fbpx

Energieverbruik airco: dit moet u weten voordat u een aircosysteem aanschaft

Hoe hoog is het energieverbruik van airco’s? Zijn deze systemen slecht voor het milieu? En hoeveel bent u kwijt aan de stroomkosten? Dit zijn enkele vragen die bestaan in het oriëntatieproces als u een airco wilt (laten) installeren. Door te kiezen voor airconditioningsystemen met een laag energieverbruik blijven de stroomkosten beperkt en draagt u bij aan een gezonde leefomgeving. Door de jaren heen zijn airconditioninginstallaties gelukkig steeds duurzamer geworden en inmiddels zijn er veel energiezuinige opties beschikbaar. In dit blogbericht leest u alles over het energieverbruik en de voordelen van verschillende airconditioningsystemen!

Hoog of laag energieverbruik airco’s: zo herkent u ze

Iedere warmtepomp-/airconditioninginstallatie beschikt over een Seasonal Coëfficiënt of Performance: de SCOP-waarde. De SCOP-waarde geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid warmte die een systeem levert en de hoeveelheid elektriciteit die het verbruikt. De SCOP-waarde is een goede indicator van de efficiëntie en energiezuinigheid van een airco in verwarmingsbedrijf. 

Er geldt: hoe hoger de SCOP-waarde, des te zuiniger de apparatuur. In de rechterkolom van onderstaande figuur (het energielabel) is te zien dat een SCOP-waarde van 4 het energielabel A+ heeft. Als u op zoek bent naar een airco met een laag energieverbruik, raden wij u aan om te kiezen voor een airco met minimaal een A+ label, bij voorkeur A++ of A+++. U vindt de waarde op het energielabel dat bij de airco geleverd wordt.

SEER staat voor Seasonal Energy Efficiency Ratio. De SEER-waarde geeft aan hoe efficiënt een airco kan koelen, door de verhouding weer te geven tussen de hoeveelheid koelcapaciteit die de airco levert en de hoeveelheid elektriciteit die de airco daarvoor gebruikt. Een airco met een hoge SEER-waarde is dus beter voor uw portemonnee en het milieu.

Net als de SCOP-waarde vindt u de SEER-waarde op het energielabel. Het kiezen voor een airconditioningsysteem met een hoge SEER-waarde is essentieel als u uw energieverbruik wilt minimaliseren en wilt besparen op uw energiekosten tijdens koelbedrijf.

Welke types airconditioningsystemen zijn er?

Bij de aanschaf van een airconditioningsysteem is het belangrijk om te kijken naar de SCOP- en SEER-waarden. Hoe energiezuinig een airconditioninginstallatie is ligt ook aan het type airconditioningsysteem. Als het gaat om installaties in woningen zijn portable, single split en multi split airco’s de meest voorkomende systemen. We leggen u uit wat de verschillen zijn en welk energieverbruik airco’s van deze soorten hebben.

Een portable airco

Een portable airco is een mobiel airconditioningsysteem zonder buitenunit. Door het ontbreken van de buitenunit liggen de kosten laag, is het makkelijk om (zelf) te installeren en is er weinig ruimte vereist. In plaats van een buitenunit werkt een portable airco met een afvoerslang die warme lucht via een raam of deur naar buiten afvoert. U kunt een portable airco altijd verplaatsen naar een andere ruimte, zolang de onttrokken lucht maar kan worden afgevoerd naar buiten. Ook filteren deze systemen de lucht en kunnen de meeste portable airco’s ook ruimtes verwarmen in plaats van koelen. 

Energieverbruik portable airco

Het energieverbruik van een portable airco is relatief hoog. Dit komt omdat de meeste portable airco’s gebruik maken van een aan/uit-compressor. U kunt de airco op ieder moment aanzetten en zodra de gewenste temperatuur bereikt wordt schakelt de airco zichzelf uit. Omdat deze systemen een verwarmings- of koelvermogen van 0% (uit) of 100% (aan) hebben, kan de airco niet blijven draaien als de gewenste temperatuur is bereikt. Als de temperatuur daarna weer verandert, schakelt de airco steeds opnieuw in of uit. Dat kost relatief veel stroom en zorgt voor grotere temperatuurwisselingen. Over het algemeen zijn de SCOP- en SEER-waarden van portable airco’s dan ook lager dan andere aircosystemen. Dit betekent dat een portable airco over het algemeen niet heel energiezuinig is, al is het sterk afhankelijk van het gekozen model en de ruimte waarin het systeem wordt geplaatst.

Single split airco

Een single split airco is het meest voorkomende airconditioningsysteem. Het bestaat uit één binnendeel en één buitendeel die aan elkaar zijn gekoppeld. De binnenunit kan in een ruimte hoog aan de wand of laag aan de muur worden geplaatst. De buitenunit bevindt zich vaak op het dak, tegen de buitenmuur of buiten op de grond. Dit type airconditioningsystemen wordt vaak gebruikt om een specifieke ruimte te koelen of te verwarmen, bijvoorbeeld een woonkamer of slaapkamer.

