggestuurde ventilatie. Dit is een manier van ventileren waarbij het systeem zich volledig automatisch aanpast aan de ventilatiebehoefte aan de hand van sensoren. De sensoren registreren de heersende CO₂ - concentratie in de ruimte. De CO₂-concentratie is een goede graadmeter om de luchtkwaliteit te bepalen. Uw personeel ademt CO₂ uit. Hoe meer mensen aanwezig zijn in de ruimte, hoe hoger de CO₂-concentratie. Met vraaggestuurde ventilatie wordt de ruimte geventileerd naar gebruik. En dat is goed voor uw portemonnee en voor het milieu.

Advies op maat bij ventilatie op kantoor

De Schilt Bedrijven hebben alle kennis en ervaring met betrekking tot het realiseren van ventilatieoplossingen. U kunt bij ons terecht voor advies en oplossingen op maat. Na akkoord op onze offerte dragen wij zorg voor de realisatie van het hele project. In sommige gevallen is dit in overleg met de aannemer als er bijvoorbeeld bouwkundige aanpassingen gedaan moeten worden aan het pand.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor ventilatie in kantoorruimten? Recent hebben wij de complete klimaatinstallatie aangelegd in het nieuwe pand van KE Fibertec. Daar ontdekt u hier meer over.

Heeft u vragen over ventilatie op kantoor of bent u benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten.


Neem contact op met de Schilt Bedrijven