fbpx

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers: subsidie op duurzame klimaatinstallaties

Denkt u erover om te investeren in duurzame klimaatinstallaties zoals: warmtepompinstallaties en WTW-units? Met de EIA subsidie kunt u tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst met als resultaat: verlaging van uw fiscale winst. Wat houdt deze EIA regeling precies in? Op welke duurzame klimaatinstallaties is deze subsidie van toepassing? En wat levert het u als ondernemer concreet op? Antwoord op al deze vragen en nog veel meer leest u in dit blog. 

Investeren in duurzame klimaatinstallaties

De EIA regeling is op verschillende duurzame bedrijfsmiddelen mogelijk van toepassing. Schilt is al ruim 45 jaar specialist op het gebied van klimaatinstallaties. Wij kunnen u voorzien van advies en leveren & installeren onder andere:

 • Lucht-lucht warmtepompen (omkeerbare airconditioning systemen)
 • Lucht-water warmtepompen (warmtepompsysteem)
 • WTW units (warmteterugwinning ventilatie units)

Wat is de EIA?

EIA staat voor energie-investeringsaftrek. Dit is een fiscale aftrekregeling. De EIA regeling biedt ondernemers een direct financieel voordeel bij het investeren in duurzame energie en energiebesparende bedrijfsmiddelen. U mag naast de afschrijving van deze investeringen een extra bedrag van het investeringsbedrag (dat in aanmerking komt) aftrekken van de winst. Uiteindelijk verlaagt dit uw fiscale winst.

Voorwaarden EIA regeling 

Als uw investering in duurzame klimaatinstallaties aan de volgende voorwaarden voldoet, dan komt u in aanmerking voor EIA:

 • U heeft een onderneming en bent belastingplichtig voor inkomsten- en of vennootschapsbelasting in Nederland
 • De klimaatinstallatie is niet eerder gebruikt.
 • Het investeringsbedrag is minimaal € 2.500,00 per bedrijfsmiddel.
 • U kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel GEEN milieu-investeringsaftrek én energie-investeringsaftrek tegelijk krijgen.
 • Het bedrijfsmiddel staat op de Energielijst van het RVO

De EIA subsidie in cijfers

Naast de afschrijving van de investering mag u 45,5% - van het investeringsbedrag dat in aanmerking komt - extra aftrekken van de winst. De EIA regeling levert u gemiddeld een netto voordeel van 11% op. Een aantrekkelijk voordeel voor u als ondernemer: u bent aan het verduurzamen door toepassing van efficiëntere installaties en u heeft ook nog is een lagere energierekening. Voor 2023 is er een budget van € 249 miljoen beschikbaar gesteld, waarvoor geldt: op = op. Daarnaast gaat de behandeling op volgorde van het aanvragen dus hiervoor geldt: wie het eerst komt wie het eerst maalt.

Waarom investeren in duurzame klimaatinstallaties?

Als de huidige klimaatinstallaties verouderd zijn kan dit u een hoop onnodige energie kosten. Bijvoorbeeld doordat de installaties niet meer volledig functioneren of inefficiënt zijn geworden. Een warmtepompinstallatie – in combinatie met zonnepanelen – is bijvoorbeeld een zeer energiezuinige manier om te koelen en verwarmen. Dit is ook een zeer aantrekkelijk alternatief in vergelijking tot verwarmen met gas.

Klimaatinstallaties die in aanmerking komen voor EIA

In onderstaande documenten kunt u zien welke duurzame klimaatinstallaties van de merken die wij verkopen in aanmerking komen voor de EIA regeling. (Documentatie volgt z.s.m.)


Conclusie EIA regeling

Het is dus voor u als ondernemer om meerdere redenen erg aantrekkelijk om op dit moment te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. 

 1. Als uw duurzame investering in aanmerking komt dan levert de EIA subsidie u – bovenop de normale afschrijving - een extra netto voordeel van zo’n 11% op
 2. U bent actief bezig met verduurzamen.
 3. U bespaard op jaarlijkse basis door een lagere energierekening.


Benieuwd naar de mogelijkheden van de klimaatinstallaties die in aanmerking komt voor deze EIA regeling? Neem voor een persoonlijk advies geheel afgestemd op uw wensen contact op met één van onze specialisten.

Persoonlijk advies

Bent u geïnteresseerd in de producten en/of diensten van Schilt Airconditioning,
vraag dan informatie aan via onderstaand formulier.

Jan de Man

Jan de Man

Joost Roeland

Joost Roeland

Ricardo Rozendaal

Ricardo Rozendaal

Nick Vervoorn