fbpx

Alles over de ideale temperatuur op kantoor

De ideale temperatuur op kantoor is vaak moeilijk te bepalen, want u moet rekening houden met veel verschillende factoren. Toch is een prettig werkklimaat erg belangrijk. Een te warme of te koude temperatuur heeft namelijk effect op de productiviteit. Maar wat is nu de ideale temperatuur op kantoor en hoe bereikt u deze? 

De Arbowet adviseert om een temperatuur in te stellen waar minimaal 90% van de medewerkers zich prettig bij voelt. Het is niet makkelijk om dit te realiseren. Het draait namelijk niet alleen om de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid speelt hierin een heel belangrijke rol. Met een goed airconditioningsysteem en het juiste advies is het mogelijk om deze ideale temperatuur op kantoor te bereiken.

Productiviteit

De temperatuur van de werkruimte heeft behoorlijk invloed op uw productiviteit. Uit onderzoek is gebleken dat bij een temperatuur van 21℃ en een relatieve luchtvochtigheid van 50% men het beste presteert. Wanneer de kamertemperatuur boven de 26℃ stijgt, daalt het prestatievermogen en het comfortgevoel met meer dan 10%. Een kamertemperatuur van 29℃ zorgt voor een daling van meer dan 35% in het prestatievermogen en het comfortgevoel en is dus echt te warm.

Er zit verschil in het comfortgevoel per persoon en deze is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan: de gemoedstoestand, kleding, luchtkwaliteit, luchtcirculatie, luchtverversing, luchtvochtigheid, ruimtetemperatuur, lawaai, stof en de temperatuur van aangrenzende ruimtes. Door middel van een airconditioningsysteem is de temperatuur te beïnvloeden, door bijvoorbeeld te koelen of te verwarmen. Maar ook de relatieve luchtvochtigheid is met een airconditioningsysteem te beïnvloeden.

Luchtvochtigheid en behaaglijkheid

Wanneer de relatieve luchtvochtigheid te hoog is, levert dit een onaangenaam binnenklimaat op. Een ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent en een relatieve luchtvochtigheid tussen de 30 en 70 procent is zelfs noodzakelijk. Wanneer deze voor een langere periode boven de 70% stijgt, kan dit schimmels veroorzaken en kunnen medewerkers last krijgen van hun gezondheid. Het kan ook voorkomen dat er sprake is van een te lage relatieve luchtvochtigheid. Dit geldt met name in de wintermaanden. Aanvullende bevochtiging is dan noodzakelijk. Dit kan echter niet standaard met een airconditioningsysteem, daarvoor zijn aanvullende voorzieningen nodig.

In het diagram wordt de verhouding weergegeven tussen behaaglijkheid, relatieve luchtvochtigheid en temperatuur.

Naast de relatieve luchtvochtigheid is het van belang dat de lucht in de kantoorruimte regelmatig ververst wordt. Een standaard airconditioningsysteem brengt geen verse lucht van buiten naar binnen, advies is om hiervoor aanvullend in een ventilatiesysteem te voorzien. Het airconditioningsysteem filtert wel de interne recirculatie lucht.

Koelen en verwarmen

Maar wat is dan de ideale kantoortemperatuur of beter gezegd: het ideale kantoorklimaat? De gewenste temperatuur ligt meestal tussen de 21℃ en de 24℃ met een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. ‘s Zomers ligt deze temperatuur vaak iets hoger en ’s winters vaak iets lager. Daarbij dient u rekening te houden met de inspanning van het werk, wanneer u de gehele dag achter een bureau zit heeft uw lichaam eerder behoefte aan een hogere temperatuur dan wanneer u fysiek actiever werk uitvoert.

Wanneer een airconditioningsysteem wordt ingezet om te koelen, is het belangrijk dat de binnen- en buitentemperatuur niet meer dan 5 graden van elkaar verschillen (bij een min. van 21℃). Als er een te groot verschil ontstaat kan dit leiden tot comfortklachten en onnodig energieverbruik.

Ruimte

Naast de persoonlijke factoren moet u ook rekening te houden met de ruimtelijke factoren. Het is belangrijk dat u bij het bepalen van de ideale temperatuur kantoorspecifieke vragen beantwoordt:

  • Hoe groot is de ruimte?
  • Hoeveel personen zijn er aanwezig en wat is de samenstelling (mannen en/of vrouwen)?
  • Ligt het pand op het noorden, oosten, zuiden of westen?
  • Heeft het pand een plat dak?
  • Hoeveel warmte-afgevende/-producerende apparatuur is er in de ruimte aanwezig?
  • Hoe is het gebouw geïsoleerd?
  • Hoeveel glas/ramen zijn er aanwezig?

Sommige factoren zullen per ruimte en per dag verschillen, het is daarom belangrijk dat u een airconditioningsysteem zelf naar wens kan instellen wanneer u de temperatuur niet als aangenaam ervaart.

De ideale temperatuur: kantoorspecifiek advies

De ideale kantoortemperatuur is niet eenduidig vast te stellen door de wisselende omstandigheden, wel bestaat er een relatie tussen binnen- en buitentemperatuur. De Arbowet geeft hiervoor richtlijnen, maar deze zijn niet bij iedere situatie toepasbaar. Bij de Schilt bedrijven geven we u graag advies over welk systeem het meest geschikt is voor uw kantoorruimte en hoe u het systeem het beste af kan stellen. We leveren maatwerk en streven met elkaar naar een prettig werkklimaat.

Heeft u vragen na het lezen van dit blog? Neem dan contact op met onze specialisten.

Neem contact met ons op

Meer weten over de ideale temperatuur op kantoor en hoe u deze bereikt? Neem contact op met de Schilt bedrijven en vraag informatie aan via onderstaand formulier.