Energieverbruik single split airco

Een single split airco maakt veel minder geluid dan een portable airco. Ook is deze airco energiezuiniger aangezien een single split airco werkt met inverter technologie. Dit houdt in dat als de gewenste temperatuur wordt bereikt, de airco op een laag niveau blijft draaien, zodat de temperatuur wordt behouden. Het hoge rendement zorgt ervoor dat u ruimtes gemakkelijk op temperatuur kunt houden, zonder daarbij veel energie te gebruiken.

Multi split airco

Bij een multi split airco kunnen er tot wel 5 binnenunits aangesloten worden op één buitenunit. U kunt ervoor kiezen om verschillende groottes en stijlen binnenunits te combineren, zodat u in elke ruimte een geschikte unit heeft. Ook kunt u de temperatuur per binnenunit laten verschillen. Zo kunt u de temperatuur in uw slaapkamer naar beneden brengen, terwijl u de woonkamer juist verwarmt.

Energieverbruik multi split airco

Bij multi split airco’s zijn de SCOP- en SEER-waarden over het algemeen hoog. Deze airconditioningsystemen verbruiken dus relatief weinig energie tijdens het verwarmen en koelen van ruimtes.

Voeg afbeelding toe

Wat levert een goed airconditioningsysteem op?

Een goede airconditioninginstallatie gaat, mits goed onderhouden, erg lang mee. Het is een slimme investering met nog veel meer voordelen:

  • Een goede airconditioninginstallatie maakt het wonen en slapen in uw huis een stuk behaaglijker tijdens de warme zomermaanden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een koele slaapkamer bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Met een airco op de slaapkamer verhoogt u dus naast comfort ook de kwaliteit van uw slaap. Prettig toch?
  • Naast dat u een airconditioningsysteem gebruikt om uw huis te koelen, kunt u het systeem ook gebruiken om ruimtes te verwarmen. Dit verwarmen gebeurt erg energiezuinig. Tijdens het verwarmen is een airco tot wel 4 keer zuiniger met elektriciteit dan een elektrische verwarming.
  • Sommige airco’s zijn uitgerust met een luchtreinigingssysteem of een ionisator. Deze onderdelen zorgen ervoor dat rook, stof, bacteriën en schimmels worden verwijderd.
  • Verder zorgt een airco voor de juiste luchtvochtigheid. Naast dat vochtige ruimtes klam en oncomfortabel aanvoelen, verhoogt een hoge luchtvochtigheid ook de kans op vochtplekken en schimmel.

Het assortiment van Schilt Airconditioning

Bij de Schilt bedrijven zorgen we er middels vakkundig onderhoud voor dat onze installaties zo lang en energiezuinig mogelijk meegaan en altijd de beste prestaties blijven leveren. Naast het controleren van de koudemiddelinhoud, controleren en reinigen onze professionals in air nog veel meer onderdelen. Hier leest u meer over het onderhoud dat zij verrichten.

De Schilt bedrijven hebben een zeer ruim assortiment aan energiezuinige airconditioningsystemen van grote A-merken als Panasonic, LG, Toshiba, Daikin en Mitsubishi Electric. Nadat de airco’s zijn geïnstalleerd kunt u onze eigen servicedienst altijd bereiken. Bij installaties die wij nieuw leveren en monteren ontvangt u direct na montage een aanbieding voor een onderhoudscontract dat past bij uw situatie. Als u hiervan gebruik maakt, dan wordt door Schilt Airconditioning de garantietermijn van de materialen en uitgevoerde werkzaamheden bij montage verlengd van 3 naar 5 jaar. Zo zorgen we er samen voor dat uw airconditioningsysteem zo lang en energiezuinig mogelijk meegaat.

Schilt Airconditioning is STEK- en PED-gecertificeerd. STEK is een garantie voor kwalitatief, veilig en duurzaam werken. PED is de Europese norm m.b.t. drukapparatuur die zich concentreert op de veiligheid van installaties. Onze monteurs zijn hiermee bevoegd voor het leveren en monteren van een VRF-systeem en u bent verzekerd van kwaliteit en veiligheid.

Heeft u vragen of bent u op zoek naar een energiezuinige airco? Neem dan contact op met onze specialisten voor een persoonlijk advies.

Persoonlijk advies

Bent u geïnteresseerd in de producten en/of diensten van Schilt Airconditioning,
vraag dan informatie aan via onderstaand formulier.

Jan de Man

Jan de Man

Joost Roeland

Joost Roeland

Ricardo Rozendaal

Ricardo Rozendaal