fbpx

Column: ‘Duurzaam ondernemen gaat verder dan onze uitstoot verminderen’

Onze algemeen directeur Joop Heesen schreef in vakblad Installatie & Bouw – Editie 02 2021 een mooie column voor de steeds terugkerende rubriek ‘De Pen’. Hieronder is hij terug te lezen.

 

De installatiebranche spint garen bij het in 2019 gesloten Klimaatakkoord. De vraag naar energiezuinigere varianten van bestaande installaties en de opkomst van onder meer zonnepanelen op de daken en warmtepompen aan de gevels van gebouwen in het zakelijke maar ook het particuliere domein leveren grote commerciële kansen op voor onze branche.

We hebben natuurlijk ook zelf een verantwoordelijkheid. In de uitstoot die we produceren zijn we niet de meest zuinige branche te noemen. Om energieneutraal te opereren, van het aardgas af te gaan en andere voorzieningen te treffen zullen we moeten investeren. Zoals ik eerder al aan gaf, denk ik dat wij ook mooie oplossingen kunnen bieden met de installaties die we afleveren, kijk alleen maar naar de warmtepomp installaties die we installeren. Verantwoordelijkheid uitstralen en het goede voorbeeld geven, zorgt er uiteindelijk ook voor dat anderen ons voorbeeld kunnen volgen.

Kijkend naar het thema duurzaamheid kwam ik tot de conclusie dat we bij de Schilt bedrijven eigenlijk constant met duurzaamheid in ons achterhoofd het bedrijf runnen. Duurzaam ondernemen is tot de cultuur van onze onderneming gaan behoren. Recent hebben wij het CO2-Bewust Certificaat Niveau 3 mogen ontvangen. We nemen hierin deel aan de CO2-Prestatieladder van het SKAO, waarmee we op een bewuste manier werken aan het verminderen van onze uitstoot. Een gevolg van onze deelname aan de CO2-Prestatieladder is het installeren van een zonnepanelenpark op het dak van onze bedrijfspanden in Meerkerk. Hiermee wekken we een groot gedeelte van ons stroomverbruik zelf op.

Maar zit duurzaamheid hem niet in veel meer zaken die minder voor de hand liggen? Zeker als het over ondernemerschap gaat? Als ik kijk hoe Adri Schilt voorheen het bedrijf vorm heeft gegeven en groot heeft gemaakt, denk ik dat duurzaamheid misschien zelfs wel in de kern van onze onderneming ligt en tot het DNA van ons bedrijf behoort.

Zo hebben we in het verleden -en zullen we in de toekomst- nooit kiezen voor snel gewin. We zien dat het steken van tijd en energie in het opbouwen en onderhouden van langdurige relaties met onze opdrachtgevers leidt tot meer efficiëntie in de uitvoering van een project en een gewoonweg beter eindresultaat. Maar ook de andere kant op werkt het zo. We zijn al die jaren trouw aan onze vaste leveranciers. Niet alleen omdat ze ons een goed product leveren, maar ook omdat we erin geloven dat de continuïteit in die relatie beide partijen verder kan helpen. Snel gewin, kiezen voor bijvoorbeeld het voordeligste aanbod, leidt uiteindelijk niet tot het verder ontwikkelen van ons eindproduct.

Het allerbelangrijkste voorbeeld van duurzaamheid als stijl binnen ons ondernemerschap dat ik misschien kan geven zit hem in onze mensen. Als u de Schilt bedrijven volgt op social media is het u vast opgevallen dat we regelmatig jubilea van onze medewerkers mogen vieren. En dan is het niet ongebruikelijk dat het gaat om zeer langdurige dienstverbanden van 35 jaar of langer. Iets wat we in de huidige maatschappij toch niet vaak meer zien. Als ik me afvraag hoe dat toch kan, kom ik ook weer uit bij duurzaamheid. We geloven in het duurzaam omgaan, stimuleren, ontwikkelen en prikkelen van onze mensen. Waar je ruimte hebt om jezelf te ontplooien, waar je kansen en verantwoordelijkheden krijgt en waar we samen grootse dingen kunnen bereiken. Dat we daarnaast goede arbeidsvoorwaarden, secundair en primair, bieden is belangrijk maar dus wat mij betreft niet eens de kern. De organisatie is erg plat en leidinggeven doen we bottom-up. Dat biedt onze organisatie dus een ongelofelijk stabiele en duurzame basis van kennis, initiatief, ontwikkeling en inzet.

Maar welke rol heeft duurzaamheid binnen uw onderneming? Zoals u hebt kunnen lezen gebruiken de Schilt bedrijven duurzaamheid om te groeien en stabiel te opereren, we schuwen de investeringen die dat doel vergt niet. Ik zou u met deze column willen prikkelen anders te kijken naar duurzaamheid in uw onderneming. Heeft of kan duurzaamheid een plek krijgen in de kern van uw bedrijfsvoering en ondernemerschap?