fbpx

Alles over de ideale temperatuur op kantoor en in andere ruimtes

De ideale temperatuur op kantoor, in een slaapkamer of in welke ruimte dan ook is vaak moeilijk te bepalen, want u moet rekening houden met veel verschillende factoren. Toch is een prettig binnenklimaat erg belangrijk. Een te warme of te koude temperatuur heeft namelijk effect op de productiviteit van uw werknemers en voelt minder comfortabel aan. Wat is nu de ideale temperatuur in een ruimte en hoe bereikt u deze? U leest er alles over in dit blog.

Leeswijzer:

Temperatuur is één van de drie factoren die bijdragen aan een gezond en prettig binnenklimaat. In dit artikel bespreken we hoe de drie factoren (luchtvochtigheid, omgevingstemperatuur en luchtkwaliteit) samenkomen.

Voor een werkruimte adviseert de Arbowet om een temperatuur in te stellen waar minimaal 90% van de aanwezigen in de ruimte zich prettig bij voelt. Voor een woonruimte is dit ook een goede maatstaf. Het is niet makkelijk om dit te realiseren. Het draait namelijk niet alleen om de temperatuur; ook de luchtvochtigheid speelt hierin een belangrijke rol. Met een goed airconditioningsysteem en het juiste advies van de Schilt Bedrijven is het mogelijk om deze ideale temperatuur in een ruimte te bereiken.

Productiviteit

De temperatuur van de ruimte heeft behoorlijk invloed op de productiviteit. Uit onderzoek is gebleken dat bij een temperatuur van 21℃ en een relatieve luchtvochtigheid van 50% mensen het beste presteren. Wanneer de kamertemperatuur boven de 26℃ stijgt, daalt het prestatievermogen en het comfortgevoel met meer dan 10%. Een kamertemperatuur van 29℃ zorgt voor een daling van meer dan 35% in het prestatievermogen en het comfortgevoel en is dus echt te warm.

Verschil in ideale temperatuur op kantoor

Zoals hierboven benoemd, is de ideale kantoortemperatuur en in andere ruimtes 21℃ met een relatieve luchtvochtigheidsgraad van 50%. Dit een optimale temperatuur en luchtvochtigheid dat zorgt voor de beste prestaties. Mensen zijn met dit werkklimaat over het algemeen het meest productief. Dit is echter ook per situatie verschillend en persoonlijk. Zo blijkt dat vrouwen over het algemeen de voorkeur geven aan een wat hogere temperatuur dan mannen. Ook verschilt de ideale temperatuur per seizoen. In de zomer ligt deze tussen de 23 en 26 graden, terwijl in de winter de ideale temperatuur tussen de 20 en 24 graden ligt, zo blijkt uit onderzoek. Wat dus werkt voor de ene collega, werkt niet voor de ander.

Luchtvochtigheid en behaaglijkheid

Een goede luchtvochtigheid hangt heel erg samen met de temperatuur. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid te hoog is, levert dit een onaangenaam binnenklimaat op. Een ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent en een relatieve luchtvochtigheid tussen de 30 en 70 procent is zelfs noodzakelijk. Wanneer deze voor een langere periode boven de 70% stijgt, kan dit schimmels veroorzaken en kunnen medewerkers last krijgen van hun gezondheid. Het kan ook voorkomen dat er sprake is van een te lage relatieve luchtvochtigheid. Dit geldt met name in de wintermaanden. Aanvullende bevochtiging is dan noodzakelijk. Alles over luchtvochtigheid leest u hier.

In dit diagram ziet u de verhouding tussen behaaglijkheid, relatieve luchtvochtigheid en temperatuur.

Luchtkwaliteit

Naast de relatieve luchtvochtigheid is het van belang dat de luchtkwaliteit goed is en de lucht in de ruimte regelmatig ververst wordt. Een standaard airconditioningsysteem brengt geen verse lucht van buiten naar binnen. Daar heb je dan een separaat ventilatiesysteem voor nodig. Het airconditioningsysteem filtert wel de lucht die intern wordt gerecirculeerd.

Koelen en verwarmen

Om de gewenste temperatuur te bereiken kunt u met de meeste aircosystemen zowel koelen als verwarmen. Hierdoor zijn deze systemen het hele jaar door te gebruiken om de gewenste ruimtetemperatuur te bereiken. Maar wat is nu de gewenste temperatuur? ‘s Zomers ligt de ideale temperatuur zoals eerder aangegeven vaak iets hoger dan ’s winters. Daarnaast dient u rekening te houden met het gebruik van de ruimte. Wanneer u de gehele dag achter een bureau zit, heeft uw lichaam eerder behoefte aan een hogere temperatuur dan wanneer u fysiek bezig bent.

Als een airco wordt ingezet om te koelen, is het belangrijk dat de binnen- en buitentemperatuur niet meer dan 5 graden van elkaar verschillen (bij een min. van 21℃). Als er een te groot verschil ontstaat kan dit leiden tot comfortklachten en onnodig energieverbruik.

Ruimte

Naast de persoonlijke factoren moet u ook rekening houden met de ruimtelijke factoren. Het is belangrijk dat u bij het bepalen van de ideale temperatuur specifieke vragen beantwoordt als:

  • Hoe groot is de ruimte?
  • Hoeveel personen zijn er aanwezig en wat is de samenstelling (mannen en/of vrouwen)?
  • Ligt de ruimte op het noorden, oosten, zuiden of westen?
  • Heeft het pand waar de ruimte zich in bevindt een plat dak?
  • Ligt de ruimte beschut?
  • Hoeveel warmte-afgevende/-producerende apparatuur is er in de ruimte aanwezig?
  • Hoe is het gebouw waar de ruimte zich in bevindt geïsoleerd?
  • Hoeveel glas/ramen zijn er aanwezig?
  • Is er zonwering aanwezig?

Sommige factoren zullen per ruimte en per tijd verschillen. Het is daarom belangrijk dat u een airconditioningsysteem zelf naar wens kunt instellen wanneer u de temperatuur niet als aangenaam ervaart.

De ideale temperatuur op kantoor: specifiek advies

De ideale kantoortemperatuur is niet eenduidig vast te stellen door de wisselende omstandigheden. Wel bestaat er een relatie tussen binnen- en buitentemperatuur. De Arbowet geeft hiervoor richtlijnen, maar deze zijn niet bij iedere situatie toepasbaar. Bij de Schilt Bedrijven geven we u graag advies over welk systeem het meest geschikt is voor uw ruimte en hoe u het systeem het beste af kunt stellen. We leveren maatwerk en streven met elkaar naar een comfortabel binnenklimaat.


Temperatuur is één van de drie subtopics binnen het hoofdonderwerp ‘Wat bepaalt een comfortabel binnenklimaat?’. Een gezond en prettig binnenklimaat wordt namelijk altijd gerealiseerd door middel van de juiste combinatie van onder meer deze drie factoren: luchtvochtigheid, temperatuur en luchtkwaliteit. De pagina waarop we deze drie factoren bespreken en met elkaar verbinden vindt u hier.


Heeft u vragen na het lezen van dit blog? Neem dan contact op met onze specialisten.

Neem contact met ons op

Meer weten over de ideale temperatuur op kantoor en hoe u deze bereikt? Neem contact op met de Schilt Bedrijven en vraag informatie aan via onderstaand formulier.

Enter your text here...