fbpx

Airco wegwerken: dit zijn de mogelijkheden

'Naast een goede werking worden tegenwoordig ook hogere eisen gesteld aan het uiterlijk van een airconditioning installatie.'                                   Een grote hoogglans witte airco unit aan de muur, volledig in het aanzicht in de woonkamer.  Niet iedereen vindt dit even fraai. Gelukkig zijn hier inmiddels diverse aansprekende oplossingen voor te vinden en zijn er modellen naar bijna ieders smaak en wens. Naast dat een airco goed moet functioneren, wordt er tegenwoordig ook gekeken of de airco wel past bij het interieur. Zowel voor de binnen- als de buitenunit zijn er diverse keuzes en mogelijkheden om het uiterlijk van de airco te bepalen. Zo kunt u onder andere uw airco wegwerken met diverse ombouwmogelijkheden en zijn er zelfs airco units te krijgen die volledig opgaan in uw interieur. Welke mogelijkheden zijn er? En wat kunnen de Schilt Bedrijven hierin voor u betekenen? U leest er alles over in dit blog.

Verschillende soorten airco’s 

De meeste gangbare unit kennen we als de wandunit. Die kan behoorlijk in het zicht hangen en daardoor minder fraai ogen in uw interieur. Naast het bekijken van opties om een airco weg te werken, kan de keuze voor het soort unit ook al een hoop oplossen. Een vloerunit bijvoorbeeld zit vlakbij de vloer gemonteerd, die kan daardoor in het interieur al minder opvallen. Een cassette unit plaatst u geïntegreerd in het plafond, daardoor valt ook dit model amper op. Een andere optie is kiezen voor een kanaalunit. Een kanaalunit installatie heeft de meeste mogelijkheden voor het wegwerken van de airco. Hiervoor is wel vrije ruimte nodig boven het plafond. Daarnaast moet er bouwkundig ook de mogelijkheid zijn om voor zo’n soort unit voorzieningen te kunnen treffen.      

Heeft u niet de ruimte voor een vloerunit, cassette unit of kanaalunit? Dan kunt u kiezen voor een wandmodel. Dit type airco hangt in principe altijd in het zicht. Vindt u dit niet mooi? Dan kunt u er voor kiezen om de airco weg te werken of om een designmodel toe te passen. Een designmodel is vaak in verschillende kleuren verkrijgbaar. Deze designunit integreert naadloos in uw interieur. In de volgende alinea’s gaan we dieper in op deze twee opties en leggen we de verschillende mogelijkheden aan u uit.    

Advies ontvangen over welk model airco bij uw woning past? Neem dan contact met ons op.

Design airco 

In het aanbod van de design wandairco’s zijn de mogelijkheden enorm. Zo zijn er naast de standaard witte units, tegenwoordig units in allerlei andere kleuren of afwerkingen te krijgen. U kunt kiezen voor een airco in de kleur die matcht met de wand waar de unit hangt. Op die manier valt de unit helemaal niet op in uw interieur. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om een uitgesproken unit aan de wand te hangen. Zo is er al jarenlang een model op de markt waarbij de airco unit als een schilderij aan de wand hangt. Ook zijn er diverse modellen beschikbaar met een mooie zachte stoffering aan de buitenkant. 

Toshiba Haori | Wandmodel design airco unit


Toshiba Haori

In dit document vindt u meer informatie over de Toshiba Haori: een stijlvolle wandairco met een verwisselbare stoffen hoes aan de buitenkant.

Airco wegwerken

Om de airco binnenshuis weg te werken kunt u ervoor kiezen om de binnenunit in een kast te hangen. Als de airco niet in gebruik is, dan is hij verborgen achter kastdeur. Naast het wegwerken van de airco zijn er ook diverse mogelijkheden voor het wegwerken van de installatiematerialen, zoals de koelleiding. De koelleiding kan tijdens nieuwbouw of renovatie worden ingefreesd, zodat deze volledig is weggewerkt in de muur. Het enige nadeel wat aan deze manier van wegwerken kleeft is dat de koelleiding niet meer bereikbaar is bij eventuele lekkages en er dus gebroken moet worden. Dit risico is te verkleinen door te kiezen voor kundige monteurs en stukadoors, en geïsoleerde koelleiding  van hoge kwaliteit te gebruiken. Een andere optie is de koelleiding wegwerken in leidinggoten. Op deze manier is de koelleiding ook uit het zicht verdwenen. Leidinggoten zijn te krijgen in verschillende kleuren en uitvoeringen bij Aircomponents

