fbpx

‘Duurzaamheid zit stevig verankerd in onze product oplossingen én relaties’

Van complete luchtkanalensystemen tot componenten voor airconditioninginstallaties en van flexibele geluiddempers tot brandkleppen, roosters en volumeregelaars: Schilt is al bijna 47 jaar specialist in het adviseren, ontwerpen, fabriceren, leveren, monteren en onderhouden van hoogwaardige luchttechnische componenten en installaties. “In onze modern uitgeruste werkplaats in Meerkerk kunnen wij een groot deel van onze luchtkanalen, vormstukken en hulpstukken zélf produceren, met gebruik van de allerbeste materialen. Hierdoor is verregaand maatwerk mogelijk”, vertelt business development manager Leo ’t Jong. “Met onze eigen Aircademy investeren wij bovendien continu in het vakmanschap van onze medewerkers, waardoor installateurs, aannemers en andere stakeholders verzekerd zijn van een hoge kwaliteit én duurzaamheid.”


Flinke groei

Sinds de oprichting van Schilt in 1976 heeft het bedrijf een flinke groei doorgemaakt. Anno 2023 werken ruim 125 medewerkers bij de businessunits Schilt Airconditioning, Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek, die gezamenlijk het complete binnenklimaatpakket voor de installateur verzorgen. Met ingang van 29 september 2022 maken de Schilt Bedrijven officieel onderdeel uit van VINCI Energies, waarmee een gezonde continuïteit, duurzame ontwikkeling en constante innovatie ook voor de toekomst geborgd worden. “Als organisatie zijn we constant met duurzaamheid bezig”, vertelt ’t Jong. “Zo beschikken we over het CO2-Bewust Certificaat niveau 5 en zijn we VCA-gecertificeerd, STEK-erkend en PED-gecertificeerd. Al onze luchtkanalen voldoen aan ten minste luchtdichtheidsklasse Luka C. In combinatie met een ruime voorraad én een eigen transportservice wordt maatwerk op alle niveaus mogelijk. Voor 14 uur besteld, betekent in de meeste gevallen: morgen geleverd. En ook eventuele specials zijn binnen afzienbare tijd op de bouw. Niet voor niets staan wij bekend als ‘professionals in air’.

Duurzame initiatieven

Een mooi initiatief in het kader van duurzaamheid is de installatie van een zonnepanelenpark op het dak van de Schilt bedrijfspanden in Meerkerk, waarmee een groot deel van de energieconsumptie in eigen beheer en duurzaam wordt opgewekt. Maar ook de uitbreiding van het wagenpark met volledig elektrische of hybride auto’s en Euro-6 vrachtwagens. Verouderd materieel wordt stap voor stap vervangen en inmiddels zijn diverse elektrische heftrucks aangeschaft, aldus ‘t Jong. “Maar duurzaamheid gaat verder en zit ook stevig verankerd in onze productoplossingen en relaties. Duurzaam ondernemen is tot de cultuur van onze onderneming gaan behoren. We kiezen nooit voor snel gewin, maar steken tijd en energie in het opbouwen en onderhouden van langdurige relaties met opdrachtgevers. Want alleen door écht samen te werken, komen we tot meer efficiëntie in de uitvoering van projecten én een beter (en duurzamer!) eindresultaat. Om deze reden zijn we ook al jaren trouw aan onze vaste leveranciers.”

Duurzame medewerkersrelaties

“Het allerbelangrijkste voorbeeld van duurzaamheid zit hem echter in onze mensen”, aldus ’t Jong. “We vieren regelmatig jubilea, waarbij het niet ongebruikelijk is dat medewerkers al 35 jaar of langer voor ons werken. Iets wat we in de huidige maatschappij niet heel vaak meer zien. Als ik me afvraag hoe dit kan, kom ik weer uit bij duurzaamheid. We geloven in het duurzaam omgaan, stimuleren, ontwikkelen én prikkelen van medewerkers. Maar ook in een bedrijfscultuur waarin medewerkers zichzelf kunnen ontplooien en kansen en verantwoordelijkheden krijgen. Onze organisatie is plat en leidinggeven doen we bottom-up. Dat biedt ons een ongelooflijk stabiele en duurzame basis van kennis, initiatief, ontwikkeling en inzet, waarvan ook onze partners de zoete vruchten plukken.”

