Leiden

The Fizz

Studentenwoningen The Fizz

Omvang: 850 m² rechthoekige en 2.250 m¹ ronde luchtkanalen inclusief TROX componenten
Opgeleverd: 2024
Opdrachtgever: Linthorst

Exact de juiste hoeveelheid verse lucht

Met The Fizz worden 394 duurzame studentenwoningen toegevoegd aan studentenstad Leiden. Het bijzondere ontwerp van Kokon Architectuur & Stedenbouw bestaat uit twee bouwdelen, die middels een luchtbrug zijn verbonden. In combinatie met diverse studiezalen, was- en fitnessruimten, ontmoetingsplekken, een gemeenschappelijke binnentuin en deelfietsen ontstaat niet alleen een campus in het klein, maar ook een zeer prettige woonomgeving. Ook de luchttechnische installaties van Schilt Bedrijven dragen hieraan bij en zorgen voor exact de juiste hoeveelheid verse lucht.

De luchttechnische installaties worden geproduceerd, geleverd en gemonteerd in opdracht van Linthorst Techniek, waarmee Schilt Bedrijven al diverse studentenwoningen gerealiseerd hebben. Bijvoorbeeld woontorens The Cube in Utrecht Overvecht en Fibonacci in Amsterdam. Ook in Leiden zijn we al in de voorbereidende fase betrokken. Onze opdracht omvatte circa 850 m² rechthoekige luchtkanalen en 2.250 m¹ ronde luchtkanalen in verzinkt staal, waarvan een deel geïsoleerd is met minerale wol.

De luchtkanalen lopen over het dak en door de technische schacht naar beneden, vertelt operationeel manager Marco ter Horst. “Op elke verdieping zijn links en rechts aftakkingen gemaakt naar de 394 woningen. Met name deze omvang maakte dit project uitdagend.” Alle luchtkanalen in The Fizz voldoen aan luchtdichtheidsklasse Luka C en reinheidsklasse L. Voor de isolatie van de circa 385 m2 dakkanalen is gekozen voor 50 mm Rockwool, afgewerkt met 1 mm aluminium (Stucco) beplating.

TROX componenten

In navolging van de luchtkanalen, verzorgde Schilt Bedrijven ook de TROX-componenten voor The Fizz. Als voorbeeld noemt Ter Horst de variabel volumeregelaars (VFC-kleppen) met servomotoren (E03). Maar ook de brandkleppen, dempers en rozetten. “Schilt Bedrijven is exclusief voorraadhouder van TROX in Nederland. Hierdoor konden we bovengenoemde componenten just in-time op de bouwplaats aanleveren. Een stuk service dat de voortgang van het project voor onze monteurs, maar ook voor andere partijen ten goede komt. Onze project- en montageleiding monitort continu de planning, aanlevering van de goederen, montagevoortgang en samenwerking met derden op de bouwplaats. Omdat we zelf invloed hebben op een groot gedeelte van de keten, wordt veel tijd bespaard. Hierdoor konden we in januari en exact volgens planning onze werkzaamheden opleveren.” Dankzij de variabel volumeregelaars met servomotoren kunnen de jonge bewoners van The Fizz hun ventilatie in drie standen regelen, vertelt Ronald Ruisch, projectmanager bij Linthorst Techniek. “Hiermee wordt niet alleen voldaan aan de eisen uit het Bouwbesluit, maar profiteren de studenten ook van gezonde lucht en een optimaal comfort.”

Dankzij de variabel volumeregelaars met servomotoren kunnen de jonge bewoners van The Fizz hun ventilatie in drie standen regelen. ‘Met name deze omvang maakte dit project uitdagend.’

Commercieel vastgoed