fbpx

Van student Commerciële Economie tot aircomonteur: “Ik werk gewoon veel liever met mijn handen.”

Jelle Heesen (21) is momenteel ruim een jaar werkzaam bij de Schilt bedrijven. Hij heeft een bijzondere weg afgelegd om uiteindelijk te doen wat hij het allerliefste doet: airco’s monteren. Jelle vertelt ons wat hij zo mooi vindt aan het vak en over de ontwikkelingen die je door kan maken als aircomonteur bij de Schilt bedrijven. “Je kunt altijd een dagje proefdraaien om te kijken of dit vak bij je past.”

Hoe zag jouw schoolcarrière eruit?

“Na de basisschool ben ik op het VMBO-TL terecht gekomen. Ik had een superleuke middelbareschooltijd, ik had veel vrienden en eigenlijk ging het leren mij ook heel makkelijk af. Na vier jaar behaalde ik mijn diploma en ging ik Commerciële Economie studeren aan de school MBO Utrecht. Waarom ik Commerciële Economie ging studeren? Mijn broer deed het ook en die vond het leuk dus wilde ik dat ook wel proberen. Op het mbo had ik het een stuk minder naar mijn zin, ik vond de vakken die ik kreeg drie keer niets en ik wist al heel snel dat ik dit eigenlijk niet wilde. Toch had ik na drie jaar ook voor deze opleiding mijn diploma behaald en ik mocht blijven werken op mijn stage bij Proefschrift Maken. Ik deed hier de online marketing. Iets wat helemaal niet bij mij paste, aangezien ik veel liever met mijn handen werk.”

Hoe ben je bij de Schilt bedrijven terecht gekomen?

“Toen ik nog op school zat, keek ik altijd uit naar de vakanties. Niet omdat ik dan lekker ging chillen en uitslapen, maar omdat ik dan kon gaan werken. Meestal werkte ik heel de zomer, vijf dagen in de week als hulpmonteur van de aircomonteurs. Ik vond het fantastisch. Na mijn studies en na mijn eerste kantoorbaan wilde ik toch echt als aircomonteur gaan werken en ben ik aan de slag gegaan bij de Schilt bedrijven. Dat is nu ruim een jaar geleden.”

Wat doe jij precies bij de Schilt bedrijven?

“Ik werk vijf dagen in de week als aircomonteur, dat betekent vijf dagen in de week om 07:00 uur in Meerkerk zijn. We beginnen de dag met een bakje koffie op de zaak, daarna pakken we onze werkbon en kijken we wat we die dag nodig hebben en wat we moeten gaan doen. We gaan dan in onze vaste ploegen, deze bestaan uit teams van twee, naar de klant toe. We monteren airco-installaties bij verschillende soorten klanten, van woonwinkels tot particulieren. Naast het monteren doen we ook vervanging of verplaatsing, dit komt bijvoorbeeld voor als een ruimte is verbouwd. Als we weggaan zorgen we er altijd voor dat we een perfect binnenklimaat hebben gerealiseerd. Eenmaal terug op de zaak gooien we ons afval weg, drinken we nog een bakje koffie en dan gaan we lekker naar huis. Soms komt het voor dat je een klus hebt van meerdere dagen, maar meestal heb je een klus die in één dag klaar kan zijn.”

Wat voor opleiding heb je nodig om aircomonteur te worden?

“Je begint als hulpmonteur. Dan heb je eigenlijk nog geen diploma nodig; je helpt dan puur voor hand- en spandiensten. Als hoofdmonteur of als je koeltechnische handelingen moet uitvoeren, moet je je STEK hebben, oftewel je F-gassen-diploma. Als je deze nog niet hebt, kun je je STEK, in goed overleg, aangeboden krijgen door de Schilt bedrijven. We hebben ook opleidingen die meerdere jaren duren en dan krijg je meer dan alleen je STEK. Daarbij zijn er ook nog andere opleidingen zoals voor bijvoorbeeld elektromonteur. Het is dus niet verplicht om al een diploma te hebben, het is wel noodzakelijk op een VCA-certificaat te hebben of te halen. Dit heb je nodig om in de bouw te werken. Je leert in de VCA-cursus alles over veilig werken. Verder is het natuurlijk fijn als je al een beetje ervaring hebt en het is wel belangrijk dat je een beetje technisch aangelegd bent. Je kunt altijd een dagje proefdraaien om te kijken of dit vak bij je past.”

Het pand van Schilt Meerkerk, specialist in klimaattechniek

Wat maken de Schilt bedrijven volgens jou een fijne werkgever?

“De Schilt bedrijven bestaan uit drie werkmaatschappijen, Schilt Airconditioning, Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek. Alles zit wel in één pand en we zijn echt één bedrijf. Iedereen groet elkaar en is bereid om je te leren kennen, dat maakt het voor mij heel leuk. Ik werk voor Schilt Airconditioning. De airco-kant van het bedrijf is niet heel groot en dat maakt dat je elkaar nog sneller leert kennen. De montagegroep waarin ik werk, vind ik heel gezellig en bestaat uit veel jonge mannen. Op vrijdag gaan we vaak met z’n allen nog even ‘Den Bolle Hans’ in om een biertje te drinken, dat is een klein kroegje dat in het Schilt-pand zit. Naast de saamhorigheid is het ook heel fijn dat je altijd op tijd wordt uitbetaalt, je krijgt vaak een goed salaris. De reden daarvan is mede omdat je als aircomonteur geen 9 tot 5 mentaliteit moet hebben. In principe zijn onze dagen van 07:00 tot 16:00 uur, maar het komt regelmatig voor dat je dagen maakt van 07:00 tot 17:00 uur of dat je eerder moet beginnen en dagen maakt van 06:00 tot 17:00 uur. Doordat we door heel Nederland zitten komt het wel eens voor dat je langere dagen maakt, door files bijvoorbeeld.”

Wat vind jij zo leuk aan dit vak?

“Ik vind het leuk dat je bij heel veel verschillende mensen komt, je ziet veel verschillende plekken. We komen van Groningen tot aan België. Een van de bijzonderste plekken waar ik ben geweest is bij het programma Utopia, wij moesten toen monteren in de ruimte waar ze het programma aan het editen waren en als we dan op het dak stonden keken we zo Utopia in.

Maar als loodgieter kom je ook op veel verschillende plekken, wat maakt voor jou de airconditioning zo interessant?

Het is heel gevarieerd, het is niet alleen leidingen trekken maar ook kijken hoe iets beter kan, hoe het mooier kan en hoe de airco het beste past. Als je er weggaat, wil je gewoon dat het perfect is en daar komen veel verschillende stappen bij kijken.”

Wat adviseer je jongens en meiden die twijfelen over een baan als aircomonteur? 

“Kom naar de Schilt bedrijven, kom een dagje meedraaien, kijk of je het leuk vindt en vraag wat de mogelijkheden zijn.”Ben jij ook geïnteresseerd in een baan als aircomonteur? Neem dan gerust contact met ons op en bekijk hier de vacature.