Onderhoud klimaatinstallatie Schilt Bedrijven

Schilt is al bijna 47 jaar specialist in het adviseren, ontwerpen, fabriceren, leveren, monteren en onderhouden van hoogwaardige luchttechnische componenten en installaties.

BIM-implementatie

“Dankzij deze basis kunnen we zowel op kleine als grote projecten professioneel opereren, zonder in te boeten aan de kwaliteit die je van een voormalig familiebedrijf mag verwachten”, benadrukt ’t Jong. “Deze kwaliteit wordt gewaarborgd door een verregaande certificering en kwaliteitscontrole. Bovendien zetten we hoog in op BIM, dat steeds meer gemeengoed wordt in de bouw. Van ontwerp t/m calculatie, productie, uitvoering en beheer. Een mooi voorbeeld hiervan is onze uitgebreide BIM-implementatie, waarin zowel wordt gefocust op een efficiënte calculatie en verrijking van de BIM-modellen als op een optimale ketensamenwerking.”

Complete luchtkanalensystemen

Schilt Luchtkanalen voorziet graag in het ontwerp, de levering en de montage van complete luchtkanalensystemen, inclusief bijbehorende TROX-componenten. Binnen de werkmaatschappij is bovendien een speciale afdeling opgezet voor de ronde luchtkanalen: Schilt Rokan, met een programma ronde spiraalgefelste buizen en hulpstukken in alle soorten en maten. “Indien gewenst leveren wij klanten een totaalpakket, inclusief flexibele slangen, roosters, brandkleppen en montagematerialen”, aldus ’t Jong. “ Ook kunnen wij het inmeten op locatie verzorgen en verwerken we alle gegevens in productie- c.q. montagetekeningen.”

Luchttechnische componenten

Sinds 1985 en in een voor Nederland uniek voorraadhouderschap levert Schilt TROX-producten uit voorraad. In het 5.000 m² grote magazijn van Schilt Luchttechniek liggen de belangrijkste onderdelen van het TROX-leveringsprogramma standaard op voorraad. Voor 14 uur besteld, betekent: morgen in huis. “Ook zijn wij dealer van o.a. DE WIT ventilatoren en beschikken wij over een eigen Rodaco-lijn flexibele slangen en geluiddempers voor luchtkanalen”, vertelt ’t Jong. “Bijvoorbeeld de ventilatoren onderscheiden zich door een zeer hoge capaciteit en eenvoudige montage. Bovendien zijn ze geluids- en onderhoudsarm.”

Exclusief voorraadhouder TROX producten

Sinds 1985, en in een voor Nederland uniek voorraadhouderschap, levert Schilt TROX-producten uit voorraad.

Duurzame airconditioning

Schilt Airconditioning verzorgt de levering, montage, inbedrijfstelling en het onderhoud van split-airconditioningsystemen en VRF-systemen van verschillende wereldmerken, waaronder Carrier, Toshiba, Panasonic en LG. “Stuk voor stuk systemen waarmee gekoeld, verwarmd, ontvochtigd en geventileerd kan worden, tegen een laag energieverbruik en met een zeer hoog rendement”, aldus ’t Jong. “Ook leveren we mobiele airconditioners, allemaal direct uit voorraad. Als onafhankelijke leverancier leveren en plaatsen we op verzoek bovendien installaties van andere A-merken, zoals Mitsubishi Electric en Daikin. Zo bieden wij voor iedere ruimte en iedere toepassing een hoogwaardige oplossing.” 


Artikel geplaatst in het jaarboek 23-24 van het vakmagazine Installatie & Bouw