fbpx

Duurzaam en gezond nieuw kantoor- en laboratoriumgebouw in Leiden

BREEAM ‘Excellent’ en WELL Gold

In onderaanneming van Roodenburg Installatiebedrijf BV hebben Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek de productie, levering en montage van maar liefst 4.561 m2 rechthoekig en 1.402 m1 rond kanaalwerk verzorgd. “Gekozen is voor thermisch verzinkte stalen kanalen, die zeer hoog scoren op het vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid”, vertelt projectleider Ben Stierman. “Zowel de rechthoekige als ronde toe- en afvoerkanalen voldoen aan luchtdichtheidsklasse Luka C. Bovendien zijn alle kanalen gereinigd en geseald en/of afgedopt aangeleverd conform reinheidsklasse H. Onze opdracht omvatte tevens 76 m2 RVS 316 rechthoekig kanaalwerk ten behoeve van de keuken en 102 inspectieluiken voor reiniging en inspectie.


Als voorraadhouder van marktleider TROX stonden de Schilt Bedrijven ook in voor de just-in-time levering van alle luchttechnische componenten, zoals de kleppensecties, rechthoekige en ronde brandkleppen, plafondroosters, afzuig- en toevoerrozetten, naverwarmers, volumeregelaars en geluiddempers. “De aan te sluiten roosters zijn slim geïntegreerd in het koelplafond”, aldus Stierman. “Bijzonder is bovendien dat het schachtkanaal voor het laboratorium is gecoat in een zuurbestendige coating (Bipox). De dakkanalen zijn door ons geïsoleerd met 50 mm steenwol en afgewerkt met Stucco aluminium, terwijl de aanzuig- en afblaaskanalen vooraf zijn behandeld met bitumenverf. Voor de isolatie van de luchttoevoerkanalen is 25 mm steenwol met een Alukraft-bekleding toegepast.”

Duurzame klimaatinstallatie

De hoge kwaliteit van het luchtkanalenwerk is ook binnen goed zichtbaar.

De basisinstallatie in het kantoor- en laboratoriumgebouw is inmiddels gereed. Op dit moment zijn Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek druk bezig met de zogenaamde fit-out (huurdersinstallaties), waarvoor 1.916 m2 rechthoekig kanaalwerk, 1.150 m1 rond kanaalwerk en 492 m1 polyfenyleensulfide (PPs) kanaalwerk worden aangebracht. “De PPs-kanalen zijn specifiek bestemd voor de labzones”, vertelt Stierman. “De kanalen onderscheiden zich door een goede resistentie tegen chemicaliën en hoge temperaturen, waardoor zij uitermate geschikt zijn voor laboratoriumtoepassingen.” Ook in de fit-out wordt het Schilt leveringsprogramma gecompleteerd met diverse TROX-appendages. Van kleppensecties t/m plafondroosters, overstroomroosters, aanzuigrozetten, volumeregelaars, naverwarmers, ronde en rechthoekige dempers, PPs ronde volumeregelaars en PPs ronde geluiddempers. Alle retourkanalen worden inwendig behandeld met een chemisch resistente Bipox coating. Voor de isolatie van de luchttoevoerkanalen is ook hier gekozen voor 25 mm steenwol met een Alukraft-bekleding. Schilt Airconditioning levert en monteert de benodigde Mitsubishi Electric splitunits in de fit-out, die de IDF- en UPS-Rooms moeten koelen.   


Artikel geplaatst in vakmagazine installatie & bouw nummer 01 2023