Inaba Denko leidinggoot van Aircomponents

Los van de oplossing die er gevonden wordt: een goede adviseur bepaald de meest optimale positie van een unit aan de hand van onder meer deze criteria:

  • De technisch meest ideale positie (waar koelt of verwarmd de unit het best de kamer)
  • Levert de positie geen hinder voor het comfort? (blaast de unit niet recht op personen uit?)
  • Waar hangt de unit het mooist ten opzichte van uw interieur?
  • Hoe kan de installatie zo efficiënt mogelijk geplaatst worden? (op welke manier is er de minste meters koelleiding en zo weinig mogelijk leiddinggoot over de muren nodig?)

Buitenunit


De buitenunit kan als minder fraai ervaren worden. Toch hoort de buitenunit ook bij de installatie. Fabrikanten doen hun best om de buitenunits steeds fraaier en onopvallender te maken. Er zijn ook diverse mogelijkheden om maatwerk toe te passen. Eén van deze mogelijkheden is om de buitenunit in iedere gewenste RAL-kleur te spuiten. Op deze manier valt de unit mooi weg tegen de gevel of in de tuin.

Buitenunit airco spuiten in RAL kleur | Airco wegwerken
Zwarte leidinggoot | Airco wegwerken - Airco ombouw


Een andere optie is om te kiezen voor een ombouw. Met een ombouw kunt u op een stijlvolle manier de buitenunit wegwerken. Maar let op: als uw voor een ombouw om uw buitenunit wilt kiezen, is het enorm van belang dat er voldoende ruimte is voor de luchtcirculatie. Als dit niet het geval is, kan de warmte in de ombouw blijven hangen of kan er onvoldoende ruimte zijn om lucht aan te zuigen. Zo kunnen er gemakkelijk storingen ontstaan. Ook kan de installatie minder effectief zijn en kan hij meer energie verbruiken. Belangrijk om te weten: een ombouw dempt niet het geluid van de airco unit. Als u een ombouw om uw buitenunit overweegt dan is het belangrijk om u goed te laten adviseren.

Staat de unit buiten in uw tuin? Dan is het een aantrekkelijke optie om deze helemaal op te laten gaan in de groene omgeving door er een heg of andere beplanting omheen te plaatsen. Let er wel op dat u de begroeiing tijdig snoeit om zo de installatie vrij te houden. Ook hier geldt weer dat de buitenunit voldoende ruimte moet hebben voor de luchtcirculatie.  

Een alternatief voor het gebruiken van normale leidinggoten aan de buitenkant van uw huis is kiezen voor zinkwerk. Door de koelleiding te plaatsen in een regenwaterafvoer lijkt het alsof er een gewone regenpijp aan uw gevel hangt. In werkelijkheid gaat daar dus de koelleiding doorheen.

Functionaliteit 

Er zijn dus diverse mogelijkheden om de airco unit en bijbehorende componenten weg te werken. Het is wel van groot belang dat de installatie volledig functioneel blijft. De lucht moet goed kunnen circuleren en hier is bepaalde ruimte rondom de airco unit voor nodig. Volledig wegwerken kan dus ten koste gaan van de functionaliteit. Daarnaast is het ook van belang dat de installatie nog goed toegankelijk is voor service en onderhoud.

Het advies van de Schilt Bedrijven

Bij de Schilt Bedrijven begrijpen we dat het esthetische aspect steeds een grotere rol gaat spelen bij de aanschaf van een installatie. Wij vinden het daarentegen van groot belang dat de installatie te alle tijden goed en betrouwbaar kan blijven functioneren. De Schilt Bedrijven dragen hier zorg voor tijdens de nauwkeurige plaatsing van de airco installatie.

In de meeste gevallen is het aanschaffen van een passende airco installatie dus maatwerk. Het is daarom belangrijk om u goed over dit soort opties door ons te laten adviseren. Onze specialisten kennen de speelruimte die er is om een airco én goed te laten werken én mooi te verwerken in een interieur of exterieur.


Persoonlijk advies

Bent u geïnteresseerd in de producten en/of diensten van Schilt Airconditioning,
vraag dan informatie aan via onderstaand formulier.

Jan de Man

Jan de Man

Joost Roeland

Joost Roeland

Ricardo Rozendaal

Ricardo Rozendaal

Nick Vervoorn

Enter your text here...