Blog
18 oktober 2024Airco als verwarming: een slimme keuze?
Ontdek de voordelen van een airco als verwarming en bespaar op uw energiekosten
Airco als verwarming: een slimme keuze?
Bij het denken aan een airco komt vaak het beeld van een verfrissende bries op een warme zomerdag naar boven. Echter, steeds meer bedrijven gebruiken hun airco’s om bedrijfsruimtes te verwarmen tijdens koude winterdagen. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan lagere stookkosten, vooral gezien de stijgende energieprijzen. Hoe werkt dit precies? Is een airco als verwarming energiezuinig? Welke voordelen biedt het? U ontdekt het in dit blogbericht!
Hoe werkt een airco als verwarming en wat zijn de voordelen?
Een veelgestelde vraag is: hoe werkt een airco als verwarming? Het verwarmen met een airco houdt in dat het systeem warmte uit de buitenlucht onttrekt en deze aan de binnenlucht afgeeft. We spreken dan over een lucht/lucht warmtepomp. Op het eerste gezicht lijkt het misschien onmogelijk dat het systeem warmte kan onttrekken bij temperaturen onder nul, maar dat is niet het geval. Zelfs bij -10°C bevat de buitenlucht nog steeds warmte die door het warmtepompsysteem naar binnen kan worden getransporteerd. Voor dit proces is elektrische energie nodig, waardoor er elektrisch wordt verwarmd in plaats van door gas te stoken.
Bijna elke moderne airco kan tegenwoordig ook verwarmen. Wat betreft het geluidsniveau van de units is er geen significant verschil tussen de verwarmings- en koelstand.
Is een airco als verwarming comfortabel en efficiënt?
Het comfort in een ruimte hangt af van verschillende factoren, zoals temperatuur en luchtvochtigheid. In Nederland, met zijn zeeklimaat, ligt de relatieve luchtvochtigheid vaak hoog. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Wanneer u een warme ruimte koelt, stijgt de relatieve luchtvochtigheid, wat kan leiden tot een klam gevoel. Een positief effect van koelen is dat condensatie zorgt voor ontvochtiging, waardoor de ruimte comfortabeler aanvoelt.
Bij het verwarmen van een ruimte kan een airco direct warmte leveren via luchtverwarming. Het gevoel van luchtverwarming verschilt echter van radiatorwarmte, omdat warme lucht direct in de ruimte wordt geblazen, terwijl radiatoren warmte gelijkmatiger uitstralen. Dit vraagt enige gewenning van de gebruiker. Een airco kan een ruimte snel op temperatuur brengen, wat handig is in ruimtes die sporadisch of kort worden gebruikt.
Investeren in een airco als verwarmingsbron kan interessant zijn. De overheid biedt hier subsidie voor via de EIA-regeling. Meer informatie over deze subsidieregeling vindt u in ons blog over EIA-subsidieregeling.
De rol van de airco als hoofdverwarming in uw ruimte
In sommige gevallen fungeert de airco als hoofdverwarming. Aangezien warme lucht opstijgt, is het voor een airco moeilijker om de vloer mee te verwarmen, wat leidt tot temperatuurverschillen tussen vloer en plafond. In retailbedrijven willen we bijvoorbeeld niet dat de temperatuur op hoogte van de unit wordt gemeten; binnenunits bevinden zich vaak aan het plafond terwijl klanten en medewerkers op de vloer zijn.
Bij HiFi Klubben hebben we dit probleem succesvol aangepakt door een op maat gemaakte airco-oplossing te implementeren die zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling in de winkel. Bekijk de volledige klantcase hier en ontdek hoe we een optimaal winkelklimaat hebben gecreëerd.
Om koudeval van ramen tegen te gaan en de begane grond effectief te verwarmen, raden we aan om vloerverwarming te combineren met de airco op de begane grond. Op hogere verdiepingen is dit meestal niet nodig omdat de vloer opwarmt door de warmte die omhoog dringt vanuit de begane grond. Een optie is om tijdens koude dagen uw bedrijfsruimte te verwarmen met een cv-installatie en in voor- en najaar de airco als hoofdverwarming te gebruiken; in deze seizoenen levert de airco ook het hoogste rendement. Bent u nieuwsgierig naar meer informatie over het energieverbruik van een airco? Dan kunt u ons blogbericht Energieverbruik van een Airco lezen.
Wat is het rendement van een airco tijdens het verwarmen?
De Coëfficiënt of Performance (COP) is een belangrijke indicator voor het energieverbruik van een airconditioningsysteem tijdens het verwarmen. De COP geeft de verhouding weer tussen geproduceerde warmte en verbruikte energie. Heeft een airco bijvoorbeeld een COP-waarde van 4? Dan levert hij 4 kW aan warmte terwijl hij slechts 1 kW elektriciteit verbruikt. Dit rendement is aanzienlijk hoger dan bij elektrische kachels die doorgaans een COP-waarde van 1 hebben.
Het rendement is echter afhankelijk van de buitentemperatuur; bij extreme temperaturen kan dit dalen. De COP-waarde die u op het energielabel van een airco vindt, is gebaseerd op Eurovent-condities, waarbij wordt uitgegaan van 7°C buiten en 20°C binnen.
De invertertechnologie speelt ook een belangrijke rol bij het rendement. Wanneer u de airco op verwarmen zet, past deze zijn compressor aan op basis van uw gewenste temperatuur en houdt deze constant door zachtjes te draaien.
Bent u geïnteresseerd in het verwarmen van uw winkel, showroom of kantoor met airco’s? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Wij adviseren u graag over welke installaties het beste passen bij uw situatie. Schilt is uw totaalspecialist in binnenklimaat en zorgt voor een comfortabel klimaat in diverse situaties en gebouwen.
Meer weten over verwarmen met een airco?
Heeft u meer vragen over de airco als verwarming voor in uw bedrijfsruimte, of wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan