Den Haag

Plesmanduin

Wooncomplex Plesmanduin

Omvang | 1.870 m² rechthoekig en 4.785 m¹ rond kanaalwerk inclusief TROX componenten
Opgeleverd | 2021
Opdrachtgever | Roodenburg Groep

Duurzaam, gezond én comfortabel wonen, werken en verblijven

In 1949 vond in Den Haag de officiële opening plaats van het eerste KLM-hoofdkantoor. Ruim 70 jaar later transformeert het monumentale gebouw naar een uniek complex met stadswoningen, appartementen, penthouses en loftwoningen, waar mensen van alle leeftijden duurzaam, gezond én comfortabel kunnen wonen, werken en verblijven. De luchtbehandelingsinstallatie levert hier een belangrijke bijdrage aan.

Als vaste onderaannemer van de Roodenburg Groep ontwerpen, produceren, leveren en monteren Schilt Bedrijven een compleet en duurzaam luchtkanalensysteem. Hierbij nemen wij ook de luchttechnische componenten van marktleider TROX mee, zoals de brandkleppen, volumeregelaars en rozetroosters. Daarnaast staan we in voor de aansluiting op de WTW-units in de penthouses/loftwoningen.

Monumentale waarde

De ontwikkeling van Plesmanduin startte al enkele jaren geleden, vertelt projectleider Gerard Bos. “In de voorbereidende fase en in bouwteamverband hebben wij de diverse mogelijkheden voor de luchtbehandeling onderzocht. Met oog voor de monumentale waarde van het gebouw én de technische uitdagingen hebben wij toegewerkt naar een technisch en financieel haalbare en maakbare installatie. Een flinke opgave, vanwege de bijzondere constructie van het gebouw.” Alle verdiepingen beschikken over dubbele betonvloeren met daartussen een holle (kruip)ruimte. “We hebben gekeken of we deze ruimtes konden benutten voor onze luchtkanalen, maar al gauw bleek dat dit te arbeidsintensief zou zijn. Datzelfde geldt voor de toepassing van zakkanalen in de bestaande schachten. Daarom hebben we besloten om in ieder bouwdeel een nieuwe centrale schacht te creëren, zonder in te boeten aan nuttig bewoonbare ruimte.”

Optimale brandscheiding én akoestiek

“Vanaf de schachten en langs de zogenaamde betonnen ‘duct’ loopt een kanaaltracé naar de diverse woningen”, vertelt Gerard. “Hierbij maken we optimaal gebruik van de hoogte die in het monumentale gebouw beschikbaar is. Alle kanalen worden uit het zicht weggewerkt achter verlaagde plafonds, waarbij rozetroosters voorzien in de toevoer van voldoende verse lucht.” Om per woning een optimale brandscheiding te borgen, maakten we gebruik van brandkleppen met flexibele manchetten. “Ook hebben we nadrukkelijk aandacht besteed aan de akoestiek.”

“In totaal produceren, leveren en monteren wij circa 1.870 m² rechthoekig en 4.785 m¹ rond kanaalwerk”, aldus Gerard. “Groot voordeel van ronde luchtkanalen is de snelle montage. Bovendien is de stroming/flow in deze kanalen perfect in balans. Turbulentie van lucht is nauwelijks aan de orde, wat de akoestiek ten goede komt. En ook hoogwaardige isolatiematerialen en geluidsabsorberende luchtretourslangen dragen bij aan zeer lage geluidsniveaus.” Op de plaatsen waar ronde kanalen niet mogelijk zijn, monteren we rechthoekige kanalen van slechts 7 cm hoog en met wederom een hoogwaardige geluidsisolatie. Hierdoor gaan gezondheid én comfort perfect hand in hand.

Commercieel vastgoed